1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. energia

Energiapihi market käyttää hyväkseen aurinkoa – hiilijalanjälki pienenee ja säästöjä syntyy

Ouluun on toteutettu energiatehokas kauppa. Uudentyyppinen ratkaisu säästää energiakuluja vuodessa noin 180 000 euroa.

Oulun Tuirassa sijaitseva kauppa sai katolleen aurinkopaneelit. Kuva: Risto Degerman / Yle

OULU Oululaismarketin tekniikassa on tavoiteltu energian säästöä kaikissa mahdollisissa paikoissa. Rakennuksen tarvitsema kylmäenergia ja lämpö tuotetaan samoilla laitteilla. Sähköä ja lämpöä kerätään katolla olevilla paneeleilla ja valaistuksessa valotehoa on vähennetty suuntaamalla led-lamput hyllyihin lattian sijasta.

Aurinkoisena päivänä koko sähköenergiasta puolet voidaan saada niistä, kertoo Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n (VTT) aurinkovoimalan suunnittelija, projektipäällikkö Klaus Känsälä. 

– Parhaina päivinä pystymme tuottamaan itse kaiken kylmälaitteiden tarvitseman sähkön, Osuuskauppa Arinan kiinteistöpäällikkö Asko Lehto kertoo.

Osuuskauppa Arinan kiinteistöjohtaja Seppo Jakolan mukaan energipihin pilottikaupan sähkönkulutus 240 kWh neliömetriltä vuodessa on alle puolet siitä, mitä normaalimarketissa kuluu vuosittain.

Hiilijalanjälki pienemmäksi

Kaupassa energiaa kuluu eniten lämmitykseen, valaistukseen ja kylmälaitteisiin. Kylmälaitteiden osuus marketeissa on jopa 40 prosenttia, mikä on uusilla ratkaisuilla pystytty pudottamaan noin puoleen.

– Totta kai tämä on kustannuskysymys, mutta kyllä tämä on kannattava investointi. Lisäksi tässä on myös muita arvoja mukana. Tämä pienentää hiilijalanjälkeä sekä lisää kotimaisen energian käyttöä ja paikallista energiantuotantoa, sanoo Känsälä.

Osuuskauppa Arinan kiinteistöpäällikkö Asko Lehto kertoo, että Tuiran liikkeen energiankulutus on saatu putoamaan noin kolmannekseen, jos sitä verrataan samankokoisen perinteiseen liikkeeseen.

Kaupan ilmastointikonehuoneesta paljastuu myös uudenlainen tekniikka. Yhdellä laitteistolla tuotetaan sekä kaupan kylmälaitteiden ja että liiketilan ilmastoinnin tarvitsema jäähdytys.

Järjestelmässä käytetään perinteisten ympäristövaarallisten kaasujen sijasta teollisuudesta peräisin olevaa puhdistettua hiilidioksidia.

– Tällä järjestelmällä tuotetaan myös kaupan tarvitsema lämpöenergia niin kiinteistön kuin käyttövedenkin lämmitykseen, kertoo projektipäällikkö Jari Karhu Jetitek Oy:stä.

Energiaa myös myyntiin

VTT:n tavoitteena on selvittää, voidaanko tällaisilla ratkaisuilla saada kokonaisuus, jolla olisi jatkossa todellista merkitystä niin paikallisessa kuin valtakunnallisessakin energiantuotannossa.

Energiapihin kaupan ideaan kuuluu sekä säästää ulkopuolelta ostettavaa energiaa että myös tuottaa sitä ulkopuoliseen verkkoon silloin, kun oma energian tarve on pieni.

Kaupan energiankäyttöä voidaan ohjata sähköverkon kuormitusta tasaamalla. Kaupan kylmäketju voidaan irrottaa verkosta tietyksi ajaksi hyödyntämällä uusiutuvaa aurinkoenergiaa. Esimerkiksi aamulla energian hinta on alhaalla, jolloin on edullisinta ladata kilowatteja talteen ja käyttää ne myöhemmin.

– Tavoitteena on saada kokonaisuus, jolla voidaan tuottaa sähkövoimaa isossa mittakaavassa ja myydä sitä eli tehdä liiketoimintaa näillä ratkaisuilla, Klaus Känsälä kertoo.

Hanke on osa suurempaa VIRPA-hankekokonaisuutta, ja se päättyy ensi vuoden huhtikuussa. VTT:n lisäksi siinä ovat mukana Oulun yliopisto sekä yritysosapuolina Fingrid, S-ryhmä, Rejlers, Jalecon, Jetitek, Green Energy Finland, Fidelix ja Emtele. Tutkimuksen kokonaisvolyymi on noin miljoona euroa.

Seuraava askel on saada hankkeeseen mukaan lisää liikekiinteistöjä.