Vanha navetta voi saada uuden elämän ravintolana tai ateljeena – remonttituki on kuitenkin tiukassa

Rakennusperinnön hoitoavustuksen määrä on suorastaan romahtanut. Tukea haetaan lähinnä päärakennusten kunnostuksiin.

Taiteilija Sampo Kaikonen rakensi tselleen ateljee-gallerian vanhaan navettaan Ylikiimingissä. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Museovirastolta on haettu avustuksia vanhojen navetoiden korjaustöihin vain vähän.

Elyllä ja Museovirastolla ei ole suoraa tilastoa entisöidyistä navetoista, mutta Museoviraston rakennustutkija Juhani Turpeisen mukaan perinteisesti korjausavustukset anotaan yleensä päärakennuksiin.    

Viime vuoden aikana Museovirasto sai 50 rakennusperinnön hoitoon tarkoitettua avustushakemusta, Turpeinen kertoo.    

– Pohjois-Pohjanmaalla myönnettiin maakunnalle kulttuurihistoriallisesti tärkeisiin kohteisiin entisöintiavustusta yhteensä 124 000 euroa ja avustuksen sai yhteensä 19 kohdetta.

Vanhaa kunnioittavaan korjausrakentamiseen myönnettyjen avustusten suuruus vaihteli 1 400 ja 21 000 euron välillä. Pohjois-Pohjanmaalla Museovirastolta suurimman yksittäisen avustuksen sai Salmelan pappila Oulun Haukiputaalla.

Vähemmän rahaa, vähemmän hakemuksia

Valtio on pudottanut avustusten määrää vuosi vuodelta. Vaikka Museoviraston avustusluvut ovat säilyneet lähes entisellään, niin elyn puolella ne ovat suorastaan romahtaneet.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan elyssä  rakennusperinnön hoitoavustuksen määrä oli viime vuonna 84 000 euroa ja tänä vuonna summa on 72 000 euroa, kertoo suunnittelija Sirpa Lehtola.

Uuden elämän saaneet navetat toimivat useimmiten varastoina. Taiteilija Sampo Kaikkosen navetta-ateljee on kuitenkin poikkeus.

– Määräraha rakennusperinnön hoitoavustuksiin Pohjois-Pohjanmaan elylle vuonna 2007 oli 364 000 euroa. Vuonna 2012 se oli 222 000 euroa.

Parhaimpina vuosina Pohjois-Pohjanmaan elyyn tuli avustushakemuksia noin 200. Elyn rakennusperinnön hoitoavustus on tarkoitettu tukemaan ennen kaikkea rakennusperinnön säilymistä, elyn alueidenkäytönasiantuntija Touko Linjama sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan elylle tuli tänä vuonna 70 hakemusta. Viime vuonna avustuksen sai 41 kohdetta. Tuen suuruus oli keskimäärin 2 000 euroa. Pienimmät summat ovat noin 500 euroa. Suurin yksittäinen avustus viime vuonna oli 10 000 euroa.

Navetan uusi elämä

Yks Pohjois-Pohjanmaan tunnetuimmista uuden elämän saaneista navetoista on Haukiputaalla ravintolana toimiva Ravintola Navetta. Myös Raahessa Langin Alakartanon pihapiirissä sijaitsevaa vuonna 1850 rakennettua kivinavettaa on saanut Museoviraston avustuksen.

Museoviraston mukaan entisöity navetta toimii useimmiten varastona, mutta ravintola- ja kahvilakäytön lisäksi niistä on tehty myös työpajoja. Oulun Ylikiimingissä Seluskanjärven rannalla sijaitseva Sampo Kaikkosen taidegalleria on uusionavettana ainutlaatuinen.

Korjaus 14.6. klo 17:16 Juhani Turpeinen on rakennustutkijana Pohjois-Pohjanmaan museossa, ei Museovirastossa.