1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helene Schjerfbeck

Schjerfbeckin Toipilas esillä Kemin taidemuseossa

Toipilas on maalattu Englannin Cornwallissa St. Ivesin kylässä 1880-luvun lopulla.

Helene Schjerfbeckin maalaus Toipilas vuodelta 1888. Kuva: Petra Ristola / Yle

Kemin taidemuseossa on tiistaista lähtien nähtävillä Helene Schjerfbeckin Toipilas, joka kiertää maakuntien taidemuseoita Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Taideteos on lainassa Helsingin Ateneumin pysyvästä näyttelystä ja se on esillä kussakin taidemuseossa kuukauden ajan kerrallaan.

Toipilas on maalattu Englannin Cornwallissa St. Ivesin kylässä. Schjerfbeck vieraili seudulla kahteen otteeseen 1880-luvun lopulla. Maalaus oli syntymävuotenaan esillä Pariisin Salongin näyttelyssä nimellä Première verdure, ensi viherrys.

Pariisissa teos sai kiitosta, mutta Suomessa vastaanotto oli aluksi ristiriitainen. Teoksen teknistä suoritusta kiitettiin, mutta sitä pidettiin toisaalta liiankin realistisena. Suomen Taideyhdistys päätti kuitenkin ostaa Toipilaan, ja se liitettiin Ateneumin kokoelmiin pian valmistumisensa jälkeen.

Kemistä Toipilas -teos jatkaa matkaansa Saamelaismuseo Siidaan Inariin.

Toinen maakuntakiertueella oleva teos on Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset eli toiselta nimeltään Kaski, jota ei kuitenkaan nähdä Kemissä. Molempia teoksia kuvataan Ateneumin rakastetuimmiksi klassikoiksi.