Hyppää sisältöön

Uusi suomalainen jumppavillitys Dogbic lähtee maailmalle – katso videolta, kuinka pääset rantakuntoon koiraa nostelemalla

Uusi liikuntalaji Dogbic sopii koiran ja omistajan yhteiseksi harrastukseksi.

Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Se alkoi Horsebicistä. Laji on eräänlaista ratsastusta ilman hevosta, eli esimerkiksi hevosmaailman termistöön perustuvia hyppyjä ja askellajeja ihmisten tekeminä.

– Koin haastavaksi saada ratsastajia urheilemaan muutoin kuin ratsastamalla. Laji kehittää lihaskuntoa ja tukee ratsastajan kehitystä päälajissaan, kertoo lajin kehittänyt ratsastuksen ammattivalmentajana työskennellyt Meri Satama.

Kuusi vuotta myöhemmin – vuonna 2014 – Sataman kotiin muutti kääpiösnautseripentu Urho. Satama teki opinnäytenäytetyötään liikunnanohjaajan tutkintoa varten ja pohti, voisiko koiraihmisille kehittää Horsebicin kaltaisen lajin. Hän keksi Dogbicin, joka on lihaskuntoharjoittelua koiraihmisille ja koirille.

Alunperin lajia oli Horsebicin tapaan tarkoitus harrastaa ainoastaan ilman eläimiä.

– Kiersin puolen vuoden ajan ohjaamassa Dogbic-tunteja ympäri Suomea ja jokaisella tunnilla ihmiset ihmettelivät, miksei lajissa ole koiria mukana. Otin neuvosta vaarin ja kehitin koirattoman Dogbicin rinnalle koiran kanssa harrastettavan lajin.

Laji perustuu tavallisiin lihaskuntoliikkeisiin koiran kanssa esimerkiksi koiraa vastuksena tai painona käyttäen. Koiria ohjataan myös hyppimään ihmisen yli, ryömimään ali ja seisomaan paikallaan ihmisen selässä. Laji yhdistelee elementtejä agilitystä, tottelevaisuuskoulutuksesta ja rallitottelevaisuuskoulutuksesta.

– Jokainen oppii tunneilla koiran askellajit, eli miten koira kävelee, laukkaa ja ravaa. Tottelevaisuuskoulutukseen liittyen tunneilla käytetään esimerkiksi istu-, paikka- ja maahan-komentoja. Esteinä toimivat ihmiset.

Aikaisempaa harrastustaustaa ei vaadita

Satama on kehittänyt lähes sata erilaista Dogbic-liikettä. Lisäksi lajin ohjaajat kehittävät uusia ja versioivat olemassaolevia liikkeitä.

Laji sopii kaikille perusterveille ja kilteille koirille kokoon, rotuun tai ikään katsomatta. Ihmisen lihaskunnon ohella myös koiran kunto, koordinaatiokyky ja tasapaino kohenevat.

– Tarkkaavaisuutta pitää tosin löytyä sen verran, että koira malttaa keskittyä ohjaajaansa. Koirat eivät kommunikoi toistensa kanssa tunneilla lainkaan.

Kiinnostus lajia kohtaan on kasvanut nopeasti. Seuraavaksi Satama tähtää ulkomaille.

– Joulukuussa lähdemme Urhon kanssa Espanjaan. Yritämme löytää eri maiden kansalaisia ja saada kiinnostusta aikaan muissakin Euroopan maissa. Kiinnostus on ollut isoa ja odotan innolla, mihin Dogbic kehittyy.

Satama on kouluttanut kymmenisen ohjaajaa, jotka ohjaavat Dogbic-tunteja eri puolilla Suomea. Tällä hetkellä harrastajia on noin 500.

Yksi Dogbic-ohjaajista on toukokuussa valmistunut liikuntaneuvoja Elina Marttila, joka ohjaa lajin tunteja Kotkassa. Katso videoilta Marttilan ohjeet viiteen koiran kanssa tehtävään liikkeeseen.

Kyykyt ison koiran kanssa

Nainen kyykyssä koiran vieressä

Asetu haara-asentoon. Kyykkää alas ja käske koira samalla maahan. Ylös noustessasi käske koira istumaan.

Vatsalihasliike ison koiran kanssa

Nainen istuu maassa koiran vieressä

Asetu selinmakuulle maahan. Kohottaudu istuma-asentoon vatsalihasten varassa ja läppää kätesi koiran tassun kanssa yhteen. Tee vuorotellen molemmille puolille.

Selkälihasliike ison koiran kanssa

Nainen makaa vatsallaan maassa koiran vieressä

Asetu vatsallesi maahan. Nosta vuorotellen vastakkaista kättä ja jalkaa ja läppää kätesi koiran tassun kanssa yhteen.

Vatsalihasliike pienen koiran kanssa

Nainen istuu maassa koira sylissään

Ota koira syliin. Asetu selinmakuulle maahan ja kohottaudu istuma-asentoon vatsalihasten varassa.

Kyykyt pienen koiran kanssa

Nainen on kyykyssä koira sylissä

Ota koira syliin. Asetu haara-asentoon ja kyykkää alas.

Laji sopii myös pehmokoirille

Lajia voi halutessaan harrastaa myös ilman koiraa. Ilman koiraa tapahtuvaan harjoitteluun saadaan koiramaista tunnelmaa pehmoleluja ja palloja hyödyntämällä. Lajin kehittäneen Meri Sataman mukaan laji soveltuu myös lapsille.

– Pienten lasten kanssa opetellaan pehmokoiran avulla esimerkiksi sitä, miten ollaan näyttelyssä ja miten koira laitetaan istumaan tai makaamaan.

Meri Satama sanoo, että lasten lihaskuntoa voidaan harjoittaa esimerkiksi laittamalla pehmokoira lapsen selän päälle tämän lankuttaessa. Oikean koiran kanssa harrastettaessa tehdään vatsarutistuksia ottamalla koira syliin. Lapset voivat tehdä samaa liikettä pitämällä pehmokoiraa sylissä.

Lihaskuntoliikkeiden lisäksi tunneilla kehitetään esimerkiksi räjähtävää nopeutta agilitylähdöillä.

– Dogbic-agilityssä ohjaaja antaa käskyn ja joukko ihmisiä lähtee juoksemaan kuka milläkin tavalla haukkuen tai häntää heiluttaen. Kaikkia harjoitteita yhdistää hauskuus. En ole nähnyt yhtään Dogbic-tuntia, jolla ei olisi naurettu.