Thaipoimijoiden poikkeuksellinen oikeussoppa pian päätökseen: syytteitä ihmiskaupasta ja hurjia korvausvaatimuksia

Kainuussa thaipoimijoiden siviilikanteeseen annetaan tuomio torstaina. Kainuun lisäksi myös Keski-Suomessa on käynnissä oikeudenkäynti liittyen thaipoimijoihin.

oikeudenkäynti
Thaipoimijoita valmistautumassa metsään lähtöön.
Ber-Exin ja thaipoimijoiden välinen kiista alkoi jo vuonna 2013. Jarmo Nuotio / Yle

Marjakiistaan kainuulaisen Ber-Exin ja thaipoimijoiden välillä annetaan päätös Kainuun käräjäoikeudessa torstaina 22. kesäkuuta. Tie päätökseen on ollut pitkä: marjat poimittiin vuonna 2013, ja juttu jätettiin käräjille elokuussa 2015. Oikeudenkäynti alkoi Kainuun käräjäoikeudessa toukokuussa, ja poimijoilla on yhteensä 143 000 euron vaatimukset sopimusten rikkomisesta ja maksamattomista marjoista (siirryt toiseen palveluun) (MTV3).

Erilaisista marjakiistoista on uutisoitu jo pitkään.

– Ulospäin vaikuttaa ihan ihmeelliseltä, että näitä tapauksia on joka vuosi. Kenen intresseissä on käydä näitä riitoja, kun niihin menee aikaa ja rahaa?, kysyy prosessioikeuden professori Tuomas Hupli Turun yliopistosta.

Vuosien matkalla thaipoimijat syyttivät Ber-Exiä ihmiskaupasta (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat), ja silloinen vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson nähtiin puolustamassa poimijoiden oikeuksia.

Thaipoimijoita.
Thaipoimijoiden kiista on vaihtunut ihmiskauppasyytöksistä siviilikanteeksi vuosien kuluessa.Jarmo Nuotio / Yle

Sittemmin rikosilmoitus ihmiskaupasta jätettiin tutkimatta, ja poimijoiden asiaa ajava lakimies Ville Hoikkala pyysi Ber-Exin silloiselta toimitusjohtajalta anteeksi rikosepäilystä. Vuonna 2015 Ber-Ex myytiin Arctic International Oy:lle.

Nyt Ber-Exin ja poimijoiden välisessä kiistassa on kyseessä siviilikanne, jossa kantajina on 50 poimijaa. Vastaavia tapauksia ei professori Hupli muista nähneensä.

– Useamman kantajan nostamia juttuja kyllä on, mutta ei tule mieleen tapauksia, jossa kymmeniä kantajia nostaisi kanteen samaa vastaajaa vastaan.

Siviilikanteessa poimijat vaativat korvauksia sopimusrikkomuksista ja maksamattomista marjoista. Ber-Exin asianajaja Ari Korhosen mukaan kyseinen siviilikanne marjoista saatavien korvauksien suhteen on verrattavissa esimerkiksi autokauppaan.

– Kyseessä on irtaimen kauppa. Asialla ei ole mitään tekemistä työsopimusten kanssa. Media antaa väärän kuvan siitä, että tapauksessa ei olisi maksettu palkkaa. Tällä ei ole palkanmaksun kanssa mitään tekemistä, toteaa Korhonen.

Thaipoimijat ovat haavoittuva ihmisryhmä Suomessa

Maaliskuussa alkoi puolestaan Keski-Suomessa oikeudenkäynti, jossa marjayrittäjää syytetään ihmiskaupasta thaipoimijoita kohtaan (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat). Kyseessä on uusi ja suhteellisen harvinainen ilmiö, jonka jäsentämiseen suomalaisessa oikeusjärjestelmässä ei ole vielä vakiintuneita tapoja, sanoo Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen professori Pauli Rautiainen.

Thaipoimijoiden oikeusprosesseista on kirjoitettu nyt useana vuonna peräkkäin, ja ratkaisuja on tulossa vasta nyt.

– Tästä on muotoutunut yksi meidän pysyvistä ihmisoikeusongelmistamme, Rautiainen toteaa.

Thaipoimijat marjanpoimijat
Erilaiset tapaukset thaimaalaisiin poimijoihin liittyen ovat olleet esillä Suomessa jo vuosia. Kuva on vuodelta 2013 Ylen Suora Linja -ohjelmasta ja koskee tapausta, jossa thaipoimijat eivät saaneet palkkojaan ja heidät vietiin kuulemaan kansanedustajia parlamenttiin.Yle Uutiset / Isto Janhunen

Rautiainen jatkaa, että suomalaisille keskeisille ihmisoikeusongelmille on ominaista, että ne ovat rakenteellisia ja liittyvät erilaisten haavoittuvien ryhmien järjestelmälliseen ja vakiintuneeseen syrjintään.

– Niitä ei kyetä tunnistamaan oikeuden loukkaukseksi, eikä koeta erityistä paloa näiden asioiden rakenteelliseen poistamiseen.

Rautiainen näkee thaipoimijoiden kohtelussa yhtäläisyyksiä muidenkin haavoittuvien ihmisryhmien kohteluun Suomessa.

– Vastaavanlaisia suomalaisia ihmisoikeusongelmia on paikannettu esimerkiksi vammaisten henkilöiden ja vankien asemassa. Ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat muodostuneet meille yhdeksi tällaiseksi yhdeksi haavoittuvaksi ryhmäksi, toteaa Rautiainen.

Lue lisää:

Thaipoimijat eivät enää halua Suomeen – tulijoita huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna

Thaimaalaiset poimijat vaativat kymppitonnien korvauksia maksamattomista marjoista

Syyttäjä: Marjanpoimijoiden rikosilmoitusta ei tutkita