Vihreät ja vasemmistoliitto toivovat uusia vaaleja – Ville Niinistö ja Li Andersson: Halla-aholle ei pidä antaa marttyyrin asemaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, että hallituksen kaatumisen hyvä puoli olisi soten kaatuminen.

politiikka
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Kultaranta-keskustelutilaisuudessa presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa 11. kesäkuuta
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Naantalin Kultarannassa 11. kesäkuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö toivoo uusia vaaleja.

Tämä ei yllätä, sillä Ylen uusimmassa kannatusmittauksessa vihreiden kannatus oli historiallisen korkealla tasolla.

– Sipilällä on pääministerinä oikeus miettiä hallituksen pohjan vaihtamista, mutta minun on vaikea nähdä, että tästä eduskunnasta tulee vakaata enemmistöhalitusta. Suomen pitkän aikavälin etu voisi olla se, että alkaisimme harkita uusia vaaleja. Silloin päästäisiin mittaamaan puolueen nykylinjan kannatus, Ville Niinistö kommentoi Kultarannassa.

– Silloin päätäisiin testaamaan myös, miten Halla-ahon linja vaikuttaa kannatukseen, vihreiden puheenjohtaja muistuttaa.

– Pahin vaihtoehto on se, että meillä on heikolla poliittisella enemmistölllä räpeltävä hallitus, jota sitten (perussuomalaisten puheenjohtaja) Halla-aho marttyyrinä oppositiosta käsin kritisoi niin, että eliitti työnsi meidät oppositioon ja siellä ne nyt räpeltää, Niinistö kommentoi.

Ville Niinistö on keskustellut sekä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) että Petteri Orpon (kok.) kanssa viikonloppuna.

Niinistön mukaan vihreiden osallistuminen hallitusneuvotteluihin keskustan ja kokoomuksen kanssa olisi hankalaa.

Vasemmistoliitto: ”Jos tästä seuraa jotain hyvää, se on soten kaatuminen”

Myös oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi Kultarannassa, että ongelmallinen hallitustilanne olisi paras ratkaista uusilla vaaleilla.

Jos perussuomalaiset jatkaa hallituksessa, tuloksena on Anderssonin mukaan hallitus, jonka talous- ja sosiaalipolitiikka jatkuu nykyisenä, mutta suhtautuminen vähemmistöjen oikeuksiin tiukentuu.

– En myöskään pidä toivottavana, että Halla-aho ja perussuomalaiset siirtyisivät oppositioon ilman vaaleja, koska hän pyrkii rakentamaan itsestään tarinaa poliittisena marttyyrinä, Andersson sanoi.

Li Andersson Kultarannassa maanantaina.
Li Andersson Kultarannassa maanantaina.Jarno Kuusinen / AOP

Andersson näki hallituksen kriisissä myös hyvän puolen. Umpikuja voi nostaa seinän porvarihallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tielle.

– Jos tästä jotain hyvää tästä seuraa, niin se on tämän soten kaatuminen. Uudistus on saanut niin laajaa kritiikkiä, ei vain vasemmiston suunnalta, vaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta ja talousasiantuntijoilta.