Helsingin kulttuuripalkinnon saanut näyttelijä Esko Salminen: "Kapakat ja meri kuuluvat olennaisena osana Stadiin"

Esko Salmisen näyttelijänura on kestänyt jo 70 vuotta: ensi kertaa Salminen nousi estradille 5-vuotiaana. Palkinnon myöntäjä kuvaa "häkellyttävän monipuoliseksi ja rakastetuksi".

Esko Salminen
Veljekset ottavat köniin toukolalaisilta: Heikki Kinnunen (Aapo), Ilari Paatso (Lauri), Heikki Alho (Simeoni), Arno Virtanen (Timo), Juha Muje (Eero), Vesa-Matti Loiri (Tuomas), Esko Salminen (Juhani). Taustalla amatöörinäyttelijöitä.
Veljekset ottavat köniin toukolalaisilta Turun kaupunginteatterissa 1970-luvun alussa. Kuvassa Heikki Kinnunen, Ilari Paatso, Heikki Alho, Arno Virtanen, Juha Muje, Vesa-Matti Loiri ja Esko Salminen. Antero Tenhunen / Yle

Esko Salminen ei sanojaan säästele, kun hän kertoo miltä tuntuu saada palkinto juuri Helsingiltä, hänen syntymä- ja kotikaupungiltaan.

– Se tuntuu samalta kuin rakas ihminen sanoisi, että rakastan sinua. Se on uskomaton tunne, Esko Salminen sanoo.

– Vanhemmiten olen tajunnut, miten paljon tämä ulkosaaristoon, kallioiselle niemenkärjelle rakentunut kaupunki minulle merkitsee.

Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan mukaan "Esko Salmisen ura on erottamaton osa kotimaista teatteri- ja elokuvahistoriaa. Salminen on ihastuttanut yleisöjä sukupolvesta toiseen niin traagisten kuin koomistenkin roolien tulkitsijana ja kohonnut yhdeksi merkittävimmistä suomalaisista näyttämötaiteilijoista."

Helsinki-muistoja riittää: "Pikkupoikana skimbattiin Korkeasaareen"

15 000 eurolla palkitun Salmisen ura alkoi 5-vuotiaana, kun hän kapusi teatterin lavalle. Valkokankaalla hän debytoi näyttelijävanhempiensa seurassa elokuvassa "Katupeilin takana" vuonna 1949.

Salminen muistelee lämmöllä lapsuuttaan kotikaupungissaan.

– Pikkupoikana skimbattiin Korkeasaareen ja syötiin eväät sinä leijonalinnan vieressä. Ne oli mahdottoman mukavia retkiä. Kyllä minä olen paljon käynyt stadin kanssa koko ajan dialogia. Nykyään en tosin jaksa kauheasti liikkua, liikun lähinnä kodin ja työpaikan väliä ja mitä nyt välillä käyn huitaisemassa joskus jonkun kaljan jossakin. Mutta on tämä kiva stadi.

– Keskuspuisto oli silloin hyvin tärkeä paikka, kun vielä jaksoin juosta lenkkejä. Lähetänkin tässä terveiset päättäjille, että pitäkää näppinne erossa siitä. Helsinki tarvitsee keuhkot ja virkistysalueen, se on todella hieno paikka, näyttelijä kehuu.

– Sitten tietenkin ilman mitään hurkastelua: ravintolat. Muistan esimerkiksi Kirjan ravintolan, jonne pääsin 40-luvulla joskus pikkupoikana syömään. Myös Kolmessa kruunussa on mahdottoman mukava fiilis. Kapakat kuuluvat oleellisena osana stadin kuvaan.

Salminen nimeää kotikaupunigssaan tärkeäksi myös "meren, joka hengittää".

– Kyllä se rauhoittaa aina kun pääsee merelle. Se on upeaa, että Helsingissä on merenrantaa joka puolella.

Helsingin kulttuuripalkinto on jaettu yhtäjaksosesti vuodesta 1963 alkaen. Palkinto myönnetään hakemuksetta, tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista ja merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi.

Näyttelijä Esko Salminen vastaanotti Helsingin kulttuuripalkinnon 12. kesäkuuta 2017.
Näyttelijä Esko Salminen vastaanotti Helsingin kulttuuripalkinnon maanantaina 12. kesäkuuta.Linda Manner / Lehtikuva