Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö A-studion haastattelussa: "Saattaa olla, että asenteet ovat koventuneet"

Presidentti Sauli Niinistö sanoi A-studion erikoishaastattelussa maanantaina, että ennenaikaiset eduskuntavaalit olisivat äärimmäinen tilanne.

Sauli niinistö Kultaranta-keskustelutilaisuudessa presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa sunnuntaina. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Keskustan ja kokoomuksen johto ilmoitti maanantaina, että yhteistyö perussuomalaisten kanssa ei voi jatkua. Keskeiseksi syyksi puolueet ilmoittivat erilaiset arvot: perussuomalaisten uuden puoluejohdon arvojen nähtiin olevan liian kaukana keskustan ja kokoomuksen arvoista.

A-studion erikoishaastattelussa presidentti Niinistö sanoi ymmärtävänsä, että tällaisesta arvoerosta voi tulla muuri poliittiseen päätöksentekoon.

– Ymmärtäisin siis, että arvoero ikään kuin peilattiin hallituksen jatkotyötä silmällä pitäen, Niinistö kommentoi.

Presidentti sanoi haastattelussa toivovansa ripeitä hallitusneuvotteluita. Ennenaikaiset eduskuntavaalit olisivat presidentin mukaan kuitenkin "äärimmäinen tilanne".

Niinistö sanoi haastattelussa myös, että vielä on näkemättä, kuinka paljon perussuomalaiset puolueena uuden puoluejohdon myötä muuttuu. Hän kuitenkin sanoi, että jonkinlaista muutosta on odotettavissa, koska hallituspuolueen ministerit hävisivät oman puolueensa puheenjohtajistoäänestyksessä.

"Pitäisi ymmärtää myös huolta, josta itse ei ole huolissaan"

Haastattelussa puhuttiin myös suomalaisten arvoista. Evan tuoreen raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) joka neljäs suomalainen voisi äänestää äärinationalistista puoluetta.

– Saattaa olla, että asenteet Suomessa ovat jossain määrin koventuneet, Niinistö kommentoi.

Presidentti mainitsi tässä yhteydessä maahanmuuton, joka presidentin mukaan on ollut omiaan synnyttämään voimattomuuden ja huolestumisen kokemusta.

– Minusta tässä suhteessa kirjailija Pirkko Saisio käytti hyvin ansiokkaan puheenvuoron sanoessaan, että meidän pitää ymmärtää, että joku on huolissaan jostain, josta minä en välttämättä ole huolissani, presidentti sanoi.

Presidentiltä myös kysyttiin, voisiko asenteiden koventumiselle tehdä jotakin.

– Se, että olisi joku tällainen ymmärtämyksen muuri, ei halutakaan nähdä toisella tavalla tuntevaa tai ajattelevaa. Se on omiaan kärjistämään asenteita.

– Mutta jos suostutaan ymmärtämään se, että joku todella on murheissaan tai murheissaan mistä itse ei kanna huolta. Se voisi tasoittaa, ikään kuin se huolen jakaminen, presidentti Niinistö pohti.

.
.