Suomi toinen 40 maan cleantech-vertailussa

Suomi sijoittui toiseksi vastaavassa kartoituksessa myös vuonna 2014.

Kotimaa
Suomen suurin aurinkovoimala Helsingin Kivikossa.
Suomen suurin aurinkovoimala Helsingin Kivikossa.Petteri Paalasmaa / AOP

Suomi on sijoittunut toiseksi cleantech-alan kasvuyritysten innovatiivisuutta mittaavassa selvityksessä.

Pohjoismaat menestyivät laajalla rintamalla loistavasti WWF:n ja Gleantech Groupin tekemässä The Global Cleantech Innovation Index 2017 (siirryt toiseen palveluun) -selvityksessä, jossa oli mukana 40 maata.

Tanska oli voittaja ja Ruotsi sijoittui kolmanneksi.

Tänä vuonna Global Cleantech Innovation Index -selvityksessä painotettiin erityisesti energiatehokkuutta ja liikennesektoria. Sen lisäksi pisteitä sai esimerkiksi uusiutuvan energian mahdollisuuksista sekä yritysten verkostoitumis- ja rahoitusmahdollisuuksista.

Suomen menestystä selittävät etenkin kyky synnyttää varhaisen vaiheen innovaatioita, suuri patenttien määrä sekä pääomasijoitusten turvaaminen uusien liiketoimintojen tueksi. Tämän lisäksi Suomessa on runsaasti uusiutuvan energian työpaikkoja. Suomen kanssa samantyyppisiä maita näiltä osin ovat Israel ja Kanada.

Kirittävääkin löytyi

Suomen heikkouksia puolestaan ovat kyvyttömyys vetää puoleensa uusiutuvan energian investointeja. Tällä saralla Suomi sijoittuu kauas kärkisijoista, ja sitä huonommin pärjäsivät ainoastaan Venäjä, Kreikka ja Indonesia.

Suomen kyky kaupallistaa ja viedä innovaatioita ulkomaille ovat verrattain heikolla tolalla.

lmastonmuutoksen vastaisen työn määrä on kasvanut huomattavasti siitä, kun selvitys julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012. Kaupungit, yritykset, valtiot ja sijoittajat ovat sittemmin lähteneet laajamittaisesti mukaan ilmastotalkoisiin.

_lähde WWF _