Oppositiojohtaja Navalnyi kutsuu kansaa korruptiomielenosoituksiin ympäri Venäjää

Venäjän Kaukoidän kaupungeissa protestit ovat jo alkaneet. Televisiokanava Dožd uutisoi, että joitakin ihmisiä on pidätetty.

Venäjä
Aleksei Navalnyi perheineen poliisien piirittämänä.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi osallistui toukokuussa mielenosoitukseen vaimonsa Julia Navalnan ja poikansa Zaharin kanssa.Maksim Shipenkov / EPA

Tuhansien venäläisten odotetaan osallistuvan tänään maanantaina korruptionvastaisiin mielenosoituksiin, joita järjestetään ympäri Venäjää. Mielenosoitukset on kutsunut koolle oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi.

Moskovassa mielenosoitus järjestetään valtakatu Tverskajalla ilman viranomaisten lupaa. Viranomaiset olivat antaneet mielenosoittajille luvan kokoontua kaukana keskustasta.

Sunnuntai-iltana Navalnyi ilmoitti kuitenkin siirtävänsä protestin Tverskajalle, sillä hänen mukaansa viranomaiset olivat painostaneet firmoja niin, ettei mielenosoituspaikalle saatu hankittua äänentoistolaitteistoa ja videotauluja. Navalnyin mukaan painostuksen tarkoituksena oli nöyryyttää mielenosoittajia. Moskovan mielenosoituksen on tarkoitus alkaa kello 14.

Venäjällä on tänään yleinen vapaapäivä Neuvostoliitosta irtautumisen kunniaksi, ja Moskovan keskustassa vietettävien virallisten itsenäisyyspäiväjuhlallisuuksien vuoksi Tverskaja on tarkoitus sulkea osin autoilta.

Venäjän Kaukoidässä mielenilmaukset ovat jo alkaneet. Televisiokanava Doždin (siirryt toiseen palveluun)mukaan Vladivostokissa ja Blagoveštšenskissä on pidätetty joitakin ihmisiä.

Protestipäivä on jatkoa Navalnyin maaliskuun lopulla masinoimille laajoille mielenosoituksille. Tuolloin poliisi pidätti Moskovassa yli tuhat ihmistä, myös Navalnyin, joka tuomittiin 15 päiväksi vankilaan poliisin vastustamisesta. Maaliskuun mielenosoitukset olivat Venäjän suurimmat oppositioprotestit sitten vuoden 2012.

Lähteet: Reuters, STT, AFP

Lue ja kuuntele lisää:

Populisti ja korruptioaktivisti Aleksei Navalnyi haastaa taas Vladimir Putinin – "Vaarallinen Kremlille"

Maailmanpolitiikan arkipäivää – uusi sukupolvi nosti protestilipun Venäjällä