Puhelin käteen ja kylämaisemia ihastelemaan – uudet mobiilireitit opastavat matkalla

Kylämaisema avautuu henkiin eri tavalla, kun maisemaan liittyvän tarinan voi samalla lukea puhelimesta.

kylät
Lähikuvassa puhelinsovellus mobiilireitin kohteista Janakkalan Tanttalassa
Itä-Janakkalan maisemareitti löytyy jo mobiilireittinä.Tiina Kokko / Yle

Vettä ropisee niskaan, mutta se ei haittaa. Kesällä ei olla sokerista.

Maisema itäisessä Janakkalassa, Tanttalan kylässä levittäytyy laajana peltoaukeana, jonka reunamilla siintää metsäinen harjumaisema. Pilvet ovat matalalla ja sumu piilottaa maisemaa kauempana. Silti kevään tuore vihreys puskee läpi harmaan.

Maisema näyttää rauhoittavalta. Välillä aukealta tuulee kuitenkin niin, että tukka lähtee päästä, naurahtaa Outi Koskinen, jonka kotimaisema on kyseessä.

– On aukeaa, on valoisaa ja kuitenkin salaperäiset harjut ympäröivät meitä, jatkaa Koskinen maiseman luonnehdintaa.

Sääolosuhteet ja vuodenajat tuovat maisemaan omat vivahteensa. Vaikka kyse on Koskisen koti- ja sielunmaisemasta, hän ei ole siitä mustasukkainen. Sitä kelpaa näyttää muillekin. Ja silloin avuksi tulee ihka uusi mobiilireitti.

Mikä ihmeen Kylänomadi?

Maisema-asiantuntija Katriina Koski Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista pyyhkäisee sormellaan älypuhelinta. Puhelimeen on asennettu Citynomadin Nomadi-sovellus, jonka kautta pääsee käsiksi kyläteille vieviin mobiilireitteihin.

Kyse on uudesta mobiilipalvelusta, Kylänomadista. Sovellus näyttää mobiilireitin kohteet kartalla. Kun käyttäjä tulee jonkin kohteen luokse, sovellus tarjoaa tietoa kyseisestä paikasta: historiaa, tarinoita, kuvia, ääntä, ehkä videotakin.

Tavoitteena on lisätä maisemien ja kulttuurihistorian arvostusta.

Kome naista ja tyttö katsovat sateessa puhelimesta mobiilireittisovellusta
Senja Koskinen (vas.), Outi Koskinen, Katriina Koski ja Anu Hakamäki tutkailevat Itä-Janakkalan maisemareitit -mobiilireittiä puhelimesta. Kyläläiset ovat olleet itse mukana rakentamassa reittiä.Tiina Kokko / Yle

– Tuodaan esiin, mitä kaikkea meidän upeilla kylillä on tarjottavaa. Saadaan ihmiset liikkeelle pyörällä tai kävellen. Kulkemaan ja kuulemaan kylistä juttuja, kertoo Koski.

– Maa- ja kotitalousnaisissa täällä Etelä-Suomessa tullaan tekemään näitä reittejä tämän vuoden aikana noin kymmeneen kylään.

Reittejä tulee Kanta-Hämeen lisäksi Uudellemaalle ja Pirkanmaalle.

Yksi ensimmäisistä kyläreiteistä on kuudessa kylässä "seikkaileva" Itä-Janakkalan maisematarinat (siirryt toiseen palveluun). Erikseen voi tutustua myös Tanttalan koululaisten omaan reittiin (siirryt toiseen palveluun), joka myös löytyy sovelluksesta.

Reitteihin voi tutustua toki nettisivujen kautta, mutta tavoitteena on saada ihmiset jalkautumaan reiteille ja kohteiden äärelle ja täydentämään retkeään mobiilireitin tarjoamin lisämaustein.

Itä-Janakkalan reitillä 58 kohdetta

Itä-Janakkalan maisematarinat on pitkä reitti, jossa on 58 kohdetta. Reitin voi jakaa pienempiinkin palasiin. Kaikkea ei tarvitse ahnehtia kerralla. Kyläläiset ovat itse päässeet vaikuttamaan siihen, mitä kohteita palveluun on nostettu ja millaisia asioita kohteesta kerrotaan.

Outi Koskinen sanoo, että Janakkalassa kyläläiset lähtivät maa- ja kotitalousnaisten hankkeeseen mukaan siksi, että Itä-Janakkalassa on paljon upeaa historiaa ja luonnonnähtävyyksiä.

On kiva, että muutkin näkevät näitä ihanuuksia, mitä me täällä "omistetaan".

Outi Koskinen

– On kiva, että muutkin näkevät näitä ihanuuksia, mitä me täällä "omistetaan", Koskinen huomauttaa.

Kanta-Hämeessä oman reittinsä on saanut myös Kalvolan kirkkopolku (siirryt toiseen palveluun). Syksyllä julkistetaan Lopella Loppijärven ympäripyöräilyreitti. Pohjaslahden reitti Mänttä-Vilppulassa avautuu 14. kesäkuuta.

Myöhemmin kesällä avautuvat myös Kangasalan Raikun ja Hyvinkään Kaukasten reitit. Loput Kylänomadin kyläreitit julkaistaan syksyn mittaan. Sovelluksen käyttö on maksutonta, ja sähköinen alusta takaa sen, että reitit elävät tarpeen mukaan.