KD ja RKP hallituksen kaatumisesta: Uusi hallitusohjelma edellytys yhteistyölle

Sekä ruotsalainen kansanpuolue että kristillisdemokraatit katsovat voivansa liittyä Sipilän johtamaan hallitukseen vain, jos sen ohjelma kirjoitetaan uusiksi.

Hallituksen kaatuminen
Anna-Maja Henriksson
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson totesi puolueensa olevan valmis neuvotteluihin hallitusasemasta.Jarno Kuusinen / AOP

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kommentoi tuoreeltaan Kultarannassa tietoja, joiden mukaan nykyinen hallituspohja ei jatka.

– Hallituskriisihän ei koskaan ole hyvä asia, mutta ratkaisuja pitää löytää. Ja nyt me olemme siinä tilanteessa, että ainakin meidän puolue on valmis istumaan pöytään.

Henriksson totesi puolueensa olevan valmis neuvotteluihin hallitusasemasta.

Aiemmin Ylelle antamassaan haastattelussa Henriksson teki selväksi, että hallitukseen liittymisen edellytys on hallitusohjelman muuttaminen. Esimerkiksi soteen on tultava muutoksia, jos RKP halutaan Sipilän johtamaan hallitukseen.

Henrikssonin näki istuvan hallituksen umpikujassa myös hyvää.

– Olen iloinen siitä, että on ilmeisesti todettu, että Suomelle ei ole hyvä, että hallitus jatkaisi sen perussuomalaisen ryhmän kanssa joka on nyt tullut ulos Jyväskylästä.

Essayah: Kaikki on mahdollista

Sari Essayah Kultarannassa 12. kesäkuuta.
Sari Essayah Kultarannassa 12. kesäkuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah antoi ensikommenttinsa hallituksen kaatumisesta Kultarannassa.

– Kuulostellaan nyt sitten. Kaikki vaihtoehdot ovat varmaan avoimena pöydällä, että lähdetäänkö nykyisestä eduskunnasta neuvottelemaan uutta hallituspohjaa, vai onko edessä ennenaikaiset vaalit.

Pääministerin kanssa Essayah on ollut yhteydessä viimeksi eilen sunnuntaina. Kristillisdemokraatit eivät suunnittele asiaan liittyvää kokousta täksi päiväksi. Essayahin mukaan tilanteesta ollaan viisaampia ”vuorokauden sisällä”.

– Varmasti joudutaan käymään keskusteluja ryhmän sisällä ja puoluehallituksessa ja totta kai käymään hallitusohjelmaneuvottelut, jos tällainen tilanne tulee eteen.

Hänen mukaansa hallituskriisi on vakava paikka, kun maassa ei pian ole toimintakykyistä hallitusta. Ehtoja hallitusyhteistyölle Sipilän johdolla Essayah ei halunnut vielä arvioida.

– Joka tapauksessa joudutaan neuvottelemaan hallitusohjelmasta.