1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. dokumenttielokuvat

Liekki palaa syövästä huolimatta: Route 66 moottoripyörällä ikuistui dokumentiksi sairaudesta ja unelmista

Ajan niin kauan kuin elän. Matti Lieskalan dokumenttielokuvan nimi oli selvä jo ennen elokuvaa. Onhan se syöpää sairastavan miehen motto.

dokumenttielokuvat
Matti Lieskala ajaa autiomaassa
Matti Lieskala ajoi moottoripyörällä unelmamatkansa Yhdysvaltain halki syöpähoitojen jälkeen. Mari Tikkunen

Huhtikuussa tuli yhdeksän vuotta syöpädiagnoosista, kertoo Matti Lieskala. Kaula oli jo tutkittu kertaalleen ja patti todettu vaarattomaksi. Ärhäkkä imusolmukesyöpä löytyi, kun Lieskalalla alkoi olla vaikeuksia hengittää. Harmiton patti olikin lähettänyt etäpesäkkeitä, jotka painoivat henkitorvea.

– Kantasoluhoitojen edellä lääkäri kysyi, saako hoitaa. Kysyin, että miksi kysyt. Lääkäri vastasi, että koska voi olla, ettet nouse siitä.

Matti Lieskala ajoi Route 66:n Yhdysvaltain halki
"Ystävä kysyi, että lähdenkö ensi kesänä ajamaan. Vastasin, että lähden, jos olen täällä. En siis voi kuolla vielä."Mari Tikkunen

Heti kuolema-ajatusten tultua Lieskala kertoo pohtineensa mitä tapahtuu moottoripyörille ja yritykselle hänen jälkeensä. "Liekki" oli elänyt työlleen ja ollut ikänsä motoristi. Tähänkö se loppuisi?

Muutama vuosi on venynyt

Nyt on menossa kymmenes vuosi ensimmäisestä sairastumisesta. Sairastuessaan Lieskala oli alle 60-vuotias – nyt jo eläkeiässä. Hän kehuu saamaansa hoitoa niin Joensuussa kuin Kuopiossa ja on kutsunut lääkäreitä ja hoitajia dokumentin ensi-iltaan.

– Vaikka ihailen Yhdysvaltoja, niin siellä olisin tämän taudin vuoksi jo haudassa. Ei minulla olisi ollut varaa hoitoihin.

Kantasoluhoidot olivat pitkät ja kivuliaat, mutta niistä Matti Lieskala nousi. Ja sitten vuonna 1966 ensimmäisen moottoripyörän, Jawan, hankkinut mies osti vihdoin sen, mitä oli aina halunnut.

Vaikka ihailen Yhdysvaltoja, niin siellä olisin tämän taudin vuoksi jo haudassa. Ei minulla olisi ollut varaa hoitoihin.

Matti Lieskala

– Minulla on ollut kymmenen moottoripyörää, muun muassa Honda, maailman suurin tehdasvalmisteinen pyörä. Olin aina vitsaillut siitä, että Harrikka on maailman kallein puolivalmiste. 60-vuotispäivillä minulla oli ensimmäinen oma Harley-Davidson.

Ja sillä piti päästä ajamaan legendaarinen Route 66, idästä länteen. Ajomatkasta syntyi dokumenttielokuva, jossa limittyvät uusiutuneen syövän hoidot ja unelmien Amerikan-reissu. Se kertoo ystävyydestä ja unelmista yhtä paljon kuin sairaudestakin.

– Jokaisena päivänä pitäisi arvostaa terveyttään ja ystäviään.

Matti Lieskala Hollywoodissa
Matti Lieskala Hollywoodissa, Los Angelesissa.Mari Tikkunen

Trike lisää ajovuosia

Kaksipyöräinen H-D on reissun jälkeen vaihtunut sairauden ja hoitojen myötä lisääntyneiden vaivojen vuoksi kolmipyöräiseen trike-Harrikkaan, joka tuotiin Lieskalalle pikavauhtia Kaliforniasta.

– Piti päästä perinteiselle kesäkuun alun pyöräreissulle Utsjoelle ja Norjaan, mies selittää.

Matti Lieskala yrityksensä tiloissa
Videoflame-yrittäjän työtilassa on entisestä pyörästä tehty taulu. Tanja Perkkiö / Yle

Hetken Lieskalaa pelotti onko ajot ajettu, kun kaksipyöräinen ei enää tuntunut turvalliselta. Ystävät liikkuvat moottoripyörillä ja reissut ovat tärkeitä, niillä kuulutaan yhteen. Matkoja riittää vielä kolmipyöräisen ansiosta. Tullaan dokumenttielokuvan nimeen.

– Ajan niin kauan kuin elän.

Matti Lieskala
Ruudussa pyörii syöpähoitoja, joita näytetään Matti Lieskalan omaelämäkerrallisessa matkadokumentissa. Tanja Perkkiö / Yle

Imusolmukkeista viis

Raskaat syöpähoidot, tietoisuus siitä, ettei vuosia ole paljoa edessäpäin ja kuvausalan yrittäjän työ ovat pitäneet Lieskalan, "Liekki, niin sanovat kaikki" elämän vauhdikkaana. Hän kieltäytyy käyttämästä sanaa 'kuolemantuomio', eikä ota kantaa eutanasiaan.

– Minä elän.

Syöpäkontrolleja on tätä nykyä puolen vuoden välein, mutta ohje on, että pitäisi itse tunnustella kaulaa, kainaloita ja nivusia, joissa imusolmukkeet ovat.

– Minä en tunnustele. Minä toteutan mieluummin unelmia.

Matti Lieskalan dokumentti "Ajan niin kauan kuin elän" on tehty yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa. Se on omakustanne ja levitys laajemmalle on vielä auki.

Lue seuraavaksi