"Heräsimme leipomaan aamuviideltä" – Kesätyöpaikkojen niukkuuteen kyllästyneet nuoret luovat työpaikkansa itse

Rovaniemeläinen Venla Sääskilahti ryhtyi kesäkahvilayrittäjäksi haettuaan tuloksetta kymmentä työpaikkaa.

yrittäjyys
Vilhelmiina Ylinampa ja Venla Sääskilahti heräävät aamuviideltä leipomaan. Kahvila on avoinna kuusi tuntia päivässä.
Vilhelmiina Ylinampa ja Venla Sääskilahti heräävät aamuviideltä leipomaan. Kahvila on avoinna kuusi tuntia päivässä. Uula Kuvaja / Yle

Rovaniemen liikennepuistoon perustettu kesäkahvila Nami Nami on ollut avoinna vasta tunnin, mutta 15-vuotias Sääskilahti kertoo jo päässeensä kärryille siitä, mitä ominaisuuksia yrittäjältä vaaditaan.

– Sinnikkyyttä tarvitaan ja myös huumorintajua, koska joskus tulee tilanteita, jotka eivät ole niin kivoja.

Nuori yrittäjä puhuu omasta ja tuoreesta kokemuksestaan, aamuyöllä leivotut suklaakeksit nimittäin paloivat ja pikavauhtia piti keksiä jotain muuta. Parissa tunnissa syntyi lisää keksejä, mustikkamuffinsseja ja kuppikakkuja.

Yrittäjän tukena on isoisä, joka kuljetti autolla leipomuksia aamukymmeneltä avautuneeseen kesäkahvilaan. Se on perustettu konttiin, jonka Rovaniemen kaupunki antoi ilmaiseksi kesäyrittäjien käyttöön. Kuppikakut ja jäätelöt tekevät kauppansa liikennepuistossa ajeleville lapsille.

Kahvila on perustettu 4H-järjestön suojissa. Järjestö on tukenut harjoitteluyritysten perustamista jo kymmenen vuoden ajan. Kesäyrittäjyyden puolesta kampanjoidaan näkyvästi kolmatta vuotta. Sääskilahti päätyi yrittäjäksi, koska ei palkkatyöhön päässyt.

– Hain ainakin kymmeneen paikkaan, mutta niissä ei tarvittu kesätyöntekijöitä tai sitten minua pidettiin liian nuorena.

Liikennepuiston kahvila on avoinna säästä riippuen joka päivä.
Liikennepuiston kahvila on avoinna säästä riippuen joka päivä.Uula Kuvaja / Yle

4H-yrityksiä tänä kesänä jo tuhat

Kesäkahvilaa pyörittää Sääskilahden kanssa kaksi muuta nuorta. Avajaispäivänä kaverina on ylioppilaaksi tänä keväänä kirjoittanut Vilhelmiina Ylinampa. Hän päätti työllistää itse itsensä, koska on lähdössä heinäkuussa armeijaan ja päätteli, että vain kuukauden ajaksi kesätyötä on mahdotonta saada.

– Olen aina tykännyt leipomisesta, lakkiaisiini leivoin seitsemän kakkua.

Ylinampa kävi 4H-järjestön yrittäjyyskurssin jo kaksi vuotta sitten. Hän kiittää järjestöstä saatuja neuvoja ja apua.

– Saimme käydä yhdistyksen tiloissa tekemässä mainokset. Niitä on jaettu ympäri Rovaniemeä ja olemme mainostaneet myös Facebookissa.

Lapissa 4H-yrityksiä oli viime vuonna 32, tänä kesänä luvun arvioidaan nousevan lähemmäs viittäkymmentä. Koko Suomessa määrän odotetaan kasvavan jopa tuhanteen viime vuoden 750:stä. Liikevaihto kesäyrityksissä jää paljon alle 10 000 euron, joten arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, useimmiten ei tuloveroakaan.

Nami Nami -kahvilan nuoret yrittäjät leipovat joka aamu tuoreet tarjottavat.
Nami Nami -kahvilan nuoret yrittäjät leipovat joka aamu tuoreet tarjottavat.Uula Kuvaja / Yle

Yrittäjyys ei jää neuvonnasta kiinni

Yrittäjäjärjestöissä tiedetään, että yrittäjyys kiinnostaa opintonsa päättäviä selvästi enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Yksin Rovaniemellä perustetaan vuosittain 200 - 300 pääasiassa yhden ihmisen yritystä, kertoo Rovaniemen Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Juha Seppälä.

– Yritysten perustaminen on suhteellisen helppoa. Yritysneuvonta on ammattimaistunut, kunnat ja eri järjestöt satsaavat siihen paljon. Yrittämisestä myös puhutaan paljon, niinpä yrittäjäksi ryhtymistä ei koeta niin suurena hyppynä, Seppälä sanoo.

Yritysneuvojalta saa apua kassavirtalaskelmien tekoon, markkinoinnin suunnitteluun ja riskien arviointiin. Sähköiset järjestelmät helpottavat byrokratiaa osaltaan.

Yrityksen perustamista ei myöskään ajatella loppuelämän ratkaisuna vaan yhtenä elämänvaiheena.

– Aiemmin ajateltiin, että yrittäjyys periytyi. Nyt ajatellaan, että tuo mahdollisuus on kaikilla.