1. yle.fi
  2. Uutiset

Makedonia valmis sopimaan nimikiistansa Natoon ja EU:hun päästäkseen

Makedonian uusi pääministeri Zaev lobbaa Brysselissä maansa jäsenyyksien puolesta.

Ulkomaat
Makedonian pääministeri Zoran Zaev (vasemmalla) ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasivat maanantaina Brysselissä.
Makedonian pääministeri Zoran Zaev (vasemmalla) ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasivat maanantaina Brysselissä. Stephanie Lecocq / EPA

Makedonia haluaa kiihdyttää jäsenhakemuksiensa käsittelyä EU:ssa ja Natossa. Tämän kuun alussa virkaan astunut pääministeri Zoran Zaev vieraili maanantaina unionin ja puolustusliiton päämajoissa ja kertoi, että hänen maansa voisi liittyä jäseneksi YK:n käyttämällä virallisella nimellä.

YK:ssa on käytössä nimiyhdistelmä Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia.

Kreikka vastustaa tanakasti

Makedonia on pyrkinyt Natoon vuodesta 2008 lähtien. Nato-jäsenyyden uskotaan olevan lähempänä kuin jäsenyyden EU:ssa, sillä unioni on jäädyttänyt laajenemista koskevat hankkeensa ainakin vuoteen 2020 saakka.

Suurin este Makedonian tiellä on naapurimaa Kreikka, joka on sekä EU:n että Naton jäsen. Makedonia ja Kreikka kiistelevät juuri nimestä. Kreikka ei hyväksy Makedonia-nimistä valtiota, koska sillä itsellään on samanniminen maakunta.

NImiriita on jatkunut siitä lähtien, kun Makedonia itsenäistyi Jugoslavian hajotessa vuonna 1990.

Natoon Entisenä Jugoslavian tasavaltana

Zaev sanoi nyt voivansa taipua kiistassa, mikäli se edistää jäsenyyden käsittelyä. Zaev esitti, että Makedoniaa voisi ainakin neuvottelujen ajan kutsua Entiseksi Jugoslavian tasavalta Makedoniaksi.

– Yritämme kaikin mahdollisin keinoin edistää jäsenyyttämme. Voisimme liittyä Natoon Entisenä Jugoslavian tasavalta Makedoniana, Zaev vahvisti.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ei ottanut asiaan selvää kantaa. Hän painotti, että Makedonian ja Kreikan on sovittava nimikiistansa YK:n johdolla.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi