1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Utsjoki

Utsjoella kapinoidaan uutta kalastuslakia vastaan viikonloppuna

Inarissa järjestettiin kesäkuun alussa mielenilmaus uutta kalastuslakia vastaan. Utsjoen Mantokoskella on tarkoitus järjestää samanhenkinen mielenilmaus ensi lauantaina.

Utsjoki
Ođđa guolástusláhka
Jouni Aikio / Yle

Utsjokelainen Hans Pieski on ollut suunnittelemassa Utsjoella järjestettävää mielenilmausta. Hän kertoo, että mielenilmauksella halutaan ilmaista tyytymättömyyttä uuteen kalastussopimukseen.

– Me haluamme ilmaista mielipiteemme tästä uuden kalastuslain pykälästä, joka pullauttaa meidät samanarvoisiksi kiinalaisten kanssa täällä meidän sivujoillamme. Ja haluamme ilmaista, että tämä on sellainen asia, mitä me emme hyväksy nyt emmekä tulevaisuudessakaan.

Pieskin mukaan mielenilmaus oli tarkoitus järjestää jo viime viikonloppuna, mutta tulvatilanteen vuoksi sitä päätettiin siirtää viikolla.

– Nyt tähtäämme seuraavana lauantaihin kello 13 tässä kylän pinnassa Mantokoskella, Utsjoella.

Hans Pieski kertoo, että ihmisiä on kerätty esimerkiksi Facebookin kautta. Myös niin sanottu viidakkorumpu on tavoittanut ihmisiä. Pieski ei kuitenkaan osaa arvioida, paljonko väkeä saapuu.

– En ole mikään ennustaja, niin vaikea on mitään arviota heittää, mutta toivoa vain, että ihmisiä kiinnostaisi tämä.

"Muillakaan mielipiteillämme ei tunnu olevan vaikutusta"

Hans Pieski ei usko mielenilmauksella olevan kovinkaan suurta vaikutusta.

– Inarissa tehtiin kyllä tämän saman asian vuoksi jo niin hieno työ, sieltä saatiin kansanedustajiakin liikenteeseen. En suoraan sanoen usko, että tällä meidän mielenilmauksellamme nyt sen kummempaa vaikutusta on. Ei tunnu olevan millään meidän muillakaan mielipiteillä mitään vaikutusta, mitä nyt ollaan täältä yritetty huudella viime vuosina etelään päin.

– Mutta kyllä tässä nyt ainakin saadaan informaatiota levitettyä enemmän kyläläisten keskuudessa ja ehkä luotua hieman yhteishenkeä. Ei täällä kaikki ole vielä täysin havahtuneetkaan siihen, että miten hulluksi tämä tilanne nyt on muljahtanut tässä näiden sivujokien pyynnin suhteen.

Pieski toivoo, että jokainen kynnelle kykenevä tulisi julkisesti salakalastamaan heidän kanssaan ensi lauantaina.

– Nisulammen parkkipaikalle mahtuu autoja ja Ringintien päähän Utsjoen kylällä. Siitä lähtee tie, muutama sata metriä niin ollaan Mantokosken rannassa, jossa on runsaasti valtion maata, jossa sitten voidaan mieltämme osoittaa, että ei muuta kuin tervetuloa, toivottaa Pieski.

Aiemmin inarilaiset, enontekiöläiset ja utsjokelaiset saivat kalastaa maksutta arvostetuilla lohi- ja taimenjoilla. Jokivesien maksuton kalastuslupa on ollut ylälappilainen erikoisuus, eikä sellaista muualla Suomessa ole ollut.

Paikallisten kalastusoikeuksia rajoitettiin uudessa kalastuslaissa. Uusi kalastuslaki rajoittaa Ylä-Lapin kuntien asukkaiden maksutonta viehekalastusoikeutta lohen ja taimenen nousualueilla muun muassa Teno- ja Näätämöjoen vesistössä, Tuulomajoen ja Paatsjoen vesistössä sekä Tornion- ja Ounasjoen vesistössä.

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo selvittää, onko kalastuslakia mahdollista muuttaa Ylä-Lapin asukkaiden kalastusoikeuksien osalta.

Lue seuraavaksi