Suomalaisnainen pidätettiin osana Filippiinien huumesotaa – Kaksoiskansalaisuus voi vaikeuttaa auttamista

Nainen pidätettiin ratsiassa viime viikolla. Hän vakuuttaa syyttömyyttään.

Filippiinit
Vankeja vankilan sisäpihalla.
Huumeiden vastaisen sodan takia vankilat ovat täynnä. Esimerkiksi Quezon Cityn vankilassa Metro Manilassa on yli kymmenkertainen määrä vankeja kuin sallittu enimmäismäärä.Francis R. Malasig / EPA

Filippiineillä perjantaina pidätetyn suomalaisnaisen oikeudenkäynnin odotus voi venyä pitkäksi. Suomen edustajien mahdollisuutta auttaa naista voi vaikeuttaa se, että naisella on kaksoiskansalaisuus.

27-vuotias nainen pidätettiin yksityisasuntoon tehdyssä ratsiassa, joka liittyi Filippiinien huumeiden vastaiseen sotaan. Suomalaisnaista syytetään osallisuudesta huumeiden ja aseiden hallussapitoon.

Suomen Manilan-kunniakonsuli Ramon Ilusorio on lähettänyt lakimiehen auttamaan naista.

– Esitutkinta on käynnissä ja seuraava vaihe on oikeudessa, kertoo Filippiineistä vastaava Suomen Malesian suurlähettiläs Petri Puhakka. Hän myöntää, että Filippiinien huumeiden vastainen sota hankaloittaa tilannetta.

Puhakan mukaan huumeiden vastaisen sodan aikana on syytä kiinnittää huomio siihen, että prosessi Filippiineillä on avoin, jotta naisen oikeudet, terveys ja henki turvataan.

Ratsioissa surmattu tuhansia

Presidentti Rodrigo Duterten aloittamassa huumesodassa on pidätetty yli 72 000 epäiltyä alle vuoden aikana, kertovat Filippiinien poliisin tilastot.

Poliisi on surmannut ratsioissa lähes 3 000 ihmistä. Lisäksi tuntemattomat aseistautuneet henkilöt ovat tappaneet huumesodan nimissä ainakin 4 000 ihmistä.

Duterte on avoimesti kehottanut poliisia tappamaan epäiltyjä, jos katsoo näiden vastustavan pidätystä. Ihmisoikeusjärjestöjen ja monien uhrien omaisten mukaan poliisi on surmannut ratsioissa epäiltyjä, vaikka nämä eivät ole vastustaneet pidätystä.

Kaksi huumepoliisia ratsaa filippiiniläistä miestä.
Filippiinien huumepoliisin ratsia 6. huhtikuuta Makati Cityssä itä-Manilassa.Rolex Dela Pena / EPA

Suomalaisnainen vakuuttaa syyttömyyttään

Kauneuskilpailuissa menestynyt suomalaisnainen on vannonut viattomuuttaan. Paikallisten lehtitietojen mukaan tämä on kertonut, että oli vain käymässä asunnossa huumeratsian aikaan eikä tiennyt huumeista.

Poliisit saapuivat perjantai-iltana kerrostaloasuntoon vauraassa Fort Bonifacion lähiössä, kun nainen oli lähtemässä asunnosta. Alue on yksi Metro Manilan pääkaupunkialueen keskeisistä liikekeskuksista. Sen kymmeniin kerroksiin kohoavissa asuinkerrostaloissa asuu myös paljon ulkomaalaisia.

Filippiinien huumepoliisin mukaan asunnon haltija välitti huumeita baareihin, juhliin ja ulkomaisia yrityksiä tukevien palvelukeskusten työntekijöille. Poliisi sanoo, että asunnosta löytyi 200 grammaa shabua eli metamfetamiinia, 50 grammaa kokaiinia, ekstaasitabletteja, pistooli ja revolveri.

Vankilat täynnä, oikeudenkäynnit venyvät

Mahdollisesta syyttömyydestä huolimatta suomalaisnaisen oikeudenkäynnin odotus voi venyä pitkäksi. Jo ennen huumeiden vastaista sotaa oikeudenkäynnit Filippiineillä ovat kestäneet jopa vuosia.

Huumeiden vastaisen sodan takia vankilat ovat täynnä. Esimerkiksi Quezon Cityn vankilassa Metro Manilassa on yli kymmenkertainen määrä vankeja kuin sallittu enimmäismäärä.

Nainen on pidätettynä Camp Bagong Diwan vankilassa Bicutanissa, jossa on tuhansia vankeja. Filippiinien huumepoliisin PDEA:n tiedotusyksikön johtajan Derrick Carreonin mukaan lyhimmillänkin oikeudenkäyntiä voi joutua odottelemaan kolme kuukautta.

- Huumeiden vastaisen sodan takia pidätystiloissa on tungosta, sanoo Carreon, kun tiedustelen suomalaisnaisen oloja.

Filippiiniläisiä vankeja vankilassa.
Filippiiniläisiä vankeja Kidapawan Cityn vankilassa.Althea Ballentes / EPA

Kaksoiskansalaisuus voi hankaloittaa

Suomen viranomaisapua vaikeuttaa oman konsuliavun puute Manilassa. Suurlähetystö lakkautettiin yli neljä vuotta sitten. Parhaillaan myös konsulipiste on suljettuna henkilövaihdoksen takia.

– Olisi helpompaa, jos olisi oma konsulitoimipiste. Onneksi meillä on kunniakonsuli, suurlähettiläs Puhakka sanoo.

Kunniakonsuli Ramon Ilusorio on pyytänyt lakimiestä varmistamaan, että naiselle tehdään mahdollisimman pian huumetesti.

–Jos huumetesti todetaan negatiiviseksi, se auttaa asiaa, mutta tilanne on silti yhä vakava, miettii Ilusorio.

Myös naisen kansalaisuus voi hankaloittaa avunantoa. Hänellä on sekä Suomen että Filippiinien kansalaisuus, mutta Filippiinit ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta.

–Jos hänet katsotaan filippiiniläiseksi, auttamismahdollisuutemme olisivat rajallisemmat. Meillä ei olisi toimivaltaa auttaa, sanoo suurlähettiläs Petri Puhakka.