Nobelisti Bengt Holmström toivoo joustoja työmarkkinoille: Maahanmuuttajille pitää sallia työnteko alemmilla palkoilla

Talouden nobelisti toivoo, että uusi hallitus syntyy nopeasti ja sen ohjelma on ajankohtaisempi kuin nykyinen.

Taloustieteen nobelisti Bengt Holmström Kultaranta-keskustelutilaisuudessa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Talouden nobelisti, professori Bengt Holmström kommentoi Ylelle Kultarannassa Suomen poikkeuksellista poliittista tilannetta.

– Kuvittelisin, että tässä päästään ratkaisuun. Potentiaalisia ratkaisuja tuntuu olevan pöydällä. Parhaassa tapauksessa he pääsevät kirjaamaan itselleen selkeämmän ohjelman, joka on ajankohtaisempi kuin alkuperäinen ohjelma. Pahimmassa tapauksessa monet aloitteet, joita he ovat tehneet, mitä tulee soteen ja muuhun, pysähtyvät tähän ja se olisi ikävä tulos, Holmström pohtii.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pyrkii nyt löytämään yhdessä hallituskumppani Petteri Orpon (kok.) kanssa hallituskumppanit, joiden kanssa muodostaa uusi hallitus. Neuvotteluja käydään parhaillaan. Yhteistyö perussuomalaisten kanssa on poissuljettu.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi tänään, että sopuun ei päästy, koska Sipilä ei suostunut tiukentamaan maahanmuuttopolitiikkaa.

Bengt Holmström korostaa, että taloudelle epävarmuus ei ole koskaan hyvästä.

– On mahdollista, että tilanne saadaan hoidettua nopeasti ohi, aika helpoilla järjestelyillä, esimerkiksi niin, että RKP ja kristillisdemokraatit menevät mukaan ja sopeutuvat tilanteeseen. Tietysti, jos tämä kriisi pitkittyy ja talous menee sotkuun, se olisi erittäin ikävää.

Holmström toivoi jo aiemmin maanantaina keskustelutilaisuudessa presidentti Sauli Niinistön kanssa, että Suomi ymmärtäisi, että nyt "tarvitaan uusia reformeja".

– Työmarkkinajoustoja ennen kaikkea.

Holmström korostaa Ylen haastattelussa tilaisuuden jälkeen, että maahanmuuttajillekin pitäisi sallia Suomessa työnteko.

– Toivoisin, että maahanmuuttokriittisyys ei nousisi, koska Suomi tarvitsee maahanmuuttajia, mutta maahanmuuttajille pitää sallia työtä. Se tarkoittaa sitä, että heidän pitäisi saada tehdä työtä alemmilla palkoilla, Holmström paaluttaa.

"Tässä on suuri väärinymmärrys"

Keskustelussa presidentti Niinistön kanssa Holmström painotti sitä, että poliitikkoja haukutaan nyt liikaa.

– Teitä (poliitikkoja) ei pitäisi haukkua.

– Jotain on vialla, jos se on meriitti, että ei ole ollut mukana politiikassa. Tämä on minun keskeinen viestini kansalle.

Hän korosti, että kansa on unohtanut sen, että edustuksellinen demokratia perustuu siihen, että kansa valitsee edustajansa, joihin se luottaa.

– Idea on se,  että joku muu edustaa minun arvojani ja minun ei tarvitse kaikkea ymmärtää ja kaikesta ottaa selvää.

Läpinäkyvyyden korostaminen ja vaatiminen ei ole Holmströmin mielestä tehokas keino reagoida epäluottamuksen tunteeseen. Se, että päätöksiä ei voitaisi tehdä kabineteissa, on ongelma.

– Tässä on suuri väärinymmärrys, Holmström pohtii.

Hänen mukaansa asioiden päättäminen pienellä porukalla on tehokasta, vaikka päättämistä kutsuttaisiin lehmänkaupoiksi. Kabineteissa voidaan tehdä kompromisseja suurissa paketeissa.

– Tätä halveksutaan, vaikka taloustieteellisesti se olisi järkevää.

Hän painottaa samaa vielä Ylen haastattelussa.

– Minun mielestäni olisi hyvä, että kansalaiset ymmärtäisivät, että talouden logiikan mukaan päätöksenteon täysi läpinäkyvyys ei ole ratkaisu.