Huippukoulun oppilaiden natsivideo järkyttää Ruotsissa

Auschwitzin keskitysleirille opintomatkalle lähteneet oppilaat matkivat Hitleriä ja tekivät natsitervehdyksiä.

Auschwitz
Verkkoaidan läpi otettu kuva Ausschwitzin tiilirakennuksista.
Auschwitzin keskitysleiri.Andrzej Grygiel / EPA

Tukholmalaisen huippukoulun oppilaiden viime syksyinen Auschwitzin retki on johtanut jälkipyykkiin, kertovat sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) ja useat muut ruotsalaiset tiedotusvälineet.

Matkalla osa oppilaista kuvasi videon. Hotellissa kuvatulla videolla poikaryhmä esittää näytelmän, jossa pidetään natsien kokous. Oppilasvideolla näytellään myös Adolf Hitleriä ja tehdään natsitervehdyksiä.

"Pojat katuvat tekoaan"

Koulun rehtori Maija Möller Grimakova, sanoo Dagens Nyheterin mukaan, että pojat ovat katuneet tekoaan, jota hän luonnehtii "poikien jutuiksi". Monet vanhemmat ovat reagoineet hyvin voimakkaasti videotempaukseen. Osa vanhemmista on vaatinut, että asiasta tehdään rikosilmoitus.

Fredrikshovin linnan koulun yhdeksäsluokkalaiset tekevät joka syksy retken Auschwitziin keskitysleirille osana projektia, jossa tutustutaan natsien julmuuksiin.

Fredrikshovin linnan koulu (siirryt toiseen palveluun) kuuluu Ruotsiin parhaimpiin kouluhin. Kouluun on pitkä jono, ja oppilaiden arvosanat ovat Ruotsin korkeimpia.

Auschwitz oli natsi-Saksan suurin keskitys- ja tuhoamisleiri. Leirissä kuoli yli miljoona ihmistä.