Putin valtaa amerikkalaisten tv-ruudut parhaaseen katseluaikaan – dokumenttisarja herättää kritiikkiä

Neliosaisessa haastattelusarjassa Putin syyttää Yhdysvaltoja tšetšeenitaistelijoiden tukemisesta ja kertoo ikävöivänsä lapsenlapsiaan.

Vladimir Putin
Oliver Stone ja Vladimir Putin keskustelevat.
Vladimir Putin vastailee Stonen kysymyksiin neljässä tunnin dokumentissa, jotka on kuvattu kahden vuoden aikana.Komandir / Showtime

Venäjän presidentti Vladimir Putin saa runsaasti puheaikaa amerikkalaisella Showtime-kanavalla tällä viikolla.

Putin vastailee dokumenttiohjaaja Oliver Stonen kysymyksiin neljässä tunnin dokumentissa.

"Putin-haastatteluiksi" nimetty sarja esitetään parhaaseen katseluaikaan alkuviikon aikana. Haastattelut on kuvattu runsaan kahden vuoden aikana. Ensimmäisessä osassa Putin muun muassa syyttää Yhdysvaltoja tšetšeenitaistelijoiden tukemisesta toisen Tšetšenian sodan aikana.

– Mitä tulee informaatio- ja poliittiseen tukeen, sitä ei tarvitse todistella. Se oli päivänselvää kaikille. Ja mitä tulee taloudelliseen tukeen, meillä on todisteita, joista osan olemme näyttäneet amerikkalaiskollegoillemme, Putin sanoo.

Ensimmäisen haastattelun aikana käydään läpi useita klassisia teemoja, kuten Vladimir Putinin valtaannousu sekä Naton laajentuminen Itä-Euroopassa. Dokumenttisarjan trailerissa näytetään, että haastattelujen edetessä myös aiheet lähenevät nykypäivää, ja Putin kertoo mielipiteensä Donald Trumpista ja vaalihakkeroinneista.

Tarkoitus saada Putin puhumaan

Dokumenttisarja on saanut osakseen paljon kritiikkiä jo ennen julkaisuaan, sillä Oliver Stone ei haasta Putinia ainakaan ensimmäisen dokumentin aikana ollenkaan. Kysymysten välissä Stone päivastoin suitsuttaa presidenttiä kohteliaisuuksilla, kehuen tämän esimerkiksi kasvattaneen taloutta ja ratkaiseen Tšetšenian sodan.

Kaiken kaikkiaan dokumentin ensimmäinen osa esittää Putinin vitsikkäänä valtionmiehenä, joka on kuitenkin läheinen perheensä kanssa.

Stone on perustellut pehmeää haastattelutyyliään The New York Times -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) toteamalla, että hänen tarkoituksensa on vain saada Putin puhumaan.

– Jos voin rohkaista häntä puhumaan olemalla empaattinen kuuntelija, se on yksi toimittajan tapa. Olen myös dramaturgi. Rohkaisen näyttelijöitäni parempaan suoritukseen. Sanomaan enemmän. Antamaan paremman esityksen, Stone sanoo.

Stonen mukaan haastattelujen on tarkoitus "selvittää väärinymmärryksiä" jotka vallitsevat Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä. Itse Putinista dokumenttiohjaajalla on hyvin positiivinen kuva, ja hän kehuu haastateltavaansa muun muassa vaikuttavaksi ja kestäväksi johtajaksi.

Venäläiset valtiota myötäilevät tiedotusvälineet ovat uutisoineet laajasti haastatteluista. Monet mediat ovat poimineet ilmeisesti tulevien haastattelujen ennakkokappaleista tärkeimmäksi huomioksi kohdat, joissa Putin puhuu perheestään.

Haastattelujen aikana presidentti toteaa esimerkiksi rakastavansa lapsenlapsiaan erittäin paljon, mutta pääsevänsä leikkimään näiden kanssa harmittavan harvoin.

Kremlille sopiva haastattelija

Putin on antanut äskettäin myös amerikkalaistoimittaja Megyn Kellylle laajan haastattelun, jonka aikana hän kommentoi Yhdysvaltain sisäpoliittista tilannetta. Kellyn tyyli oli huomattavasti Stonea tiukempi, ja hän pyrki haastamaan Putinin vastaukset.

Kreml antaa harvoin laajoja haastatteluita yksittäisille toimittajille, mutta Kelly on ilmeisesti saanut haastattelun toimittuaan Pietarin talousfoorumissa paneelikeskustelun vetäjänä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnönniemi arvioi, että Stone on saanut haastattelut osittain siksi, että hänen tiedetään suhtautuvan Yhdysvaltain hallintoon erittäin kriittisesti.

– Hän on täydellinen dokumentin tekijä Kremlin kannalta. Haastattelija on jo valmiiksi ikään kuin samalla puolella ja vaan vahvistaa virallista tarinaa siitä, että USA:n hallinto on ikäänkuin erilaisten konfliktien taustalla ja haluaa heikentää Venäjää, Pynnönniemi sanoo.

– Näitä väitteitä Stone ei kritisoi tai haasta vaan päinvastoin lyö vettä lisää myllyyn.

Haastatteluista tekee kiinnostavan se, että ne on kuvattu pääosin ennen Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi. Vain haastatteluista viimeinen on kuvattu alkuvuonna, valinnan jälkeen.

Donald Trumpin ja tämän hallinnon suhteita Venäjään käsitellään dokumenttisarjan viimeisessä osassa, joka näytetään torstai-iltana Yhdysvalloissa.