Analyysi: Laura Huhtasaarelle ensimmäinen poliittinen rökäletappio

Nousukiidossa vuosia liihotellut kansanedustaja Laura Huhtasaari joutui tiistaina poliittisen uransa vaikeimpaan tilanteeseen, josta ei ole helppoa tietä ulos.

Laura Huhtasaari
Perussuomalaisten kansanedustaja, puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari saapuu perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokoukseen eduskunnassa Helsingissä tiistaina.
Perussuomalaisten kansanedustaja, puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari saapuu perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokoukseen eduskunnassa Helsingissä tiistaina.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari on kulkenut viime vuodet voitosta voittoon. Tiistaina tuli hänen poliittisen uransa ensimmäinen tappio – ja millainen täystyrmäys se onkaan.

Maahanmuuttovastainen ja euroeroa vaatinut Huhtasaari nousi tuntemattomuudesta muutamassa vuodessa äänivyöryllä eduskuntaan.

Porilaisopettaja on kerännyt kannattajia kärjekkäillä nettikommenteillaan ja erikoisina pidetyillä lausunnoillaan. Huhtasaari on muun muassa vaatinut turvapaikanhakijoiden käännyttämistä keinolla millä hyvänsä, kyseenalaistanut yleismaailmalliset ihmisoikeudet, vaatinut seksirikollisten siirtämistä Viroon kärsimään tuomiotaan ja ilmoittanut vastustavansa evoluutiota.

Eurooppalaisia äärioikeistopuolueita ja Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ihaileva Huhtasaari valittiin viime viikonloppuna perussuomaisten ensimmäiseksi varapuheenjohtaksi. Kansanedustaja oli yhtä hymyä ja näytti selvästi uskovan, että hallituspolitiikka muuttuu.

Laura Huhtasaari oli Jussi Halla-ahon suosikki varapuheenjohtajaksi myös siksi, että hän oli hylännyt Timo Soinin ennen kuin Soini virallisesti ilmoitti jättävänsä puheenjohtajuuden. Joidenkin arvioiden mukaan edessä saattoi olla jopa Huhtasaaren valinta uudeksi ulkoministeriksi.

*Toisin kävi. *Huhtasaari ei ollut ymmärtänyt, miten suurta inhoa ja järkytystä hänen edustamansa halla-aholaisen siiven vallankumous viikonlopun puoluekokouksessa aiheutti – sekä omassa eduskuntaryhmässä että keskustassa ja kokoomuksessa. Hallituskumppanit ilmoittivat haluavansa eroon Halla-ahon johtamista perussuomalaisista.

Huhtasaaren tilanteesta kertoo, että vielä muutamaa minuuttia ennen eduskuntaryhmän enemmistön näyttävää eroa hän vakuutteli eduskunnassa, ettei ole kuullutkaan loikkausaikeista.

Laura Huhtasaarella on todennäköisesti edelleen merkittävä tuki satakuntalaisten äänestäjien keskuudessa. Tällä äänimäärällä hän pääsee varmasti eduskuntaan ja kaupunginvaltuustoon perussuomalaisten hajoamisesta huolimatta.

Politiikka on kuitenkin muutakin kuin suuria puheita ja komeita äänimääriä. Saadulla asemalla pitäisi pystyä vaikuttamaan.

*Tiistaina Huhtasaari huomasi *ajaneensa halla-aholaisten kanssa kovaa vauhtia päin seinää. Paluu valta-asemiin voi olla erittäin vaikeaa, jos ei mahdotonta, sillä Huhtasaaren ihailemalla ruotsidemokraattisella politiikalla ei ole Suomessa asiaa hallitukseen.