Konkaripoliitikot arvioivat perussuomalaisten radikaalin jytkyn seurauksia – Kanerva: ”Veitsi kurkulla toimiminen ei ole mistään kotoisin”

Erkki Tuomioja uskoo, että kokoomus ja keskusta miettivät nyt, miten hallitus saadaan kasaan ilman perussuomalaisia.

Suomen valtioneuvosto
Ilkka Kanerva saapui Kultarantaan maanantaina.
Ilkka Kanerva saapui Kultarantaan maanantaina.Jani Saikko / Yle

Ilkka Kanerva (kok.), kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja sanoo Naantalin Kultarannassa, että ilmassa on viime viikonlopun jälkeen arvaamattomuutta ”enemmän kuin koskaan aikaisemmin”.

Perussuomalaisten koko puoluejohto meni lauantain puoluekokouksessa uusiksi ja valtaan nousi maahanmuutto- ja EU-kriittinen ryhmä. Puheenjohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho ja varapuheenjohtajiksi Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

– Ilmassa on nyt myös sellaista aatteelista viritelmää, johon emme ole tottuneet. Jotkut voivat pitää sitä tuoreena tuulahduksena. Minä en itse osannut siihen ymmärtää varautua, että tämä muljahdus tai jytky persujen sisällä on näin radikaali ja pöytä putsataan kokonaisuudessaan, Ilkka Kanerva miettii.

Hän korostaa, että tilanne on suomalaisessa politiikassa erittäin harvinainen.

– Vanha viisaus politiikassa on ollut se, että politiikassa ei oman puolueen sisällä kannattaisi tehdä täydellisiä selkävoittoja, totaalityrmäyksiä. Tässä he tekivät sen ja se on heidän asiansa. Saa nähdä, minkälaiset jälkiseuraukset sillä tulee olemaan.

Minkälaisiksi arvioitte seuraamukset?

– En näe sitä positiivisena ja rakentavana politiikkana. Jokainen tietää Halla-ahon älykkyyden. Nähtäväksi jää hänen taitavuutensa.

Ilkka Kanerva sanoo, että hallituspohjan hakeminen on ”luova prosessi”.

– Tässä pitää varautua erilaisiin vaihtoehtoihin.

Mikä vaihtoehdoista on todennäköisin?

– En osaa sanoa. Kun on tämän päivän anti käytettävissä, voi ehkä pari askelta edemmäs mennä.

– Toivon toimivaa, kansainvälistä arvostusta nauttivaa hallitusta, joka toimii solidilla tavalla. Veitsi kurkulla toimiminen ei ole mistään kotoisin.

Miten arvioitte perussuomalaisten uutta puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa?

– Eivät hänen historiankirjoituksensa ja kirjoituksensa lähivuosilta ole kovin rohkaisevia, päinvastoin. Ne synnyttävät valtavia epäilyjä ja epävarmuutta. Jos toimet tulevat olemaan samoja kuin takavuosien kirjoitukset, sitten ollaan todellisessa pulassa, Kanerva vastaa.

Tuomioja: Perussuomalaisilla ei asiaa hallitukseen

Erkki Tuomioja
Erkki Tuomiojan kommentoi perussuomalaisten johdon täydellistä vaihtumista voimakkain sanakääntein.Jani Saikko / Yle

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kommentoi perussuomalaisten johdon täydellistä vaihtumista voimakkain sanakääntein.

Hänen mukaansa perussuomalaiset on muuttumassa äärinationalistiseksi puolueeksi – jopa rasistiseksi.

– Sellaisella ei pidä olla sijaa hallituksessa.

Mikä olisi paras ratkaisu tässä tilanteessa?

– Uudet vaalit. Tällä hetkellä hallituspuolueista kaksi (kokoomus ja keskusta) pohtivat tilannetta ja he katsovat, saavatko täydennettyä halitusta ilman perussuomalaisia. Minä veikkaisin näin, mutta kohta olemme viisaampia.

Onko perussuomalaisilla asiaa ulkoministerin pestiin?

– Minusta tällaisella puolueella ei ole asiaa hallitukseen Suomessa. Tämän puolueen arvomaailma ja sen johtajien puheet ja kannanotot ovat sellaisia, jotka ovat ruotsindemokraattien kaltaisia, vaikka toki heidän kanssaan pitää voida keskustella asioista, mutta en päästäisi heitä hallitukseen.

Matti Vanhanen: Muissa puolueissa vastaavaa ei voi tapahtua

Matti Vanhanen toimittajien haastattelussa Kultarannassa maanantaina.
Matti Vanhanen toimittajien haastattelussa Kultarannassa maanantaina.Jani Saikko / Yle

Kansanedustaja ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) on arvioissaan varovainen. Hänkin pitää perussuomalaisten mullistusta poikkeuksellisena.

– Se liittyy lähinnä perussuomalaisten puolueeseen – heillä on järjestelmä, jossa yksittäiset jäsenet ovat mukana suoraan puoluekokouksessa. Se antaa mahdollisuuden siihen, että 900 ihmisen joukko pystyy vaihtamaan vallan kokonaan. Useimmissa muissa puolueissa on edustuksellinen järjestelmä, joissa paikallisyhdistykset valitsevat edustajansa. Muissa puolueissa tällainen ei näin totaalisesti voi tapahtua.

Voisiko Jussi Halla-ahosta tulla ulkoministeri?

– En pidä sitä mahdollisena.

Vanhanen odottaisi rauhassa hallituspuolueiden neuvottelujen tulosta:

– Ei aavistustakaan, mitä nyt tapahtuu. En ole ollut yöllä yhteydessä. Eiköhän nyt aamupäivän aikana käydä keskustelut siitä, mitä vaatimuksia asetetaan pöydälle ja ovatko vaatimkset sellaisia, että muut voivat ne hyväksyä.

Miksi kokoomus on ollut perussuomalaisia kohtaan viikonloppuna kriittisempi kuin keskusta?

– Keskustassa on sovittu, että Sipilä esittää arvionsa ulospäin. Olemme käyneet sähköpostikeskustelua koko porukan kanssa, ja meillä yksi puhuu näissä asioissa.