Asuntomessujen talot kutistuivat peräti 25 neliöllä – Mikkeli tarjoaa Saimaan rantaa ja isoja ikkunoita

Mikkelin asuntomessualue valmistuu kovaa kyytiä. Messujen alkuun on nyt aikaa reilu kuukausi.

asuntomessut
Tiina ja Toni Maczulskij
Tiina ja Toni Maczulskijn kodista avautuu näkymä Saimaalle.Petri Vironen / Yle

Mikkelin asuntomessualuetta luonnehtii paljolti kaksi asiaa: maastonmuodot ovat vaihtelevia ja alue on Saimaan rannalla. Sinne nousee 29 pientaloa, paritalo ja kaksi rivitaloa.

Kirkonvarkauden messualue on noin kolmen kilometrin päässä Mikkelin keskustasta. Esittelyssä olevia asuntoja on kaikkiaan 31. Alueelle tulee viisi erilaista puistoaluetta ja muun muassa nuotiopaikka.

Maanantaina messualueelle nousi viimeinen pysyvä rakennus. Se on aiemminkin asuntomessuilla sisähallissa nähty kokeilutalo, joka tehdään nyt valmiiksi ja joka saa Mikkelin asuntomessualueelta viimeisen sijansa.

Edellisiä messuja pienemmät talot

Vuosi sitten asuntomessut olivat Seinäjoella. Mikkelin asuntomessuilla Seinäjoen keskineliöistä on tultu alas kokonaista 25.

– Kyllä tässä selkeästi nähdään, että pienempiin taloihin ollaan menossa. Tietysti Seinäjoella sitä pohjalaisuutta pitää näyttää, että isot ja komiat talot mutta savolaiset tekee vähän pienempänä saman asian, sanoo Mikkelin asuntomessujen aluevalvoja Pekka Kammonen pilke silmäkulmassa.

Viimeisenä paikalle tuotu talo on noin 60-neliöinen. Sen naapurissa on messujen pienin talo, konteista rakennettu 56-neliöinen kaksio. Niistä isompi tuotiin paikalle rekka-autolla kahdessa osassa ja nostettiin valmiille perustalle nosturiautolla.

– Päivän juttu ja illalla saunottaisiin jos olisi pakko, sanoo talon suunnittelija Kalevi Ahopelto.

Voitto Ahopelto
Suunnittelija Voitto Ahopelto taustallaan puolet hänen talostaan.Risto Puolimatka / Yle

Aivan päivässä viimeinen messutalo ei kuitenkaan tullut valmiiksi. Puolikkaat nostettiin rekasta ja laskettiin valmiille perustalle. Tässä tapauksessa kun ei ollut ihan pakko, katon teko vie kauemmin kuin yhden päivän. Mutta sisustuksetkin talossa olivat valmiina kylpyhuoneen laatoituksia myöten.

Ja ettei kaikki menisi täydellisen suunnitellusti, yksi talon alle keskelle valetuista pilareista oli puoli metriä väärässä paikassa. Onneksi talon alla on sen verran tyhjää tilaa, että sen mahtuu vielä valamaan uusiksi.

Isot ikkunat

Yleisistä trendeistä voisi sanoa, että keittiöt ovat mustavalkoisia ja saunat ovat vaalenneet. Mutta Saimaan maisema sanelee ainakin yhden asian: varsinkin rannan taloissa on suuret ja korkeat ikkunat.

Wave-talon keittiönäkymä
Wave-talon keittiönäkymä.Petri Vironen / Yle

– Kyllä tuolla on puhuttu, että ei lähde emäntä itse nousemaan, kyllä siihen on joku palkattava pesuhommiin, arvelee aluevalvoja Kammonen tulevien asukkaiden ikkunanpesua.

Tätä nykyä asunnoissa on koneellinen ilmanvaihto. Jos se on suunniteltu huonosti tai ei muuten toimi, se voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Onko vanhaan, painovoimaiseen ilmanvaihtoon enää paluuta?

– Tästähän on paljon keskusteltu, ja tämän hetken ohjeistus Suomessa näyttää olevan, että se ei oikeastaan ole mahdollista, mutta keskustelu varmaan jatkuu edelleen, uskoo Pekka Kammonen.

Kuukauden päästä h-hetki

Mikkelin asuntomessut pidetään 14.7. – 13.8. Messut ovat avoinna joka päivä klo 10–18. Kolmena ensimmäisenä torstaina aukioloaika on pidennetty klo 22:een.

– Kyllä helpottaa, kun viimeinen talo on takana tässä vaiheessa. Toki meillä ei ole enää kuin kuukausi messuihin aikaa, että kyllä täällä paljon vielä tekemistä on, mutta kaikki tulee valmiiksi, uskoo aluevalvoja Pekka Kammonen.

Kaava ei ole rakentamista juuri enempää kahlinnut kunhan kerroksia on tehty sallittu määrä. Tontin hinnat vaihtelevat kymppitonnin ja parinsadan tuhannen välillä. Taloista hulppeimmat ovat miljoonainvestointeja.