Mikä Nurmen patsaassa on pielessä? – "Paavo ei juossut sillä tavalla"

Paavo Nurmen patsas on monelle tuttu, mutta veistokseen sisältyy yllätys.

Paavo Nurmi
Paavo Nurmen patsas Turussa
Kalle Mäkelä / Yle

Tiistaina tulee kuluneeksi 120 vuotta juoksijalegenda Paavo Nurmen syntymästä. Merkkipäivän kunniaksi Turussa kilpaillaan kansainvälinen Paavo Nurmi Games (siirryt toiseen palveluun), joka kokoaa kaupunkiin kovia nimiä yleisurheilun huipulta.

Juhlapäivästä voi nähdä juoksijan kotikaupungissa viitteitä myös Aurasillan kupeessa. Kukkalaitteita kertyy yhden Turun maamerkin juurelle: Paavo Nurmen patsaalle.

Mutta mikä Itäisen Rantakadun päädyssä juoksevassa patsaassa on ”vikana”? Sen paljastaa Paavo Nurmen elämää käsittelevän kirjan kirjoittanut urheilutoimittaja ja tietokirjailija Kalle Virtapohja.

Taiteilijan vapaus

Juoksijoiden kuninkaaksikin tituleerattu Paavo Nurmi voitti 12 olympiamitalia, joista yhdeksän oli kultaisia. Vaivaton askellus näkyy myös miehen kunniaksi veistetystä patsaasta.

Kalle Virtapohja kuitenkin huomauttaa, että todellisuudessa Paavo Nurmi juoksi eri tavalla kuin hänen patsaansa antaa ymmärtää.

Lähikuva Paavo Nurmen patsaasta
Paavo Nurmen patsaan askellus on erilainen kuin esikuvallaan.Kalle Mäkelä / Yle

– Patsaan juoksijalla on ikään kuin varpaat ja päkiä maassa. Paavo ei juossut sillä tavalla, vaikka se näyttää patsaassa hienolta.

– Paavo oli juoksija, jonka koko jalka tuli maahan. Pidemmillä matkoilla jopa hänen kantapäänsä tuli ensin maahan. Taiteilija on siis hakenut lennokkuutta tuohon askeleeseen.

Patsaita juoksee siellä täällä

Wäinö Aaltonen veisti Paavo Nurmen patsaan vuoden 1924 Pariisin olympiakisojen jälkeen. Juoksijasuuruus voitti Pariisissa viisi kultamitalia. Turussa sijaitseva patsas ei ole kuitenkaan alkuperäinen.

– Tämä ei ole ensimmäinen patsas, joka tehtiin. Ensimmäinen valos nimittäin sijaitsee Helsingin Ateneumissa. Toinen valos tehtiin Helsingin olympiakisoihin 1952, ja se on Olympiastadionin edustalla, Kalle Virtapohja huomauttaa.

Paavo Nurmen patsas
Paavo Nurmen patsas on juossut Helsingin Olympiastadionin edustalla jo yli 60 vuotta.Markus Heikkilä / Yle

Turun Paavo Nurmi -patsas on siis itse asiassa vasta kolmas valos. Laivanrakennusteollisuudesta tuttu Wärtsilä osti patsaan ja lahjoitti sen Turun kaupungille.

Kaikkiaan maailmalla juoksee viisi Paavo Nurmen patsasta.

– Neljäs valos vietiin syksyllä 1994 Sveitsin Lausanneen Kansainvälisen olympiamuseon eteen. Viides ja viimeisin valos sijaitsee Jyväskylässä liikuntatieteellisen tiedekunnan laitosrakennuksen edessä.