1. yle.fi
  2. Uutiset

Hakkarainen ei haikaile ministeriksi – tahtoo Soinin jatkavan ulkoministerinä

Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen aikoo puhua ulkoministeri Timo Soinin puolesta puolueen puheenjohtajistossa. Hakkaraista itseään ministerinpesti ei kiinnosta.

Kotimaan uutiset
Teuvo Hakkarainen
Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen valittiin perussuomalaisten toiseksi varapuheenjohtajaksi perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä lauantaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

Viikonloppuna perussuomalaisten toiseksi varapuheenjohtajaksi valittu Teuvo Hakkarainen uskoo, että puolueen ministerin paikat jaetaan uusiksi. Timo Soinin hän pitäisi ulkoministerinä.

– Soini on hoitanut sen pulpetin niin hyvin, ettei kahta sanaa. Näkisin, että hän pysyy siellä. Muut tilanteet ovat auki.

Hakkarainen ei itse aio havitella ministerin paikkaa. Viitasaarelaiskansanedustajan tavoitteena on tuoda kentän ääntä kuuluviin puolueen johdossa.

– Hain varapuheenjohtajaksi, kun näin, että siellä on vain Etelä-Suomesta porukkaa ja minulla oli sauma päästä maaseudulta puheenjohtajistoon. Tämä Halla-ahon ylivoimainen valinta osoitti, että puoluejohdon täytyy kuunnella kentän ääntä, Hakkarainen toteaa.

Hakkarainen uskoo, että perussuomalaiset jatkaa hallituksessa myös Jussi Halla-ahon johdolla. Hän muistuttaa, ettei hallitusohjelma ole muuttunut. Jussi Halla-ahon puheenjohtajuus on herättänyt epäilyjä etenkin hallituskumppani kokoomuksen sekä keskustan riveissä.

"Yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa tulee varmaan lisää"

Perussuomalaiset odottavat kuitenkin, että hallitusohjelman maahanmuuttokirjaukset toteutetaan. Teuvo Hakkarainen pitää toisena kynnyskysymyksenä ruotsin vapaaehtoisuuden kielikokeilun toteutumista. Sote- ja maakuntauudistus jäisi Hakkaraisen mukaan toteutumatta, jos perussuomalaiset jättäisi hallituksen.

– Ne uudistukset jäävät tekemättä, se on yksinkertaisesti näin.

Eli siinä on se teidän neuvotteluvalttinne?

– No, joo. Kyllä siinä on kova valtti kädessä nyt. Sote- ja maakuntauudistusta on tehty niin kauan, että kyllä se pitää tehdä. Minun mielestä vielä niin nopeasti kuin pystyy, Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen näkee, että perussuomalaiset voivat jatkossa tehdä entistä enemmän yhteistyötä ruotsidemokraattien ja muiden oikeistopopulististen puolueiden kanssa. Oikeistolaiseksi hän ei kuitenkaan tunnustaudu.

– Sitä en nyt mene sanomaan, että ollaanko me nyt sitten oikeisto vai vasemmisto. Me ollaan siltä ja väliltä, Hakkarainen linjaa.

Lue seuraavaksi