Kremlin vastaiset mielenosoitukset levisivät ympäri Venäjää – jopa yli 1500 mielenosoittajaa pidätetty

Mielenosoittajia kokoonkutsunut oppositiopoliitikko ja Putin-kriitikko Aleksei Navalnyi joutuu 30 vuorokaudeksi vankilaan. Navalnyi pidätettiin ennen kuin hän ehti itse osallistua mielenosoituksiin.

Ulkomaat
Poliisi pidätti satoja mielenosoittajia Moskovassa.
Poliisi pidätti satoja mielenosoittajia Moskovassa, jossa järjestettiin opposiopolitiikko Navalnyin kokoon kutsuma suurmielenosoitus..Juri Kochetkov / EPA

Pamppujaan heiluttavat mellakkapoliisit ovat yrittänet hillitä ja hajottaa väkijoukkoja korruption vastaisissa mielenosoituksissa Moskovassa ja Venäjän muissa kaupungeissa.

Moskovassa on käytetty myös pippurisumuttimia mielenosoittajien taltuttamiseksi.

Sisäasianministeriön mukaan mielenosoituksiin Moskovassa osallistui 4 500 ihmistä, mikä on huomattavasti vähemmän kuin Reutersin arvio. Reuters arvioi kymmenien tuhansien mielenosoittajien täyttäneen Moskovan katuja.

Mielenosoituksia on levinnyt Venäjällä jo yli 180 kaupunkiin.

Navalnyin kokoonkutsumat mielenosoittajat lauloivat iskulauseita kuten "Venäjän ilman Putinia" ja "Venäjä on vapaa". Mukana oli nuoria, jotka kansallisena vapaapäivänä täyttivät Keski-Moskovaa.

Mielenosoitukset ovat olleet Venäjällä suurimpia sitten vuoden 2012.

Navalnyi toivoo itse pystyvänsä haastamaan presidentti Putinin ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Hän oli kutsunut mielenosoittajia koolle osoittamaan mieltä Moskovaa ja muita kaupunkeja hallitsevaa korruptiota vastaan.

Satoja telkien taakse

Mielenosoituksia eivät ole hillinneet hillinnyt mellakkapoliisien kovat otteet ja uhka joutua pidätetyksi.

Epävirallisen OVD-infon mukaan 730 ihmistä on pidätetty Moskovassa. Sisäasianministeriö kertoi 500 ihmisen pidätyksestä Pietarissa.

AFP laskee 1 500 ihmisen joutuneen pidätetyksi eri puolilla Venäjää.

Yli sata mielenosoittajaa on pidätetty Vladivostokissa, Kaliningradissa, Norilskissa ja Sotshissa.

Maaliskuussa yli tuhat ihmistä pidätettiin vastaavankaltaisten mielenosoitusten yhteydessä.

Navalnyin vaimon Julian mukaan hänen miehensä pidätettin kotona ennen mielenosoituksia. Samaan aikaan sähköt katkaistiin Navalnyin toimistolta.

Keskipäivällä järjestetyssä oikeudenkäynnissä tuomari totesi, että Navalnyi on toistuvasti rikkonut julkisten kokousten järjestämistä koskevaa lakia.

Lähde: Reuters, AFP