Presidentti Niinistö hallituksen kaatumisesta: Ensin pyritään saamaan aikaan uusi hallitus nykyisellä eduskunnalla

Hallitus on kaatumassa, koska kokoomus ja keskusta eivät halunneet jatkaa yhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Hallituksen kaatuminen
Presidentti Sauli Niinistö Kultaranta-keskustelutilaisuudessa presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa.

Presidentti Sauli Niinistö toivoo mahdollisimman nopeasti uuden hallituksen muodostamista.

– Asiat ovat nyt Helsingissä halliituspuolueiden ja pääministerin käsissä, Niinistö kommentoi Kultarannassa.

Hän sanoo, että hallituksen kaatuminen ei tullut varsinaisesti yllätyksenä.

– Onhan tässä jo eilisestä asti kiehuttu.

Kuinka vakava tilanne on?

– Demokratiassa ja parlamentaarisessa järjestelmässä käy joskus niin, että hallituskin joskus vaihtuu. Ei tässä kuitenkaan vakavassa kriisissä olla. Maa jatkaa menoaan.

Pidättekö uusia vaaleja mahdollisina?

– Kyllä valtiosääntömme henki lähtee liikkelle siitä, että jos hallitus hajoaa, puolueet yrittävät katsoa, löytyykö joku toinen kokoonpano siitä eduskunnasta, joka kullloinkin istuu. Eduskunnan hajoaminen tai hajottaminen on paljon kovempi liike kuin pelkästään hallituksen kaatuminen, Niinistö muistuttaa.

Niinistö kertoo keskustelleensa asiasta tänään iltapäivällä keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa. Presidentti sanoo, ettei ole sopinut Sipilän kanssa tapaamista tälle illalle, mutta on valmis ottamaan vastaan kenet tahansa.

Niinistö uskoo, että Suomen hallitus on nyt täysin toimintakykyinen, jos jotakin äkillistä tapahtuisi.

Niinistö ei halunnut ottaa kantaa siihen, kuinka laajalla hallituspohjalla työtä olisi mahdollista jatkaa vaalikauden loppuun saakka.

– Tämä on poliittisten ryhmien keskenään mietittävä asia ja pääministerin mietittävä asia, että kuinka laajan parlamentaarisen tuen hän kaipaa.

Toistaiseksi vain kristillisdemokraatit ja RKP ovat kertoneet olevansa valmiita neuvottelemaan uudesta hallituksesta. Molempien ehtona on uuden hallitusohjelman muovaaminen.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne taas totesi, että hänen johtamansa puolue lähtee hallitukseen vain uusien vaalien kautta. Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on kertonut olevansa uusien vaalien kannalla.