Lauri Lyly valittiin Tampereen pormestariksi – "Soteuudistus on tänään kauempana kuin kertaakaan hallituskaudella"

Pormestarien ja muiden luottamushenkilöiden valinnat naputeltiin Tampereen valtuustossa yhtä äänestystä lukuun ottamatta yksituumaisen ripeästi.

Tampereen kaupunginvaltuusto
Lauri Lyly
Matias Väänänen / Yle

Tampereen kaupunginvaltuusto valitsi maanantaina odotetusti Lauri Lylyn (sd.) uudeksi pormestariksi. Valinta oli yksimielinen eikä siitä käyty keskustelua.

Lylyn edeltäjä Anna-Kaisa Ikonen (kok.) toivotti seuraajalleen tehtävän hoitoon viisautta ja sydäntä. Ikonen tuli itse valituksi valtuuston puheenjohtajaksi.

Kiitospuheessaan SAK:n entinen puheenjohtaja Lyly kertoi nauttineensa vaalien jälkeisestä ajasta ja pormestariohjelman yksituumaisesta neuvotteluilmapiiristä sekä siitä, että pääsee nyt tekemään yhteiskunnallista vaikuttamista täysillä ja vieläpä rakkaassa kotikaupungissaan.

Lylyn puheessa nousi voimakkaasti esiin menossa oleva hallituskriisi. Pormestariohjelma painottaa työllisyyttä, mutta ison kysymysmerkin ohjelmaan tuo hallituskriisi, joka Lylyn arvion mukaan muuttaa sotesta tehtyjä suunnitelmia.

– Sote on epävarmempi tänään kuin koko hallituskauden ajalla on ollut, Lyly totesi.

Lyly arvioi, että uudistus ei toteudu vuonna 2019. Hänen mukaansa todennäköistä on, että aikataulun lisäksi myös sisältö muuttuu.

Anna-Kaisa Ikonen kaupunginhallituksen puheenjohtajana
Edellinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen istuu nyt kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikalla.Matias Väänänen / Yle

Valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja on demarien Pekka Salmi, toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin ensimmäisen kauden vihreä valtuutettu Iiris Suomela ja kolmannen varapuheenjohtajan paikalle nousi apulaispormestarinakin istunut vasemmistoliiton Mikko Aaltonen.

Loukaskorven valinnasta äänestettiin

Luottamushenkilöiden valinnat etenivät napakasti, puolueiden aiemmin sopimalla tavalla. Puhemyllyä pyöritti ainoastaan Aarne Raevaara, jolla on valtuustossa yhden hengen ryhmä, VaihtoehtoTampere.

Hyvinvoinnin palvelualeen apulaispormestarin paikasta jouduttiin äänestämään. SDP:n Johanna Loukaskorven valinta ei kelvannut Aarne Raevaaralle, joka esitti itseään apulaispormestariksi ja vaati asiasta suljettua lippuäänestystä.

Puheenvuorossaan Raevaara viittasi Loukaskorven toimintaan Rantatunnelista päätettäessä. Loukaskorpi oli yksi SDP:n neljästä valtuutetuista, jotka osaltaan sinetöivät tunnelipäätöksen. Raevaaran myöhempien puheenvuorojen perusteella kritiikin kärki oli kuitenkin osoitettu siihen, että hänen yhden miehen ryhmälleen ei hellinnyt yhtään luottamuspaikkaa.

Loukaskorpi valittiin lopulta apulaispormestariksi äänin 64-2. 43-vuotias Loukaskorpi on ammatiltaan opettaja ja hän on ollut valtuustossa kaksi kautta eli vuodesta 2009.

Uusi apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.)
Johanna Loukaskorpi on ammatiltaan opettaja.Matias Väänänen / Yle

Kokoomuksen Aleksi Jäntin valinta kaupunkiympäristöstä vastaavaksi apulaispormestariksi sujui yksimielisesti ilman äänestystä.

Jäntti on 43-vuotias entinen upseeri. Apulaispormestariksi hän siirtyy Baronan yhteyspäällikön paikalta. Kuntapolitiikassa hän on toiminut vuodesta 2004, ensin silloisen kotikuntansa Lempäälän valtuustossa.

Uusi apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.)
Aleksi Jäntti on entinen upseeri.Matias Väänänen / Yle

Elinvoimasta vastaavaksi apulaispormestariksi valittiin ilman keskustelua vihreiden Anna-Kaisa Heinämäki. Ammatiltaan vuonna 1978 syntynyt Heinämäki on poliisi. Kaupunginvaltuustoon hän nousi vuonna 2009.

Heinämäki toimi apulaispormestarina jo edellisellä valtuustokaudella, keväästä 2015 alkaen. Hänen vastuualueenaan olivat mm. osaamis- ja elinkeinopalvelut sekä elämänlaatu- ja sivistyspalvelut.

Kummolasta kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja

Kaupunginhallituksessa puhetta johtaa pormestari Lauri Lyly. Hallitukseen nousivat kokoomuksesta Kalervo Kummola, Ilkka Sasi ja Irja Tulonen, SDP:n ryhmästä Atanas Aleksovski, Aila Dündar-Järvinen ja Anneli Kivistö, vihreistä Jaakko Mustakallio ja Olga Haapa-aho, perussuomalaisista Lassi Kaleva, vasemmistoliitosta Minna Minkkinen, Tampereen Puolesta ry:stä Veikko Vallin ja keskustasta Suvi Mäkeläinen.

Hallituksen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Kalervo Kummola ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Jaakko Mustakallio. Kolmas varapuheenjohtaja on Atanas Aleksovski.

Kaupunginhallituksessa pormestarin varajäsen on Anne Liimola.

Tampereella kaikki valtuustoryhmät ovat sitoutuneet pormestariohjelmaan, Aarne Raevaaran yhden miehen ryhmää lukuun ottamatta. Kaupunginhallitus hyväksyi pormestariohjelman maanantaina, kaupunginvaltuustossa se käsitellään seuraavassa kokouksessa 19.6.