1. yle.fi
  2. Uutiset

Sipilä aikoo pyytää hallituksen eroa huomenna – toimintakyky haluttiin varmistaa siirtämällä perussuomalaiset sivuun

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus kaatui epäilyihin siitä, että perussuomalaisten kanssa ei olisi löytynyt riittävää yhteisymmärrystä odottamatta vastaan tulevissa kysymyksissä. Sipilä aikoo pyytää hallituksen eroa huomenna kuultuaan ensin eduskuntaryhmiä tänään illalla.

Hallituskriisi
Petteri Orpo ja Juha Sipilä Kesärannan tiedotustilaisuudessa 12. kesäkuuta 2017.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallituksen kaatumiseen johti se, että hallituspuolueiden välillä ei ollut riittävän yhteneväistä arvopohjaa.

Sipilän mukaan oli kyseenalaista, olisiko perussuomalaisten kanssa löytynyt riittävää yksimielisyyttä kaikissa eteentulevissa tilanteissa. Arvio oli, että riski yksimielisen päätöksenteon vaikeutumisesta kasvoi.

Sipilä kertoi hallituksen kaatumiseen johtaneista syistä iltapäivällä yhdessä kokoomuksen puheenjohtaja,valtiovarainministeri Petteri Orpon kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen kaatamisella haluttiin Sipilän mukaan varmistaa myönteisen talouskasvun jatkuminen, hallituksen alulle panemien uudistusten vieminen maaliin ja eteenpäin pääsy hallitusohjelman toteuttamisessa.

– Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen toimintakyky jatkaa näiden päätösten määrätietoista eteenpäinvientiä tuli kyseenalaiseksi, sanoi Sipilä.

Sipilä, Orpo ja perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho kävivät aamupäivällä kahden tunnin mittaisen keskustelun yhteistyön jatkamisen mahdollisuuksista. Sipilä kertoo keskustelujen perusteella uskovansa, että hallitusohjelman yksityiskohdista olisi päästy yksimielisyyteen hallituksen maahanmuuttopoliittista ohjelmaa myöten.

Hallitusyhteistyön katkeaminen johtui Sipilän mukaan siitä, että hallituspuolueiden arvot eroavat toisistaan liikaa.

– Meillä täytyy ollla riittävän lähellä toisiamme oleva arvopohja ja sen päälle rakennettu luottamus, että me pystymme olemaan varmoja siitä, että kaikissa eteen tulevissa tilanteissa pystytään tekemään päätöksiä ja kompromisseja ja että toimintakyky sitä kautta säilyy, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan keskusta ja kokoomus arvioivat erojen puolueiden arvopohjassa kasvaneen entistä suuremmiksi. Epäluuloja herättivät myös tulevat ministerinimitykset ja Halla-ahon aikomus jakaa hallituksen johtokolmikon tehtäviä varapuheenjohtajille.

Orpo: "Jyväskylästä tuli erilainen puolue kuin sinne meni"

Orpon mukaan perussuomalaisten puoluekokouksessa muuttui sekä puolueen johto että sen linja.

Lue seuraavaksi