Tuore raportti: Isisin tuotantokapasiteetti valmistaa kemiallisia aineita on heikentynyt

Isisin kemiallisten aineiden tuotantoa on jäljellä enää Irakin toiseksi suurimmassa kaupungissa, piiritetyssä Mosulissa.

Sotilaita tarkastamassa paikkaa missä käytettiin kemiallisia aseita Niniven alueella 15. maaliskuuta. Kuva: KURDISTAN REGIONAL SECURITY COUNCIL / EPA

Lontoossa toimivan sotilaallisen analyysiryhmän mukaan Isisin kyky valmistaa kemiallisia aseita on heikentynyt, vaikka ryhmä todennäköisesti  on säilyttänyt asiantuntemuksensa valmistaa pienissä erissä sinappikaasua ja klooria.

Isisin tuotantokykykä ovat heikentäneet Mosulin piiritys ja Yhdysvaltain johtaman liittouman Isisin kemiallisten aseiden asiantuntijoihin kohdistuneet tappavat ilma-iskut.

Tuoreessa IHS Markit -raportissa todetaan, että Isisin kemiallisten aseiden käyttö on vähentynyt huomattavasti Pohjois-Irakin ulkopuolella.

Ryhmä on kirjannut tänä vuonna ainoastaan yhden syyrialaisten väittämän kemiallisten aseiden käytön. Edellisen puolen vuoden aikana iskuja kirjattiin 13.

Kaikki muut todetut väitteet Isisin kemikaalisten aineiden käytöstä vuonna 2017 ovat olleet Irakissa. Yhdeksän niistä on tapahtunut Irakin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mosulissa ja yksi Diyalan maakunnassa.

IHS Markitin vanhempi Lähi-idän analyytikko Columb Strack sanoo ettei Isis ole perustanut uusia kemiallisia aseiden tuotantokeskuksia Mosulin ulkopuolelle.

Isis on menettänyt Irakissa yli puolet alueesta, joka ryhmällä oli suurimmillaan hallinnassa.

Todennäköistä on, että joitakin Isisin kemian asiantuntijoita on evakuoitu Syyriaan.

Mosul on viimeinen osittain Isisin hallinnassa oleva suurkaupunkialue, jossa sillä uskotaan olevan mahdollisuuksia myös tuottaa kemiallisia aseita.

Lähde: AP