Vammaisten välttämätön apu ja tuki halutaan kilpailuttamisen ulkopuolelle – vammaisjärjestöt käynnistivät kansalaisaloitteen

Ei myytävänä! –aloitteen takana on kaikkiaan 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä.

Yle Uutiset viittomakielellä
Kuvakaappaus Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen nettisivulta: Kaavio, jossa selvitetään "miksi teemme kansalaisaloitteen?"

Vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamiseksi on käynnistetty kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun). Aloitteessa välttämättömän apu ja tuki esitetään jätettäväksi hankintalain ulkopuolelle.

Ei myytävänä! –aloitteen takana on kaikkiaan 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä. Järjestöjen mukaan ongelmia on mm. asumispalveluiden laadussa, kun kilpailutuksessa korostuu liikaa vain hinta. Vammaisten kannalta haitallista on myös se, että heidän kanssaan työskentelevät, ja heidät tuntevat työntekijät saattavat vaihtua kilpailutusten yhteydessä.

Järjestöt sanovat myös, että kilpailuttaminen on vastoin YK:n vammaisten oikeuksia koskevaa yleissopimusta, koska vammaiset eivät itse voi vaikuttaa heidän elämäänsä vaikuttaviin päätöksiin eivätkä valittaa tehdyistä päätöksistä.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.