Hyppää sisältöön

Albinismin vuoksi silvotut tansanialaiset lapset saivat uudet tekoraajat Yhdysvalloissa

Ihmiset, joilla on albinismi, voivat joutua silvotuiksi tai tapetuiksi Tansaniassa. Taikauskoisten käsitysten mukaan heidän ruumiinosansa tuovat onnea.

Uutisvideot: Hymy on herkässä - Silvottu Emmanuel sai käsiproteesin
Uutisvideot: Hymy on herkässä - Silvottu Emmanuel sai käsiproteesin

Tansanialainen Emmanuel Rutema hymyili onnellisesti, kun hän pääsi kokeilemaan uutta proteesikättään. Puhe sujuu hankalammin, eikä se ole ihme.

15-vuotias Rutema on yksi neljästä lapsesta, jotka kokeneet julman kohtalon albinisminsa vuoksi. Hyökkääjät leikkasivat häneltä irti käden sekä toisen käden sormet. He yrittivät myös repiä irti Ruteman kielen ja hampaita, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ihmiset, joilla on albinismi, ovat olleet jo pitkään vainottuja Tansaniassa. Taikauskoisten käsitysten mukaan heidän ruumiinosansa tuovat hyvää onnea. Ruumiinosia myydään Reutersin mukaan kalliilla hinnalla.

Emmanuel Rutema on yksi neljästä lapsesta, jotka saivat uuden proteesin lastensairaalassa Philadelphian kaupungissa. Yhdysvaltalainen hyväntekeväisyysjärjestö Global Medical Relief Fund maksaa eri puolilta maailmaa tuleville lapsille hoitoja, jos he ovat joutuneet konfliktien tai luonnonkatastrofien uhreiksi.

Nelikko oli saanut ensimmäistä kertaa proteesin jo kaksi vuotta sitten. Proteesit oli uusittava, sillä lapset ovat kasvaneet.

Syrjintää ja väkivaltaa albinismin vuoksi

YK on arvioinut, että Tansaniassa tapettiin vuosina 2000–2015 ainakin 75 ihmistä, joilla on albinismi. Todennäköisesti kuolleita on vielä enemmän syrjäisillä seuduilla.

Syrjintää ja vaarallisia taikauskoisia käsityksiä esiintyy myös muissa alueen maissa.

Albinismi on harvinainen geneettinen tila, joka estää elimistöä tuottamasta melaniinia. Siihen liittyy usein heikkonäköisyyttä tai vähäinen pigmentti ihossa, hiuksissa ja silmissä. Tansaniassa arvioidaan olevan 1 400 ihmistä, joilla on albinismi.

Lähde: Reuters, Yle