1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskusta ja perussuomalaiset sanailivat kärkkäästi aamu-tv:ssä: "Suomen tulevaisuus ei näytä hyvältä"

Hallituskriisin selvittely alkoi napakasti aamusta. Pääministeri on jo sopinut tapaaminen presidentin kanssa.

Kotimaan uutiset
Antti Kaikkonen
Miltä hallituksen tulevaisuus näyttää? Tähän vastaavat eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoomuksesta, keskustasta ja perussuomalaisista eli Kalle Jokinen, Antti Kaikkonen ja Toimi Kankaanniemi.

Ylen aamu-tv:ssä iskettiin kiinni hallituskriisiin. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vielä kertasivat tilannetta ja syitä, miksi hallituskriisissä ollaan. Esiin nostettiin muun muassa arvokysymykset ja se, että Halla-aho johtaisi puoluetta Brysselistä.

– Tässä on kysymys kokonaisuudesta. Nämä käytännön asiat. Ehkä jossain määrin ministerivalinnat, arvokysymykset, menettelytavat. Ei voi sanoa yhtä yksittäistä asiaa, Kaikkonen kuvaili.

– Aika ilmasta otettuja asioita tässä vaiheessa, kun mitään keskusteluja ei olla käyty henkilöistä, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi vastasi.

Hän nosti esiin sen, että perussuomalaisten arvot ovat edelleen samat mutta painotukset ovat erilaisia.

– Kyllä me olemme sitoutuneet samalla lailla arvoihin, mutta tietysti toisten arvot ovat parempia kuin toisten näköjään, ja se on käsittämätöntä, Kankaanniemi sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontuu tänään kello 13.

Eilen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituksen kaatumiseen johti se, että hallituspuolueiden välillä ei ollut riittävän yhteneväistä arvopohjaa.

"Ei näytä hyvältä"

Kaikkonen kertoi, että tälle päivälle on sovittu pääministerin ja presidentin tapaaminen Naantalin Kultarantaan. Kaikkonen kertoo olevansa tarvittaessa valmis pyytämään puoluejohtajat koolle jo tänä iltana – viimeistään huomenna keskiviikkona.

Uudet eduskuntavaalit ovat Kaikkosen ja Jokisen mukaan viimeinen vaihtoehto. Vihreät, vasemmistoliitto ja SDP ovat kertoneet lähtevänsä hallitukseen vain uusien vaalien kautta.

– Jäljelle jäävät RKP ja kd (kristillisdemokraatit), ja se on kyllä äärimmäisen heikko hallitus. Ei pysty toteuttamaan niitä haasteita mitä nyt on onnistuttu tässä tekemään. Te otatte kyllä valtavan riskin. Esimerkiksi valinnnavapaus – ennustan että se kaatuu tässä rähinässä, Kankaanniemi sanoi.

– Suomen tulevaisuus ei näytä hyvältä, hän vielä lisäsi.

Kankaanniemen puheet saivat Kaikkosen ja Jokisen hymähtelemään.

– Sen haluan sanoa, että täytyy onnitella kollega Kankaanniemeä, että yhdessä yössä löytyi oppositiotakki päälle. Hetki sitten puolustettiin hyvää hallitusta, Kaikkonen sanoi.

– Te heititte sen oppositiotakin päällemme. Emme sitä halunneet. Olisimme halunneet jatkaa tällä hallituspohjalla ja hallitusohjelmalla, Kankaanniemi vastasi.

Tässä vaiheessa keskustelu muuttui hiljalleen kiivaaksi toistensa päälle puhumiseksi.

– Meillä ei ollut luottoa että se teidän linja enää jatkuisi, Kaikkonen totesi.

– Onko meidän eduskuntaryhmä pettänyt teidät? Kankaanniemi vastasi ja tässä vaiheessa keskusteluaika jo loppuikin.

Hallituskriisiä voi seurata hetki hetkeltä tästä.

Lue seuraavaksi