Uusi versio suositusta pakohuonepelistä vie maatilalle – "Heppa nuuskaisi karsinasta ja pelaajat säikähtivät"

MTK:n maaseutunuorten puheenjohtaja pitää maaseudulle rakennettua maatilapako-peliä erinomaisena päänavauksena uudelle ajattelulle ja luovuudelle.

elämysmatkailu
Liisa Koivisto hevosen kanssa tallin edustalla
Jutta Huovinen / Yle

Omien sanojensa mukaan peräkylän peräkylällä asuva Liisa Koivisto toi pakohuonepelin omalle maatilalleen Tornion Mustajärvelle. Tiettävästi Suomen ensimmäisessä maatilapako-seikkailupelissä pelaajien tulee paeta lukitusta hevostallista. Tehtävä onnistuu ratkaisemalla erilaisia vihjeitä ja pulmia.

Koivisto sai idean kokeilla pakohuonepeliä uudenlaisessa ympäristössä kaverilta, joka pitää pakopelejä Oulussa. Koivisto itse on pakohuonepelifani ja kierrellyt erilaisissa pakohuoneissa ympäri Suomea. Peli tuo hauskaa tekemistä opettajana toimivan maatilayrittäjän kesään.

–Toivoisin, että muutkin maatilalliset löytäisivät tästä sivubisneksen ja hyödyntäisivät esimerkiksi tyhjiä tiloja tällä tavalla. Toivon, että maatilapaot olisivat uudenlainen aluevaltaus pakohuonepelien keskuudessa ja loisivat uusia elämyksiä matkailun alalle.

Seinällä roikkuu autonrengas
Moni maatilan lukko aukeaa kunhan kaikki pulmat on ratkaistu.Jutta Huovinen / Yle

MTK:n maaseutunuorten puheenjohtaja Jarno Tuominen kokee, että rakennemuutos on tehnyt aikaan sen että maaseudulle on jäänyt mittaamaton määrä käyttökelpoista rakennusmassaa tyhjän pantiksi ja uudet ideat ovat tervetulleita.

– Lähes poikkeuksetta jokainen miettii, miten saisi tyhjillään olevat rakennukset hyötykäyttöön. Siksi pidän tätä pakopeliä erinomaisena päänavauksena uudelle ajattelulle ja luovuudelle.

Tuominen korostaa, että maaseudulla on tilaa kaikille yrittämisen muodoille.

– Tilaa on niin isoille kuin pienille, uusille kuin vanhoille. Monesti kiehtovaksi sen tekee kun sekoitetaan uutta ja vanhaa. Tätä nykyä erilaisuutta ei ylenkatsota samalla tavalla kuin ennen. Maaseudun ja maatilojen toiminta alkaa olla monipuolisempaa kuin pitkään aikaan ja uusia yrittämisen mahdollisuuksia syntyy koko ajan lisää, Tuominen sanoo.

Rengasrikko aloittaa pelin

Torniossa maatilapakoa on testattu useilla erilaisilla ryhmillä ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Maatilan tuoksut ja äänimaailma tuovat uusia ulottuvuuksia perinteiseen pakohuonepeliin. Mukana onkin hevosia, kanoja ja pieniä tipuja.

Ensimmäisen pelin nimi on Rengasrikko ja tarina vie pelaajat maaseudulle rikkoutuneen autonrenkaan takia. Pelaajat lukitaan talliin tunniksi, jonka aikana selviää, miksi he ovat tallissa ja miksi heillä on vain 60 minuuttia aikaa paeta.

Kaksi henkilöä avaa lukittua laatikkoa
Erilaisia pulmia ratkaisemalla tallista pääsee ulos.Jutta Huovinen / Yle

Talli on täynnä vihjeitä, joiden avulla sieltä yritetään paeta. Jokainen pienikin yksityiskohta on tärkeä. Niitä yhdistämällä ja nokkeluutta avuksi käyttämällä tarina etenee.

Pakohuonepeleille tyypillisesti vihjeet saattavat löytyä väärässä järjestyksessä, mikä hämmentää pakenijoita entisestään. Koivisto saattaa antaa helpottavia vihjeitä aina ryhmän tason mukaan. Eläimetkin voivat hämmentää peliä omilla tempauksillaan.

–Viime pelissä hevonen hirnahteli viiden minuutin välein ja joskus juuri, kun pelaajat olivat saamassa lukkoa auki, heppa nuuskaisi karsinasta ja pelaajat säikähtivät kiljaisten, Koivisto hymyilee.

Ilmoitustaululla on magneetilla kiinni paperilappuja joissa on tekstiä
Vihjeitä voi löytyä esimerkiksi hevostallin ilmoitustaululta.Jutta Huovinen / Yle

Hevostallista pakeneminen on erilainen kokemus kuin tavalliset pakohuonepelit.

–Testiryhmien kokemukset ovat olleet hyviä. Vaikka olisi kokenutkin pelaaja, on maatilapaossa jotain erilaista. Myös lapset ovat tervetulleita pelaamaan, korostaa Koivisto.

Syksyksi Koivisto on suunnitellut lisää erilaisia pelejä. Toiveissa on toteuttaa jotain, jota pelataan ulkona ja yöllä. Nämä ovat aikuisille sopivia jännityspelejä.

Perinteisiä pakohuonepelejä on Suomessa jo reilusti yli toista sataa.

Tallin seinässä on sininen kyltti, jossa on peukalo ylöspäin
Jutta Huovinen / Yle