1. yle.fi
  2. Uutiset

Saavatko halla-aholaiset puolueen omaisuuden peukalonsa alle? Tulot puolueella, varallisuus säätiöllä

Perussuomalaisten omaisuus on Raimo Vistbackan ja Timo Soinin valtikan alla puolueen tukisäätiössä. Jäävätkö halla-aholaiset paitsioon säätiössä, joka omistaa arvokkaan puoluetoimiston keskellä Helsinkiä?

talous
Perussuomalaisten puoluetoimisto Helsingin Yrjönkadulla.
Perussuomalaisten puoluetoimisto Helsingin Yrjönkadulla.Mauri Ratilainen / AOP

Perussuomalaisten Tukisäätiö hallitsee puolueen omaisuuttta, mikä käytännössä tarkoittaa hulppeaa 450 neliön arvokiinteistöä Helsingin Yrjönkadulla. Puolue lainasi säätiölle 1,5 miljoonaa euroa vuonna 2011 kiinteistön ostoon eli käytännössä koko kauppahinnan. Kiinteistö remontoitiin sittemmin puoluetoimistoksi.

Puolue maksoi puoluetoimistosta vuokraa säätiölle noin 150 000 euroa vuodessa, kertoo viimeisin tilinpäätös. Säätiö puolestaan lyhentää lainaansa puolueelle. Velkaa on vielä jäljellä noin miljoona euroa. Säätiölle jää muutaman vuoden kuluttua velkojen maksamisen jälkeen velaton arvokiinteistö puolueen ja säätiön liiketoimien seurauksena.

Käytännössä säätiö oli melko varaton ennen kiinteistökauppaa. Puolue taas rahoittaa toimintansa puoluetuella; tänä vuonna noin kuusi miljoonaa euroa.

Tukisäätiö Vistbackan ja Soinin johtama

Säätiöllä on vahva tausta Suomen Maaseudun Puolueessa, ja säätiön nimikin oli vielä runsas vuosikymmen sitten SMP:n Tukisäätiö.

Tukisäätiötä johtaa hallituksen puheenjohtaja, valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka ja varapuheenjohtajana on ulkoministeri, nyt entinen puolueen puheenjohtaja Timo Soini. Hallituksessa istuvat myös Jukka Ikonen Liperistä ja Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Paula Juka sekä puolueveteraani Matti Vattulainen.

Viikonlopun Jyväskylän puoluekokouksen palatsivallankumouksen jälkeen puoluetta johtaa nyt europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, varapuheenjohtajina ovat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola. SMP:n perinnöstä ei jäänyt jälkeäkään uuteen puoluejohtoon. Puolue on nyt jyrkän maahanmuuttokriittinen, euro- ja EU-eroa vaativa sekä äärikansallismielinen.

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-ahoJussi Nukari / Lehtikuva

Halla-aholaiset halunnevat myös omaisuuden vartijaksi

Kiinnostavaa onkin, mikä on puolueen varallisuutta hallitsevan Tukisäätiön ja halla-aholaisten suhde jatkossa. On varmaan perusteltua olettaa, että vallankaapauksen myötä myös puolueen varallisuutta hallitseva säätiö halutaan oman peukalon alle. Tosin tällä hetkellä säätiön asiat lienevät kiireellisyyslistalla häntäpäässä, koska vielä ei edes tiedetä, mikä on maan hallituksen uusi kokoonpano. Se tiedetään, että perussuomalaiset eivät jää hallitukseen.

Säätiön johdossa vallitsee tänään maanantaina täysi radiohiljaisuus. Hallituksen puheenjohtaja, pitkän linjan poliitikko, valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka ei vastaa haastattelupyyntöihin ja säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Timo Soini ei anna maanantaina haastatteluja lainkaan.

Vistbacka sanoi Iltasanomien (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa vielä keväällä, että säätiö on täysin puolueesta erillinen, ja se toimii säätiön sääntöjen mukaan. Hän ja muut hallituksen jäsenet siis valitsevat, ketkä säätiön varallisuudesta päättävät.

Jos siis sääntöjä ei muuteta, säätiö on ja pysyy nykyisen hallituksen hyppysissä - ainakin toistaiseksi .

Lue seuraavaksi