Tiusaset valitsivat järvimaiseman sijasta synkän metsän – "Tämä oli meille lottovoitto"

Mikkelin Asuntomessuilta löytyy taloja Saimaan rannalta, mutta Tiusasen perhe rakentaa unelmakotinsa metsän reunaan.

asuntomessut
Johanna ja Pasi Tiusanen pääsevät muuttamaan uuteen kotiinsa messujen jälkeen elokuun puolivälissä.
Johanna ja Pasi Tiusanen.Petri Vironen / Yle

Pasi ja Johanna Tiusanen olivat hiljattain myyneet talonsa ja asuivat tilapäisessä kodissa Mikkelissä. Lasten poismuuton jälkeen pariskunta katseli sopivaa kohdetta, josta voisi remontoida mieleisen. Molemmilla löytyy tarvittavia kädentaitoja remontointiin.

– Etsimme ehkä 70-luvulla rakennettua hieman isompaa, sadan neliön rivitaloasuntoa remontoitavaksi. Ei löytynyt, joten päädyimme lopulta sitten uuden rakentamiseen. Pohdimme, että vanhan purkaminen ja rakentaminen maksaisi yhtä paljon kuin uuden tekeminen, Johanna Tiusanen kertoo.

Mikkelissä puuhattiin sattumoisin samoihin aikoihin asuntomessuja. Johanna suuntasi messualueelle Saksassa asuvan arkkitehtisiskonsa, Susanna Kiiskisen kanssa. Siinä missä muut katselivat Saimaan rantatonttia tai vähintään järvinäkymää, Tiusasten katse kiinnittyi messualueen metsäiseen nurkkaan.

– Siskoni kanssa löysimme paikan tästä supan vierestä. Aluksi minua arvelutti, että tämä tontti voi olla pimeä. Pelkäsin, että tänne ei aurinko paista, mutta onneksi olin väärässä. Meillä oli kaksi vaihtoehtoa. Oli meille lottovoitto, että tämä tontti oli vapaa.

Oleskelutiloista suurin osa on varattu keittiölle ja ruokailutilalle.
Petri Vironen / Yle

Tiusaset pääsivät suunnittelemaan tulevaa kotia ammattilaisen avustuksella tontin ja perheen omien tarpeiden pohjalta. Tontti avautuu suojeltuun aarniometsään, johon ei tulevaisuudessa rakenneta. Talon yhdellä sivulla menee messualuetta halkova tie, mutta sen äänet hädin tuskin kantautuvat aidatulle sisäpihalle.

– Itse rakennus blokkaa tien hyvin ja teimme vielä aidan väliin. Saimme erittäin rauhalliseen, suppaan avautuvan sisäpihan.

Piharakennus ja grillikatos erillisrakennuksiin

Tiusaset päätyivät nykyrakentamisessa harvemmin käytettyyn ratkaisuun, jossa sauna on sijoitettu erilliseen rakennukseen. Rakennuksia ja grillikatoksia yhdistää laaja terassialue.

– Piharakennus ei ollut ensimmäinen ajatus, mutta se lähti vierasmaja-ajatuksesta. Meillä on kolme lasta. Erillinen rakennus suo heille ja muillekin vieraillemme hieman yksityisyyttä.

Päärakennus on suunniteltu isäntäväen oman elämäntilanteen pohjalta. Eteisestä erkaantuu Pasin ja Johannan oma makuuhuone, jonka takana on oma pesuhuone ja kodinhoitotila sekä talon ainoat vaatesäilytyskaapit.

Olohuoneesta keittiö ja ruokailupöytä vievät kaksi kolmasosaa. Pieni oleskelu/tv-tila löytyy tilaa jakavan takan takaa.

– Tykkäämme laittaa ruokaa ystävien kanssa. Haluttiin tilaa sinne, mihin sopii monta kokkia ja kylmäkköä laittamaan ruokaa. Viinilaunchissa voi istua, ellei ole laittamassa ruokaa, Johanna Tiusanen pähkäilee.

Messualueesta pelkkää iloa

Tiusaset ovat itse osallistuneet alusta lähtien uuden, 108-neliöisen kodin rakentamiseen. Pasi oli mukana tekemässä pohjatöitä. Käytännössä vain rakennuksen ulkoseinät tulivat talotoimittajalta. Loppu on tehty suurelta osin omin voimin.

– Paljon olemme itse tehneet. Vain yksi kirvesmies ja tietysti sähkö-, putki- ja iv-miehet sekä laatoittaja ovat käyneet välillä, useamman kuukauden itse päätoimisesti rakennustöihin osallistunut Johanna Tiusanen ynnää.

Asuntomessualue tuo oman leimansa rakentamiseen. Ensimmäisen kuukauden valmis talo on messuvieraiden tutustumiskohteena kuukauden verran. Asukkaat pääsevät muuttamaan uuteen kotiin vasta elokuun puolivälissä.

– Olemme positiivisesti yllättyneitä, sillä olimme kuulleet paljon hankaluuksista messualueilla. Meille on ollut paljon apua messuorganisaatiosta ja kaupungista, joka on hoitanut hyvin esimerkiksi jätteenkuljetuksen. Rakennukseltahan jätettä tulee paljon.

– Sen on tiennyt koko ajan, että koti on esittelykohde ensimmäisen kuukauden, joten se ei harmita. Olemme miettineet koko ajan, että voimme ylpeinä voimme esitellä, mitä olemme tehneet, Johanna Tiusanen

Olohuoneesta avautuu näkymä sisäpihalle ja suojeltuun metsään.
Oleskelutiloista suurin osa on varattu keittiölle ja ruokailutilalle.