1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hallituskriisi

Perussuomalaisten pettyneet varapuheenjohtajat: "Neuvottelu oli vain kulissia", "Surkea juttu", "Olisin uskonut, että järki voittaa"

Viikonloppuna perussuomalaisten ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittu Laura Huhtasaari uskoo, että tämänpäiväiset neuvottelut olivat vain kulissia.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittu kansanedustaja Laura Huhtasaari (vas.), kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittu kansanedustaja Juho Eerola ja toiseksi varapuheenjohtajaksi valittu kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (oik.) perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Perussuomalaisten uudet varapuheenjohtajat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola sanovat, että puolue olisi halunnut jatkaa hallituksessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoittivat tänään iltapäivällä, ettei edellytyksiä yhteistyölle Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa ole. Sipilä, Orpo ja Halla-aho kokoontuivat aamulla Kesärantaan neuvottelemaan hallitusyhteistyön jatkamisesta.

Puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi viikonloppuna valittu Laura Huhtasaari uskoo, että hallitus kaatui henkilökysymyksiin. Hän korostaa, että perussuomalaiset olisi halunnut pitää kiinni hallitusohjelmasta.

Huhtasaaren mielestä tämän päivän neuvottelut Kesärannassa näyttäisivät olleen vain kulissia.

– Näyttää siltä, että tämänpäiväinen neuvottelu oli vain kulissia, että päätökset oli jo tehty aiemmin, Huhtasaari sanoo Ylelle.

Eerola: Tietynlainen yllätys

Puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi viikonloppuna valitun Juho Eerolan mielestä perussuomalaisten hallitustaipaleen tyssääminen oli tietynlainen yllätys, vaikka Halla-ahon valinnan seurauksista hallitusyhteistyöhön onkin puhuttu pitkin kevättä.

– Olisin kuitenkin uskonut, että järki voittaa järkytyksen, Eerola sanoo Ylelle.

Eerolan mukaan perussuomalaisilla oli halua jatkaa hallituksessa, mutta puolue ei enää kelvannut keskustalle ja kokoomukselle.

Hakkarainen: Ihmettelen hallituskumppaneita

Perussuomalaisten toiseksi varapuheenjohtajaksi noussut Teuvo Hakkarainen pitää perussuomalaisten lähtöä hallituksesta valitettavana.

– Surkea juttu, Hakkarainen toteaa Ylelle.

– Ihmettelen hallituskumppaneita, että noin kevyin perustein heittävät pihalle sieltä, Hakkarainen jatkaa.

Hakkarainen ja Huhtasaari eivät halunneet ottaa kantaa siihen, pitäisikö nyt järjestää uudet vaalit.

– Jos nyt näyttää siltä, että meidät omasta tahdostamme riippumatta heitetään ulos hallituksesta, niin ei se meidän kannatukselle ainakaan pahaksi voi olla. Saattaa olla, että hyvinkin edellisten vaalien kaltaiseen tulokseen päästäisiin, jos tällä lailla menevät tekemään, Eerola pohti.

Eerola huomautti, ettei kuitenkaan usko, että uusia vaaleja aletaan järjestää, koska ensi vuoden alussa on tulossa sekä presidentinvaalit että maakuntavaalit.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajia haastateltiin ennen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) klo 17 pitämää tiedotustilaisuutta.

Lue myös:

Sipilä: Hallituksen toimintakyky haluttiin varmistaa

Halla-aho: Sipilä ei suostunut tiukentamaan maahanmuuttopolitiikkaa

Yle seuraa tapahtumia hetki hetkeltä