Räiskintäpeleistäkin tuli kuntoa vaativaa huippu-urheilua – E-urheilija: "Suomessa tähän on vasta herätty"

Kavereiden kanssa pelaamisesta voi ponnistaa kilpaurheilijaksi tai lajin ammattilaiseksi. Juuso Peltonen sanoo, että e-urheilu vaatii henkistä kanttia.

Kavala esportsin Juuso Peltonen harjoittelee pelaamista tuhansia tunteja. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

KAJAANI Kaikki sai alkunsa junnuna lahjaksi saaduista pelikonsoleista. Nettipelaamisen yleistyttyä kotiin hankittiin myös pelien pelaamiseen sopiva tietokone. Pelaaminen vei Juuso "Da Bälts" Peltosen mennessään.

– Yleensä pelaamme kavereiden kanssa samalla joukkueella. Tavoitteena on aina olla pelissä mahdollisimman hyvä, Kavala esports ry:n (siirryt toiseen palveluun) kisajoukkueen johtaja Juuso Peltonen sanoo. 

Kun keskittymiseen laittaa sata prosenttia, siinä tulee väkisin hiki.

Juuso Peltonen

Peltosen polku kilpapelaajaksi on hyvin tyypillinen. Hän sanoo, että monet kovemmatkin pelaajat ovat aloittaneet uransa samoista lähtökohdista.

– E-urheilu on vasta lyömässä läpi Suomessa, joten sinänsä vertailukohtia ei mahdottomasti ole, mutta jostakin on pitänyt aloittaa. Yleensä se lähtee siitä, että joku kaveri kertoo, että tällainen peli on olemassa ja tätä pelataan näin. Sitten sitä testataan ja sitä kautta se menee.

Urheilu tulee kilpailemisesta

23-vuotias Peltonen pelaa tällä hetkellä Counter Strike: Global Offensivea, joka on ensimmäisen persoonan räiskintäpeli. Tiimipohjaisessa pelissä poliisit pyrkivät estämään terroristeja räjäyttämästä pommeja.

– Tiimin jäsenet ovat Kainuun alueelta, mutta vastapuolen pelaajat ovat lähinnä Euroopasta. Viivan voi vetää oikeastaan Portugalista Venäjälle. Käytännössä maalla ei ole niin suurta merkitystä ellet lähde rapakon yli, jolloin viiveajat tulevat vastaan ja pelin kulku ei ole enää oikein nautittavaa.

Juuso Peltosen pelaamassa pelissä vastapelurit voivat olla käytännössä mistä päin maailmaa tahansa. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Elektroninen urheilu eli harraste- ja kilpapelaaminen vaatii pelaajalta samanlaisia asioita kuin monet perinteiset urheilulajit. Pelaajan on pystyttävä suoriutumaan paineen alla, joten myös fyysisen kunnon on oltava hyvä.

– Pelin pelaaminen ei ole perinteisessä mielessä mikään urheilusuoritus, mutta jos sinulla on huono kunto, niin luultavasti sinulla on silloin myös huono henkinen kantti. Pelaaminen vaatii nimenomaan henkistä kanttia, jotta sinulla ei niin sanotusti kasetti leviä, Peltonen sanoo.

Kyllähän siinä itsellä on pieni kilpailuvietti, kun tällaista tekee. Haluan olla koko ajan parempi.

Juuso Peltonen

Pelin aikana vastaan tulee tilanteita, jotka eivät ole aina ennalta arvattavissa. Syke nousee, aineenvaihdunta kiihtyy ja hiki nousee pintaan.

– Jos pelataan vaikka kolme peliä, joista kaksi voitettua ratkaisee koko ottelun omalle joukkueelle, niin siinä joutuu olemaan keskittyneenä yli kaksi tuntia. Kun keskittymiseen laittaa sata prosenttia, siinä tulee väkisin hiki. Toki on yksilöllisiä eroja, mutta ainakin minä hikoilen aika railakkaasti, Peltonen naurahtaa.

Kilpapelaajan on kyettävä reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Peltosen elämässä on myös muita asioita kuin pelaaminen, mutta pelaamiseen saa menemään paljon aikaa. Etenkin kilpapelaaminen vaatii paljon harjoittelua.

– Puhutaan tuhansista tunneista, sillä sata tuntia ei oikein riitä vielä mihinkään. Itse olen pelannut tätä versiota päälle 2 000 tuntia ja aikaisempaa versiota vähintään saman verran.

Suomalaiset voivat pärjätä maailmalla

E-urheilu on nostamassa päätään Suomessa. Suomalaiset ovat jo voittaneet kultaa e-urheilun MM-kisoissa Jakartassa.

Vuokatista on tulossa e-urheilun kansainvälinen keskus ja Kajaanissa järjestetään parhaillaan Suomen ensimmäinen esport kesäkoulu (siirryt toiseen palveluun) (Nordic eSports Akatemia). Puolustusvoimat (siirryt toiseen palveluun) puolestaan on havittelemassa räiskintäpelien pelaajia Urheilukoulun siipien alle (Helsingin Sanomat).

Pelaaminen vaatii nimenomaan henkistä kanttia, jotta sinulla ei niin sanotusti kasetti leviä.

Juuso Peltonen

Tämän vuoden alussa perustetun Kavala esports ry:n kisajoukkueen johtaja Juuso Peltonen näkee, että suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet menestyä e-urheilussa.

– Esimerkiksi me olemme Kainuussa vielä ainoa yhdistys tällä saralla, mutta pelit ovat olleet olemassa yli 10 vuotta. Jos vertaa länsinaapuriin Ruotsiin, niin siellä nämä asiat ovat olleet pinnalla ihan eri tavalla jo kymmenisen vuotta.

– Suomessa tähän on vasta herätty, mutta en näe mitään estettä sille, etteivätkö suomalaiset joukkueet voisi pärjätä maailman huippuja vastaan, koska nyt alkaa infra ja tahtotila löytyä näiden asioiden eteenpäin viemiseksi, Peltonen jatkaa.

Juuso Peltonen on Kavala esportsin ensimmäisen kisajoukkueen johtaja. Lisää pelaajia kaivataan riveihin, sillä Peltonen tietää, että Kainuussa ja etenkin Kajaanissa on todella paljon hyviä pelaajia. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Peltoselle kilpapelaaminen on ennen kaikkea itsensä kehittämistä. Hän haluaa pärjätä ja kehittyä omassa lajissaan.

– Laneissa ja muissa verkkopelitapahtumissa on myös rahalliset palkinnot, mikä osaltaan motivoi. Mutta kyllähän siinä itsellä on pieni kilpailuvietti, kun tällaista tekee. Haluan olla koko ajan parempi, ja kun huomaa omat virheensä, niin pyrkii kehittymään.

Peltosen tavoitteena on pärjätä kotimaisissa, suurissa turnauksissa, joihin tulee pelaajia myös ulkomailta.

– Tällä hetkellä työnteko haittaa sen verran harrastustoimintaa, että ammattilaiseksi minusta ei ehkä enää ole. Pitää olla realistinen tavoitteissaan ja oikeastaan minulla on jo mennyt se juna, että ammattilaispelaajaksi rupeaisin.

Lue lisää: