1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koira

Koiran hihnassa olevan keltaisen nauhan merkitys on monelle edelleen tuntematon

Usean vuoden tiedottamisesta huolimatta Anna tilaa keltaiselle -kampanjan idea on tuttu lähinnä koiranomistajille.

Keltaisella nauhalla merkitty koira ei aina ole epäsosiaalinen. Kuva: Anna Tuukkanen

Koiralla käytettävä keltainen nauha ei usean vuoden tiedottamisesta huolimatta ole saavuttanut laajaa tunnettuutta.

Suomen Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi arvioi, että keltaisen nauhan tarkoituksen tietää lähinnä osa koiranomistajista. Keltaisella nauhalla viestitetään, että muiden ihmisten ja koirien ei toivota tulevan lähelle ilman lupaa.

Keltainen nauha -kampanjaa Suomessa ajavan koirien koulutusohjaaja Johanna Vihermaan mukaan hänen Facebookiin perustamassaan Anna tilaa keltaiselle -ryhmässä (siirryt toiseen palveluun) tuskaillaan usein nauhan tuntemattomuutta. Tiedon leviäminen on pitkälti ihmisten oman aktiivisuuden varassa.

Kyllä se koirapiireissä ainakin jonkin verran on tunnettu.

Johanna Vihermaa

Tiedottaminen ihmisten omissa käsissä

Johanna Vihermaa kertoo, että nauha on kaikesta huolimatta ihmisille tutumpi kuin vielä kaksi vuotta sitten. Työ ei ole siis valunut hukkaan.

– Pari viikkoa sitten sain tiedon että Noseworks-yhdistys, siis virallinen koirien hajutyöskentely-yhdistys, on ottanut nauhan käyttöön kilpailuissaan. Eli kyllä se koirapiireissä ainakin jonkin verran on tunnettu, Vihermaa kertoo.

Suomen Kennelliiton Kirsi Salmijärvi ei usko, että liitto olisi näillä tiedoin valmis lähtemään mukaan kampanjan tiedottamiseen.

– Mikäli mukaan lähdettäisiin, kampanjan toteutus pitäisi miettiä yhteistyössä Kennelliton kanssa, Salmijärvi sanoo.

Negatiiviset mielikuvat saattavat jo olla väistymässä

Kaikki eivät ole suhtautuneet kampanjaan positiivisesti. Varsinkin ensimmäinen vuosi oli vaikea, ja Johanna Vihermaalle satoi negatiivista palautetta. Keltaisella nauhalla merkittyjä koiria on pidetty esimerkiksi aggressiivisina ja huonosti koulutettuina.

– Keltainen nauha aika yksioikoisesti luettiin merkiksi sekopäisistä koirista. Jos vaikka koira oli potilas, niin sekin väännettiin niin, että se koira on tautinen. Nyt jo ehkä ymmärretään paremmin, että kyse ei ole mistään raivohulluista koirista, Vihermaa sanoo.

Tarkoituksena ei ole, että jos laitetaan keltainen nauha niin sitten ei tarvitse tehdä mitään sen koiran kanssa.

Johanna Vihermaa

Nauha ei ole pysyvä ratkaisu

Kennelliiton Kirsi Salmijärven mukaan koira pitäisi lähtökohtaisesti yrittää totuttaa sille vieraisiin asioihin. Liian jännittäviin tilanteisiin pelokasta koiraa ei silti kannata viedä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kesätapahtumien ihmismassat.

Johanna Vihermaan mukaan nauha on koulutuksellinen työkalu muiden joukossa.

– Tarkoituksena ei ole, että jos laitetaan keltainen nauha, niin sitten ei tarvitse tehdä mitään koiran kanssa. Nauha on enemmänkin vastuullisen koiranomistajan merkki. Ei nauhaa pidetä siinä hihnassa koko loppuelämää, Vihermaa kertoo.

Moni koiranomistaja päästää lemmikkinsä liian lähelle vastaantulevaa koiraa. Kuva: Jani Saikko / Yle

Nauhalla pyritään myös välttämään sanallisia konflikteja

Suomen Kennelliiton Kirsi Salmijärvi pitää puhumista tärkeämpänä viestintäkeinona kuin nauhaa. Vastaantulijaa kannattaa ystävällisesti ja ajoissa pyytää pitämään etäisyyttä koiraan, jos sitä pitää tarpeellisena. Yleensä vastaantulija ymmärtää asian.

Kyllä vastaantulijoilta aika tulikivenkatkuista tekstiä tulee sitä pyytäessä.

Johanna Vihermaa

Vastakkaisiakin kokemuksia kuitenkin on. Monella Anna tilaa keltaiselle -ryhmäläisellä on huonoja muistoja vastaavista tilanteista.

– Kyllä vastaantulijoilta aika tulikivenkatkuista tekstiä tulee, kun pyytää tilaa. Nauha välttäisi ristiriitoja kahden ihmisenkin välillä, jotta kulkiessa ei tarvitsisi sanoa rumasti, Johanna Vihermaa sanoo.

Sellaiset paikat missä koirat ovat eri tavalla vapaana ovat sitten eri asia.

Kirsi Salmijärvi

Sekä Vihermaa että Salmijärvi korostavat, että vieraita koiria ei pitäisi lähestyä ilman lupaa, vaikka niillä ei nauhaa olisikaan. Koskaan ei voi olla varma, miten koirat reagoivat. Tämä tulisi opettaa myös lapsille.

– Sellaiset paikat, joissa koirat ovat eri tavalla vapaana, ovat sitten eri asia, Salmijärvi toteaa.