Ruusunen herää unestaan: Nilsiän Louhosareenalla ensimmäinen yleisötapahtuma kolmeen vuoteen

Louhosareenalla järjestetään sunnuntaina yleisölle avoimet lavatanssit.

Nilsiä
Tunteen Palo -näytelmän harjoitukset.
Louhosareenalla järjestettiin ennen myös oopperanäytöksiä.Minna Kaipainen / Yle

Isojen oopperatuotantojen näyttämönä toiminut Nilsiän Louhosareena herää henkiin kolmen vuoden hiljaiselon jälkeen.

Louhosareenalla järjestetään tämän viikon sunnuntaina yleisölle avoimet lavatanssit, jotka ovat ensimmäiset Louhosareenan historiassa. Myös syksylle suunnitellaan uutta toimintaa. Muita kesätapahtumia ei ole poissuljettu, mutta lavatanssien ohella muuta ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Iso visio oli jo kauan sitten, että saataisiin isompia tapahtumia, majoitusta myytyä ja niin edelleen. Tapahtumien osuus koko ajan kasvanut, kertoo Louhosareenan toinen omistaja Matti Kuosmanen.

Louhosareenan hiljaiselo on ollut monien osien summa, Kuosmanen sanoo. Oopperanäytöksiä vuosina 2004–2007 järjestänyt Opera Cava hakeutui konkurssiin vuonna 2008. Sen jälkeen tapahtumia on ollut vain satunnaisesti, esimerkiksi musiikkileiritapahtumia.

Omistajanvaihdokset hidastivat toimintaa

Myös Louhosareenalla sijaitsevan areenan alueen omistajavaihdokset ovat sekoittaneet pakkaa. Louhosareenan nykyiset omistajat Matti ja Marja-Liisa Kuosmanen ostivat entisen kaivosalueen vuonna 2002. Nilsiän kaupunki vuokrasi heille hehtaarin kokoisen alueen katoksen rakentamista varten. Nilsiän liityttyä Kuopioon Louhosareena jäi Kuosmasen mukaan "uinumaan".

Joulukuussa 2015 TahkoCOM Oy osti louhoksen rakenteet ja vuokraoikeuden Kuopion kaupungilta. TahkoCOM vastaa tapahtumien ja palveluiden tuottamisesta Louhosareenalle.

– Nyt päätöksenteko on kohtalaisen helppoa. Mitä maalataan ja mitä haluan tehdä, niin voi tehdä, Kuosmanen kertoo.

Vedellä täyttynyt avolouhos viereisine ohjelmalavoineen sijaitsee viiden kilometrin päässä Nilsiän keskustasta ja 13 kilometriä Tahkon keskustasta. Lavatanssien lisäksi paikan päällä sunnuntaina päivällä on karaokea live-bändin tahtiin.