Satoja sairastui ruokamyrkytykseen irakilaisessa pakolaisleirissä

Kaksi ihmistä on kuollut syötyään pilaantunutta ruokaa muslimien päiväpaaston päättävällä iftar-aterialla.

Mosulin lähestylle perustetuissa pakolaisleireissä on satojatuhansia ihmisiä. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Mosulin alueelta paenneiden pakolaisten asuttamassa Hasan Sham -leirissä sadat ihmiset ovat saaneet ruokamyrkytyksen.

Ainakin 200 ihmistä on sairastunut vakavasti ja kaksi ihmistä on kuollut Mosulin itäpuolella sijaitsevassa leirissä. Monet sairastuneet kärsivät nestehukasta kuumuudessa. Mosulin alueella on tällä hetkellä paikallisten olosuhteiden mukainen kesäsää ja päivälämpötila on noussut 40 asteen paikkeille.

Ruokamyrkytys lähti liikkeelle avustusjärjestön tuomasta ruoasta, joka oli tarkoitettu päiväpaaston päättävälle iftar-aterialle. Muslimien paastokuukausi ramadan on parhaillaan käynnissä, ja uskonnon sääntöjen mukaan paasto ajoittuu auringonnoususta auringonlaskuun.

"Leiriin tuotu noutoruokaa"

Irakin kurdialueella toimivan mediatalo Rudawin (siirryt toiseen palveluun) mukaan qatarilainen avustusjärjestö oli hankinnut ateriat ravintolasta noin 50 kilometrin päässä sijaitsevasta Erbilin kaupungista. Aiemmin valmiin ruoan tuonti leiriin oli kiellettyä, mutta kasvaneen pakolaisvirran myötä sääntöjä on höllennetty.

Mosulin taisteluja on paennut noin 800 000 ihmistä ja suurin osa heistä oleskelee kaupungin lähistölle pystytetyissä pakolaisleireissä.

Mosulissa taistelut ääriliike Isisin karkottamiseksi jatkuvat, ja Isis on nyt ahdettu pienelle alueelle, johon kuuluu Mosulin vanha kaupunki ja pari muuta korttelia kaupungin länsiosassa. Isisin taistelijoiden lisäksi jumissa arvioidaan olevan jopa 200 000 siviiliä, mutta tarkkoja lukuja ei ole.

Lähteet: Reuters, AFP, AP