Hyppää sisältöön

Kuuro Laura Lindvall pelaa haavipalloa SM-tasolla

Helsinkiläinen kuuro Laura Lindvall löysi haavipallon lukiossa.

Laura Lindvall juoksee pelikentällä lacrosse-maila kädessään.

Lacrosse on Suomessa suhteellisen uusi laji, joka saapui maahan 2000-luvun alussa. Miesten lacrosse-joukkueita on noin yhdeksän ja naisjoukkueita neljä.

Viittomakielinen Laura Lindvall pelaa Helsinki Cherookies -joukkueessa. Hän aloitti lajin ollessaan lukiossa.

– Äitini mukaan lacrossea esiteltiin Raision lukiossa, kun valitsin liikunnan valinnaiskurssia. Kiinnostuin ja lähdin mukaan, Lindvall kertaa.

Lacrossea pelataan jalkapallokentän kokoisella alueella, jonka molemmissä päissä on maalit. Palloa kuljetetaan, syötetään ja lauotaan haavipäisellä mailalla. Pelaajia on kentällä naisten sarjassa yleensä 11 kenttäpelaajaa ja maalivahti, mutta Suomessa pelaajien vähyyden vuoksi kentällä on yksi pelaaja vähemmän.

Omien sanojensa mukaan kaikkia lajeja kokeillutta Lindvallia viehättää lacrossessa se, että lajissa voi edetä nopeasti ja pelata mukana joukkueessa. Cherookies-joukkue saa Lindvallilta kiitosta siitä, ettei hänen kuurouttaan ole pidetty ongelmana.

– Aiemmin kuurouteni on aiheuttanut usein epäröintiä esimerkiksi hakiessani futsal-joukkueeseen, mutta tähän porukkaan pääsin hetin sisään, Lindvall kehuu.

Lajin historia uudella mantereella

Lacrossen juuret löytyvät 1800-luvun Kanadasta. Pelin kehittivät intiaanit, joille se oli sotaharjoitusta. Silloin otteluissa pelaajia saattoi jopa kuolla. Tämän päivän lacrosse on harrastajien onneksi huomattavasti turvallisempaa, vaikka suojavarusteet ovat yhä tarpeen.

– Naisilla täytyy olla hammassuoja ja monet käyttävät myös suojalaseja välttääkseen iskuja. Miehillä on suojavarusteet, koska he taklaavat väkivaltaisesti. He saavat enemmän mustelmia, Lindvall kertoo.

Naisten peleissä taklauksia tai kontaktia toiseen pelaajaan ei sallita.

Suomessa lacrossea pelataan myös SM-tasolla. Cherookies osallistuu SM-sarjan otteluihin seuraavan kerraan heinäkuun alussa Jyväskylässä. Laura Lindvall pitää mahdollisena myös paikkaa maajoukkueessa.

– Kuka tietää, ehkä olen jonain päivänä mukana pelaamassa myös maajoukkueessa, Lindvall viittoo hymyillen.