Li Andersson ja Ville Niinistö: uudet vaalit olisivat reiluin tapa selkiyttää tilannetta

Nousukiidossa olevien vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajat arvioivat perussuomalaisten lähtöpasseja hallituksesta.

Kotimaa
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Kultaranta-keskustelutilaisuudessa presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa 12. kesäkuuta.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Kultaranta-keskustelutilaisuudessa presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa 12. kesäkuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Uudet vaalit. Sitä toivovat sekä vihreiden pian väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö, että vasemmistoliiton melko tuore puheenjohtaja Li Andersson. Uudet vaalit sopisivatkin puolueille, joiden suunta Ylen viimeisimmässä kannatuskyselyssä on nousujohteinen.

Kumpikin myös kiittää kokoomuksen ja keskustan päätöstä jättää Halla-ahon perussuomalaiset hallituksen ulkopuolelle.

– Perussuomalaisten linja Jussi Halla-ahon johdolla olisi yhä voimakkaammin suomalaisen hyvinvointivaltion arvojen vastainen ja tasa-arvon vastainen, sanoo Niinistö.

– Ei tullut yllätyksenä tämä ratkaisu. Oli tiedossa, että näinkin voi käydä. Mielestäni tämä oli selkeä kannanotto siihen, minkälainen ja missä heidän [kokoomuksen ja keskustan] arvopohjansa on, ja missä rajat menevät, sanoo Andersson.

Miten tästä eteenpäin?

Vihreiden Niinistö arvioi, että nykyeduskunnassa voi olla vaikea muodostaa vahvaa enemmistöhallitusta, ainakaan sellaista johon vihreät voisi mennä mukaan.

– Vihreiden tavoite on neuvotella hallituksesta, joka panostaa koulutukseen, tekee inhimillisempää politiikkaa, torjuu eriarvoisuutta ja edistää ympäristönsuojelua. Olemme toki valmiit keskusteluihin, mutta mielestäni paras vaihtoehto on aloittaa puhtaalta pöydältä, eli järjestää uudet vaalit ja mitata puolueiden nykylinjan kannatus. Tämä tarkoittaa myös perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon linjan kannatuksen mittausta, sanoo Niinistö.

Vasemmistoliiton Andersson arvioi, että Sipilä yrittää vielä saada uutta enemmistöhallitusta kasaan.

– Neuvotteluista tulee varmaankin aika vaikeat, koska näkemyserot hallituksen ja opposition välillä ovat olleet aika isot monessa asiassa, Andersson sanoo.

Hän listaa hallituksen leikkaukset ja koulutuksesta niistämisen, sekä sosiaaliturvaan puuttumisen esimerkkeinä erimielisyyksistä.

– Uudet vaalit ovat reiluin tapa selkeyttää tätä tilannetta, eikä se anna tälle uus-perussuomalaisten puheenjohtajalle sellaista marttyyrin asemaa, jota hän ehkä itselleen yrittää tästä rakentaa, sanoo Andersson.

– Demokratiaan kuuluu vastuu myös siitä, että kun hallituksen toimintakyky on mennyt, hallituksia vaihdetaan. Tämä on yksi länsimaisen demokratian perusarvoja, sanoo vihreiden Niinistö.

Uus-perussuomalaisten kohtalo

Naapurimaassa Ruotsissa kävi niin, että ruotsidemokraatit päätyivät oppositioon ja heidän kannatuksensa kasvoi siellä. Tällainen kehitys ei pelota vihreiden taikka vasemmistoliiton puheenjohtajia.

– En usko, että Halla-ahon perussuomalaisten linja on suomalaisten enemmistön näkemys siitä, mitä Suomessa pitää tehdä. En usko että enemmistö haluaisi alkaa murtaa Suomen kaksikielisyyttä, tai että suomalaiset pitäisi panna toinen toistaan vastaan. Uskon että suomalaisten enemmistö haluaa toisenlaista politiikkaa. Ei Halla-aho voi omalla kannatuksellaan pakottaa muita puolueita toteuttamaan hänen politiikkaansa. Demokratiassa myös perussuomalaisen puolueen on kunnioitettava enemmistön näkemystä, muistuttaa Niinistö.

– Eri puolilla Eurooppaa mietitään tällä hetkellä vastausta siihen, miten saada populistipuolueiden nousukiito pysähtymään. Paljon riippuu siitä, minkälainen puolue on ja millainen heidän poliittinen linjansa on. Esimerkiksi perussuomalaiset on Timo Soinin johdolla hyvin erilainen puolue kuin mitä se nyt on Jussi Halla-ahon johdolla. Näen Ruotsin kaltaisen kehityksen riskinä, etenkin jos menemme ilman uusia vaaleja eteenpäin, ja he [perussuomalaiset] siirtyvät oppositioon. Varmasti pyrkivät myöskin tätä tilannetta hyödyntämään, pohtii Andersson.