Hyppää sisältöön

Sipilä A-studiossa: Meillä on nyt uusi puolue, jonka arvot poikkeavat liikaa omistani

Pääministeri Sipilä nimesi maahanmuuton, pakolaiskysymyksen ja ihmisyyden käsitykset tärkeimmiksi erottaviksi tekijöiksi, joiden takia Jussi Halla-ahon perussuomalaiset saivat lähtöpassit hallituksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.), perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari sekä pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä Ylen A-studion haastattelussa Helsingissä maanantai-iltana. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Arvot eivät ole kaupan. Näin vastasi pääministeri Juha Sipilä (kesk) kun häneltä kysyttiin, miksi perussuomalaisten hallitustaival päättyi. Pääministeri Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) tapasivat maanantaina perussuomalaisten tuoreen puheenjohtajan, Jussi Halla-ahon pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Halla-aho poistui neuvotteluista parin tunnin jälkeen.

– Orpon kanssa tulimme siihen tulokseen, ettei yhteistyö jatku, Sipilä sanoo.

Halla-aho oli vakuuttanut neuvotteluissa, että hänen ensisijainen tavoitteensa on jatkaa hallituksessa. Sipilän mukaan neuvotteluissa käytiin huolellista keskustelua eri kysymyksistä, ja hallitusohjelmaa ruodittiin laajemmin. Mutta.

– Perussuomalaiset on nyt uusi puolue ja sen edistämät arvot poikkeavat liikaa omistani, Sipilä sanoo.

Huhtasaari: Neuvottelut pelkkää kulissia

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho perui osallistumisensa A-studion keskusteluun, ja puoluetta edusti tuore 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari.

– Hänellä on nyt tärkeämpi kokous, Huhtasaari vastasi kysymyseen siitä, miksi Halla-aho ensin kello 15 lupasi tulla haastateltavaksi ja perui osallistumisensa tuntia myöhemmin.

Huhtasaari sanoi aiemmin Ylen haastattelussa, että neuvottelut Kesärannassa olivat pelkkää kulissia. Päätös panna perussuomalaiset pihalle hallituksesta oli jo tehty aiemmin, vaikka puolue olisi halunnut jatkaa hallituksessa.

– Pitää kiinnittää huomiota menettelytapaan. Eihän perussuomalaiset ole lähdössä hallituksesta. Sipilä itse eroaa hallituksesta päästäkseen meistä eroon! Huhtasaari sanoi maanantai-illan A-studiossa.

Huhtasaari muistutti, että ennen perussuomalaisten puoluekokousta ja puheenjohtajiston vaihtumista Jussi Halla-aho sanoi, ettei vaadi uusia hallitusneuvotteluja. Tuolloin pääministerikin sanoi Huhtasaaren mukaan, ettei uusi puheenjohtaja tarkoita uusia hallitusneuvotteluja.

– Tänään käytiin läpi hallitusohjelmaa hyvässä hengessä, perussuomalaiset on Halla-ahon mukaan sitoutunut hallitusohjelmaan ja sen turvapaikkapolitiikkaan. Näyttää siltä, ettei hallitusohjelma riitä Sipilälle ja Orpolle, Huhtasaari sanoi.

Pääministeri Sipilän mukaan asiakysymyksistä voidaan aina kerran sopia.

– Perussuomalaisten uuden johtajiston myötä olisimme jatkuvasti päätöksentekotilanteessa, jossa luottamusta ja yhteistä arvopohjaa testataan. Pääministerillä on oltava varmuus siitä, ettei [työn] jatkuvuus kärsi. Nyt oli arvopohja liian kaukana, Sipilä sanoi.

Huhtasaari muistutti, että perussuomalaiset on edelleen sama puolue kuin tähänkin asti.

– Ei perussuomalaisia ole kaapannut mikään ulkopuolinen taho, vaan perussuomalaiset itse. Eduskuntaryhmässä ei ole tapahtunut viime viikonloppuna mitään muutoksia. Sipilä sanoo, että arvomaailmamme ei kelpaa. Arvoni ovat edelleen samat kuin aina, silti olemme pystyneet olemaan hallituksessa tähän saakka, arvostelee Huhtasaari.

Marttyyrin viitan sovittelua

Yleisesti on arvioitu, että perussuomalaisille lähtö hallituksesta sopi paremmin kuin hyvin, jotta se pääsisi oppositioon kasvattamaan kannatustaan. Jussi Halla-aholle olisi näissä arvioissa sopinut marttyyrin viitta. Huhtasaari kiistää moisen.

– Juha Sipilä näyttää nyt marttyyrilta, kun hän lähtee hallituksesta, että pääsee meistä eroon. Olen sitä mieltä, että ne puolueet, jotka eivät halua noudattaa hallitusohjelmaa, voisivat mennä oppositioon ja me voisimme jäädä hallitukseen, Huhtasaari pohtii.

Pääministeri Sipilä ei ottanut kantaa siihen, onko Halla-aho marttyyri vai ei.

– Hän sanoi olevansa tosissaan hallituksessa olemisen suhteen ja vakuutti, että se on hänen ensisijainen tavoitteensa. Oli niin tai näin, keskusta ja kokoomus tekevät omat päätöksensä, Sipilä sanoi ja vetosi jälleen arvopohjaan.

Uuden hallituksen muodostus

Miten tästä jatketaan? Sipilä sanoi käyvänsä todennäköisesti tiistaina jättämässä eronpyyntönsä presidentille. Sen jälkeen suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajana keskustan Antti Kaikkonen valmistautuu kutsumaan eduskuntaryhmät koolle jo tiistai-iltana. Tavoitteena on saada toimintakykyinen hallitus mahdollisimman pian.

– Ennenaikaiset vaalit ovat viimeinen vaihtoehto. Kyllä ongelmaan haetaan nyt ratkaisu, Sipilä sanoi A-studiossa.

Hän sanoi käyneensä kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa tunnusteluja, olisiko niillä valmiutta keskustella hallitusyhteistyöstä. Asiakysymyksiin ei Sipilän mukaan ole kuitenkaan menty.

– Jos minut valitaan hallitustunnustelijaksi, on ensimmäinen kysymykseni, onko halua lähteä mukaan. Toinen kysymykseni on, mitä nykyisessä hallitusohjelmassa pitäisi muuttaa.

Sipilä sanoo toivovansa mahdollisimman lyhyitä neuvotteluja ja mahdollisimman vähän muutoksia.

Keskustalle itselleen maakuntauudistus on kysymys, josta ei haluta luopua.

– Se on meidän suurin uudistuksemme ja haluan pitää siitä kiinni. Hallituksen onnistumista mitataan paitsi talouden käänteillä, myös siinä miten onnistumme uudistuksissa, Sipilä sanoi.

.
.