Ooppera raikaa taas Savonlinnassa – "Crescendo on menossa, forte pamahtaa aikataulussaan heinäkuussa"

Savonlinnan Oopperajuhlien harjoitukset ovat täydessä vauhdissaan. Juhlille odotetaan 60 000 oopperan ystävää.

kulttuuri
Olavinlinna kesäiltana
Muun muassa Savonlinnan oopperajuhlat vetävät matkailijoita Etelä-Savoon.Paavo Koponen / Yle

Osa Savonlinnan parkkipaikoista on muuttunut tällä viikolla Oopperaparkeiksi. Se kertoo siitä, että Savonlinnan Oopperajuhlien H-hetki lähestyy. Heinäkuun ensimmäisestä viikonvaihteesta kuukauden ajan Olavinlinnassa raikaa ooppera ja juhla näkyy muutenkin koko kaupungissa.

Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti myhäilee tyytyväisenä Olavinlinnassa seuratessaan Kullervo-oopperan harjoituksia.

– Juhlat ovat nyt tuplajuhlat, me juhlistamme 100 vuotiasta Suomea ja juhlimme samalla nykymuotoisen juhlamme 50 vuotisjuhlaa.

Kullervo-Oopperan musiikkiharjoitukset Olavinlinnassa.
Kullervo-oopperan musiiikkiharjoitus menossa Olavinlinnassa.Jarmo Nuotio / Yle

Suomalainen ooppera ja kantaesitykset ovat keskiössä, toki juhlilla on myös muun muassa Mozartia. Oopperajuhlille odotetaan kaikkiaan 60 000 musiikin ystävää, ja sana kiirii ympäri musiikkimaailmaa. Silvasti kuitenkin nauraa, että vaikka juhliin on enää muuatama viikko aikaa, tekemistä on vielä roppakaupalla.

– Ooppera on maailman suurin kompromissi, siellä on aina jotakin kesken. Harjoiteltu on viikon ajan, ja väkimäärä kasvaa koko ajan. Crescendo on menossa, forte pamahtaa aikataulussaan heinäkuussa.

Laulajat ovat myös näyttelijöitä

Oopperassa tarvitaan monen alan ammattilaisia. Laulajat ovat tietysti etualalla, mutta he tarvitsevat tuekseen muusikoita, johtajia, tekniikan ja lavastepuolen ammattilaisia ja niin edelleen. Yksi ammattilaisryhmä ovat ohjaajat, jotka auttavat laulajia myös esiintymään. Teatteriohjaaja Katariina Lahti tekee tänä kesänä debyyttinsä Savonlinnan Oopperajuhlilla oopperan ohjaajana.

– Viikko on nyt harjoiteltu oman suunnitelman pohjalta ja tutustutta samalla toisiimme. Toisella viikolla katsotaan, mitä uutta taiteilijat haluavat tuoda näyttämölle. Siltä pohjalta valmistaudutaan sitten esitykseen. Positiivinen jännitys on päällä.

Mitä ammattimaisempi laulaja on, sitä enemmän hän on myös kiinnostunut näyttelemisestä, jotta roolitulkinnasta tulisi kokonaisvaltaisempi.

Katariina Lahti

Lahti on syntynyt Savonlinnassa, mutta muutti pois jo vuoden ikäisenä. Edelleen hän käy täällä kesäisin mökillä ja sukulaisten luona, sekä tietysti Oopperajuhlilla. Nyt hänen ohjauksensa W.A. Mozartin Ryöstö Seraljissa avaa koko Oopperajuhlat.

– En osaa vielä ajatella, mitä ensiesityksessä oikein tapahtuu. Kaikki aika menee tiiviisti harjoitteluun, onneksi. On ollut hienoa nähdä, että mitä ammattimaisempi laulaja on, sitä enemmän hän on myös kiinnostunut näyttelemisestä, jotta roolitulkinnasta tulisi kokonaisvaltaisempi.

Oopperaa läpi elämän

Petri Lindroos näyttää peukkua.
Jarmo Nuotio / Yle

Yksi Lahden ohjattavista on Petri Lindroos, joka esittää vaativan Osminin roolin Ryöstössä. Lindroos nauraa, että hänen elämänsä on yhtä oopperaa.

– Isäni oli oopperalaulaja, joten pikkuvauvasta lähtien sain kuulla laulamista, itse olen laulanut koko ikäni ja poikanikin on laulaja.

Lindroosille Savonlinnan oopperajuhlat ovat muutakin kuin paikka, jossa laulaminen noteerataan laulumaailmassa.

– Minulla on mökki Kerimäellä. Kävin juuri verkoilla nostamassa sopivan määrän isoja ahvenia. Nautin siitä, että saan olla täällä Savon sydämessä, kalastaa ja nikkaroida sekä tietysti laulaa.

Lindroosille Osminin rooli on kolahtanut kunnolla vasta valmisteluvaiheessa. Kiertäessään Eurooppaa ottamassa oppia rooliin, hän huomasi, että vaikea rooli sopii hänelle kuin hanska käteen. Se oli yksi laulajan huippuhetkistä tässä roolissa, mutta paras on vasta tulossa.

– Se ehdoton huippukohta on varmasti esityksessä Olavinlinnassa. Katsomo on täyttynyt ja päästään tekemään, mitä on harjoiteltu. Jos onnistumme ja yleisö pitää siitä ja antaa aplodeja, niin mikä voisi olla parempaa.