Yliopisto innoissaan TV-tähti Jamie Hynemanin vierailusta – "Kotka on laskeutunut"

Lappeenrannan teknillinen yliopisto nimeää TV-sarja Myytinmurtajista tutun Jamie Hynemanin kunniatohtorikseen perjantaina. Odotettu vieras on jo saapunut juhlakaupunkiin.

Jamie Hyneman viettää Lappeenrannassa viikon. Kuva: AOP

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa puhkuu intoa, mutta valittelee samalla, ettei ole oikein ehtinyt kolmeen yöhön nukkumaan.

– Sain illalla viestin, että kotka on laskeutunut.

Tämä tarkoittaa, että yksi nimettävistä kunniatohtoreista, Jamie Hyneman, on tullut Suomeen. Hyneman saa Helsinki–Vantaan lentokentältä autokyydin Lappeenrantaan, jossa hän viettää koko viikon.

Maailmanluokan TV-tähti Jamie Hyneman on Myytinmurtajat-TV-sarjallaan tavoittanut satoja miljoonia katsojia eri puolilla maapalloa. Sarjassa ratkaistaan tieteen ja viihteen keinoin erilaisten pinttyneiden käsityksien paikkansapitävyyttä. Sarja on selvittänyt muun muassa voiko ikkunan läpi hypätä vahingoittumattomana ja voiko katolta putoava jääpuikko tappaa.

Jo kolmisen vuotta sitten yliopiston professori Markku Ikävalko heitti yliopiston käytävällä ajatuksen Jamie Hynemanin kutsumisesta yliopiston kunniatohtoriksi.

– Hyneman on tehnyt todella paljon hyvää nuorille, että he ovat kiinnostuneet insinööritieteistä, muistelee rehtori Saksa Ikävalkon sanoneen.

Viime syksynä rehtori Juha-Matti Saksa oli lentokoneessa matkalla Rovaniemeltä Helsinkiin ja muisti samalla Ikävalko ajatuksen.

– Sitten laitoin yliopiston hallitukselle ehdotuksen, että kutsutaanko myytinmurtaja.

Hallitus oli suostuvainen, joten rehtori Saksa kysyi asiaa Hynemanilta. Tämä suostui, ja vastasi samalla, että hän tulee viikoksi.

– Siinä vaiheessa vähän tirskahdimme. Mutta nyt hän on saapunut ja viikon kuluttua lähtee pois.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksalla on edessään kiireinen viikko. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Isot odotukset

TV-tähti Jamie Hynemanin Myytinmurtajat TV-sarja on ollut erityisen suosittu teini-ikäisten nuorten keskuudessa. Se on juuri sitä ikäluokkaa, jota yliopistokin toivoo saavansa opiskelijoikseen sitten, kun yliopisto-opintojen aika koittaa. Rehtori Juha-Matti Saksan mukaan Hynemanin kutsumisessa kunniatohtoriksi kuitenkaan ole kyse kuitenkaan PR-tempusta.

– Sen pitää jollain tavalla liittyä yliopistoon, niin että ketä tahansa ei pysty nappaamaan.

Rehtori Juha-Matti Saksan mukaan Jamie Hyneman on muun muassa hollantilaisen Twenten yliopiston kunniatohtori, jossa hän on jatkanut konkreetista yhteistyötä yliopiston tutkijoiden, opiskelijoiden ja opiskelijayrittäjien kanssa.

– Hänellä on aito halu viedä maailmaa eteenpäin, sanoo Saksa.

Yliopistolla Jamie Hyneman tapaa huomenna keskiviikkona tutkijoita ja osallistuu Soletair-laitteiston vihkiäisiin. Soletair on yliopiston koelaitos, jossa kokeillaan polttoaineen tuottamista aurinkosähköllä. Se käyttää raaka-aineenaan aurinkoa, vettä ja ilmasta erotettua hiilidioksidia.

Torstaina Hynemanilla on edessään yritysvierailuja. Lisäksi hän tapaa matematiikkaleirillä olevia lukiolaisia.

Hyneman osallistuu torstaina Soletair-laitteiston vihkiäisiin. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Tiedettä kansalaisille

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa on itsenkin Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti. Hän ei aio Hynemanin kanssa erityisen paljon tarinoida, koska tällä viikolla promootiojuhlallisuudet ja muutkin 13 nimettävää kunniatohtoria vaativat oman huomionsa.

– Ehkä voin pahvikahvin kanssa mennä kysymään, että miltä Suomi näyttää. Meidän professorit ja tutkijat saavat luoda suhteet. Se on se tärkein homma kuitenkin.

Rehtori Juha-Matti Saksa seuraa mielenkiinnolla, miten tieteestä tehdään viihdettä. Hän kuitenkin muistuttaa, että ensin pitää tehdä kovaa tiedettä.

– On vallan mukavaa, että osaa ajatella analyyttisesta ja että ymmärtää syy–seuraussuhteen.

Saksa ei usko, että yliopistolla olisi enää vanhakantaista ajattelua siitä, että tieteestä ei saisi tehdä viihdyttäviä TV-ohjelmia.

14 uutta kunniatohtoria

Lappeenrannan teknillinen yliopisto nimeää kunniatohtorikseen kaikkiaan 14 tekniikan ja talouselämän vaikuttajaa (siirryt toiseen palveluun). Jamie Hynemanin lisäksi mukana ovat muun muassa Suomen pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn, Helsingin yliopiston fysiikan tutkimuslaitoksen johtaja, professori Paula Eerola, bisnesenkeli Ari Korhonen, OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen ja energiayhtiö ST1:n perustaja Mika Anttonen.

Suuri yleisö pääsee näkemään kaikki kunniatohtorit ainakin perjantaina 16. kesäkuuta kello 15 alkavassa akateemisessa kulkueessa. Se johdattaa kunniatohtorit ja muut tohtoreiksi promovoidut Lappeenrannan kaupungintalolta läheiselle sankarihautausmaalle.