Albaanien "sotasiipi" voittamassa Kosovon parlamenttivaalit

Kosovo julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008.

Ulkomaat
Haradinaj  hymyilee kannattajilleen vaali-iltana.
Ramush Haradinajin johtama Kosovan tulevaisuuden liittouma on voittamassa Kosovon parlamenttivaalit.Petrit Prenaj / EPA

Etnisistä albaaneista koostuva entisten kapinalliskomentajien koalitio on voittamassa Kosovon parlamenttivaalit. Kosovon tulevaisuuden liittouma on saamassa 34 prosenttia äänistä, kun niistä on laskettu 98 prosenttia.

Kosovon mediassa liittouma on ristitty sotasiiveksi. Sen johtajat osallistuivat Serbian vastaisiin taisteluihin Kosovon vapautusarmeijan riveissä vuosien 1998–1999 sodassa. Kymmenen vuotta sodan jälkeen Kosovo julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Serbiasta.

Kapinalliskomentajien liittoumaa johtaa presidentti Hashim Thacin Kosovon demokraattinen puolue. Se on nimittänyt pääministeriehdokkaakseen Ramush Haradinajin.

– Voitto on vakuuttava ja auttaa meitä luomaan maan hallituksen, Haradinaj sanoi.

Kosovon parlamentissa on 120 paikkaa, joten kapinalliskomentajien liittouma ei pysty muodostamaan hallitusta yksin. 10 paikkaa on korvamerkitty serbivähemmistölle ja 10 paikkaa muiden etnisten vähemmistöjen edustajille

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi on nousemassa kansallismielinen itsemääräämisliike, joka on saamassa 27 prosenttia äänistä. Sen edustajat tekivät useita kyynelkaasuiskuja Kosovon parlamenttiin kuluneen vuoden aikana.

Liike on vastustanut Serbian kanssa elokuussa allekirjoitettua sopimusta, joka antaisi Kosovon serbivähemmistölle enemmän valtaa serbienemmistöisissä kunnissa. Kosovon opposition mielestä sopimus uhkaa maan itsenäisyyttä.

Entisen pääministerin Isa Mustafan johtama liittouma on saamassa 26 prosenttia äänistä. Ääntenlaskun odotetaan valmistuvan myöhemmin tällä viikolla.

Serbian presidentti on sanonut, että vaalien tulos merkitsee ongelmia Serbian ja Kosovon suhteille. Serbia pitää kapinalliskomentajien liittouman pääministeriehdokasta Haradinajia sotarikollisena.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoo kuitenkin, että on tärkeä jatkaa vuoropuhelua Kosovon kanssa EU:n johdolla. Kosovolaisten valtaenemmistö on etnisiä albaaneja, ja suurin vähemmistöryhmä on serbit.

Lähteet: AP, Yle Uutiset