1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. synnytysvalmennus

"Internet ei riitä synnyttäjän valmentajaksi" – Perhevalmennusta myös isille ja maahanmuuttajille

Nettitieto ja videot eivät ole syrjäyttäneet perinteistä synnytysvalmennusta. Perhevalmennuksen rinnalla on myös useita erityisryhmiä vauvaa odottaville.

synnytysvalmennus
Raskaana oleva nainen.
Vauvaa odottaville on tarjolla useita erilaisia valmennusryhmiä.Henrietta Hassinen / Yle

Synnytysvalmennuksen eli nykyisin perhevalmennuksen saaminen vaihtelee hyvin paljon eri puolilla Suomea, kertoo Suomen Kätilöliiton varapuheenjohtaja Leena Lehto. Hän on toiminut kätilönä 24 vuotta, josta 15 äitiysneuvolassa. Pienemmissä kunnissa annetaan valmennusta, kuten Limingassa.

– Valmennus on tarkoitettu pääsääntöisesti ensisynnyttäjille, mutta myös muut odottajat ovat tervetulleita, Leena Lehto sanoo.

Hän tuo mukaan miesnäkökulmaa.

Leena Lehto

Limingassa esimerkiksi perhevalmennuskertoja on neljä. Synnytys on aiheena kaksi kertaa ja tuolloin mukana on äitiysneuvolan työntekijä. Imetystä ja lapsivuodeaikaa käsitellään myös, ja vauvaan liittyvän teeman pitää lastenneuvolan työntekijä. Valmennuksissa on mukana myös ulkopuolinen isätyöntekijä. Hän keskustelee tulevien isien kanssa.

– Hän on ostopalveluna valmennukseen tullut ja tuo mukaan miesnäkökulmaa, Leena Lehto kertoo.

Oulussa useita ryhmiä       

Oulun kaupungin jokaisessa neuvolassa on normaalia perhevalmennusta, kertoo Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen palvelupäällikkö Ritva Kuorilehto. Aiheina ovat synnytystilanne sekä imetys ja vauvanhoito.

– Lisäksi ryhmissä käsitellään vanhemmuutta ja parisuhdetta. Tälloin mukana ovat terveydenhoitaja ja seurakunnan edustaja.

Oulussa on myös oma ryhmänsä isille. Sitä vetää Ritva Kuorilehdon mukaan miesperhetyöntekijä. Monikkoperheiden ryhmä kokoontuu viisi kuusi kertaa vuodessa.

Ryhmissä on samassa tilanteessa olevia ihmisiä, joten he saavat tärkeää vertaistukea.

Ritva Kuorilehto

Pari kertaa vuosittain perhevalmennusta tarjotaan maahanmuuttajavanhemmille sekä englanninkielisille.

Siskot-ryhmä on tarkoitettu nuorille ensisynnyttäjä-äideille.

– Ryhmissä on samassa tilanteessa olevia ihmisiä, joten he saavat tärkeää vertaistukea. Lisäksi he voivat kysyä kasvotusten neuvoja esimerkiksi terveydenhoitaja-kätilöltä. Tällaisia mahdollisuuksia ei netti tarjoa, Ritva Kuorilehto sanoo.

Pieni, mutta tärkeä rooli

Oulun seudulla on myös yksityisiä, kätilöiden tarjoamia valmennuksia, joissa on muun muassa hengitysharjoituksia.

– Kätilöliiton kanta on, että olisi hyvä, jos kätilö olisi valmennuksissa läsnä.

Synnytys on naiselle erittäin merkittävä kokemus.

Leena Lehto

Internetin kautta on myös tarjolla tietoa synnytyksestä, mutta Leena Lehto korostaa kriittisyyttä tietolähteen suhteen.

– En kuitenkaan jättäisi synnytystä pelkästään pinnallisen nettivalmennuksen varaan. Synnytys on naiselle erittäin merkittävä kokemus. Suuri merkitys on myös sillä, minkälainen tunne naiselle jää synnytyksestä. Perhevalmennuksella on tässä suhteessa myös pieni, mutta tärkeä rooli.

Yksilöllisyyttä neuvolassa

Perhevalmennus on Leena Lehdon mukaan vain osa valmentautumista synnytykseen. Se täydentyy raskausajan neuvolakäynneillä.

Neuvolakortti ja valokuvia
Perhevalmennusta täydennetään neuvolassa, jossa keskitytään yksilöllisesti äidin asioihin.Riikka Nurmi / Yle

– Neuvolassa voidaan keskittyä yksilöllisiin äidin asioihin, kuten mitä hän haluaa ja mitä ei ja millaisia odotuksia hänellä on synnytystä kohtaan.

Julkisuudessa on keskusteltu siitä, että pitäisikö synnytykseen liittyvät osat siirtää synnytyssalikätilöiden hoidettaviksi.

– Pitkien välimatkojen takia sairaalavalmennus ei kuitenkaan ole kaikkien saatavilla, kuten neuvoloissa annettava perhevalmennus.

Lue seuraavaksi