Lapin sote-kiista: Ei sopua sairaaloista

Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloiden toiminnasta löytyy miljoonien eurojen edestä tehostamista, käy ilmi konsulttiselvityksestä.

Sote-uudistus
Länsi-Pohjan keskussairaalan sisäänkäynti.
Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan kohtalo on syy Lapin sote-kiistaan.Jarno Tiihonen / Yle

Lapin päättäjät ja virkamiehet eivät löytäneet sopua sairaaloiden työnjaosta. Lapin sote-uudistuksen poliittinen ohjausryhmä kokoontui viimeiseen kokoukseensa Rovaniemellä tiistaina.

Ohjausryhmässä oli kymmeniä poliitikoita ja virkamiehiä Lapin kunnista ja kuntayhtymistä. Eniten erimielisyyttä on herättänyt se, mitä tehtäviä Lapin kaksi nykyistä keskussairaalaa Kemissä ja Rovaniemellä jatkossa tekisivät. Kemi-Tornion alueen väki puolustaa omaa sairaalaansa, jonka kohtalo näyttää synkältä.

Viimeisimpänä vetona Länsi-Pohjan keskussairaalan pelastamiseksi on suunniteltu perustettavaksi yhtiötä, josta enemmistön omistaisivat yksityiset yritykset. Kemissä synnytykset ovat vaakalaudalla ja ne jatkuvat poikkeusluvalla 2018 loppuun saakka. Synnytysten jatkamisesta Kemissä ei ole mitään takeita sen jälkeen.

Ohjausryhmä äänesti kahdesti erikoissairaanhoidon työnjaosta tiistaina. Lopulta voitti kemijärveläisen Lea Soppelan (kesk.) esitys, joka tuli ohjausryhmän päätökseksi.

17 miljoonaa euroa tehostamisvaraa

Sakari Trög (kesk.)
Sakari Trög.Tanja Männistö / Yle

Jos Soppelan esitys toteutuu, Lapissa on vuoden 2019 alussa yksi yhden johdon alaisuudessa toimiva keskussairaala, jolla on toimipisteet ainakin Rovaniemellä ja Kemissä. Ohjausryhmä ei maininnut mitään Kemin synnytysten jatkamisesta, ei esittänyt vaatimuksia ministerille eikä anonut lisää avustusta valtiolta Kemin sairaalalle, kuten valmisteluryhmä ehdotti.

Tulevaisuuden Lapin yhden sairaalan tavoitteena on vähentää toimenpiteiden määrä ja hoitojaksojen kesto nykyisestä maan keskiarvoon.

Tällaisen kirjaukseen on syynä raha, jota odotetaan olevan riittävän tulevaisuudessa nykyistä vähemmän. Lapin kahden keskussairaalan pyörittäminen maksaa yhteensä noin 250 miljoonaa euroa vuodessa. Lapin sote-valmistelijoiden tilaaman konsulttiselvityksen mukaan sairaaloiden rahankäytössä olisi tehostamisen varaa arviolta 17 miljoonaa euroa vuodessa nykyisestä. 17 mijoonaa euroa on iso summa, sillä se vastaa noin 300 hoitajan palkkakuluja vuodessa.

– Länsi-Pohjan keskussairaalassa on enemmän ylikäyttöä, mutta on sitä myös Lapin keskussairaalassa, projektijohtaja Tommi Lepojärvi sote-uudistusta valmistelevasta Lapin Sotesavotasta sanoo.

Tommi Lepojärvi.
Tommi Lepojärvi.Risto Koskinen / Yle

– Tehostamisen varaa on molemmissa sairaaloissa. Tehostamisen jälkeenkin palvelut voitaisiin tarjota sillä mittakaavalla mikä on koko maan keskiarvo. Palvelut eivät tietenkään saisi huonontua, Lapin sote-uudistuksen poliittista ohjausryhmää vetänyt rovaniemeläinen Sakari Trög (kesk.) sanoo.

Sotessa moni pykälä auki

Sakari Trög myöntää, että on pettynyt siihen, ettei yksimielisyyttä löytynyt. Hän puolusti asiaa valmistelleen työryhmän esitystä, joka hävisi ratkaisevassa äänestyksessä äänin 11-19. Äänestyksessä rintamalinjat menivät pitkälti nykyisten sairaanhoitopiirien jaon mukaisesti: Soppelan esitystä kannattivat Lapin sairaanhoitopiirin ja valmistelutyöryhmän esitystä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin väki.

– Harmittaa, että tämä kaatui loppumetreillä. Tilanne on vaikea, Trög kuvailee.

Trög sanoo, että sovun löytämistä on vaikeuttanut se, että moni asia sote-uudistuksessa on vielä auki.

– Uskon, että kunhan sote-uudistuksen lainsäädäntö ja kaikki siihen liittyvät asiat valmistuvat, asiat on paljon helpompia viedä maaliin. Olemassa oleva tilanne on vähän sekava.

Joka kuntaan sote-keskus

Trög kiistää, että vuoden kestänyt vääntö Lapin sote-uudistuksesta olisi valunut hukkaan. Hän huomauttaa, että paljon asioita on saatu myös sovittua.

– Olemme sopineet esimerkiksi, että kaikissa kunnissa on jatkossa sote-keskus. Sitä ei ole vielä kuitenkaan päätetty, mitä palveluja sote-keskus kussakin kunnassa tarjoaa.

– Sote on muutakin kuin erikoissairaanhoitoa. Meidän on saatava rahat riittämään laajassa maakunnassa myös peruspalveluihin eli terveydenhoitoon ja sosiaalihuoltoon, Trög lisää.

Seuraavaksi Lapin sote-uudistuksen valmistelua jatkaa väliaikaishallinto, joka aloittaa ensi kuussa. Poliittisen ohjausryhmän ja muiden Lapin sote-uudistusta valmistelleiden työryhmien materiaali on väliaikaishallinnon käytettävissä. Väliaikaishallinnon toimintaa ohjaa poliittisesti Lapin liiton hallitus.

Usko uudistukseen pysyy

Jos maan hallituksen suunnitelmat toteutuvat, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät maakuntien järjestettäväksi vuoden 2019 alkaen. Uusi maakunta lopulta päättää, mitä sote-palveluja missäkin sote-keskuksessa ja sairaalan toimipisteessä Lapissa jatkossa tarjotaan.

Vaikka maan hallitus uhkasi hajota maanantaina ja perussuomalaisten eduskunta ryhmä hajosi tiistaina, Trög kuitenkin luottaa siihen, että sote-uudistus viedään maaliin.

– Tietenkinhän siinä on varmasti monenlaisia asioita vielä ratkaistavana. Jos siellä on asioita, jotka eivät toimi niin niitä pitää katsoa uudestaan että tehdään järkeviä, kauaskantoisia päätöksiä. Pääpiirteissään tämä varmasti hoitunee niin kuin se on ajateltu läpi vietävän.

LISÄTTY 14.6. klo 14:45 seuraava teksti: Ohjausryhmä ei maininnut mitään Kemin synnytysten jatkamisesta, ei esittänyt vaatimuksia ministerille eikä anonut lisää avustusta valtiolta Kemin sairaalalle, kuten valmisteluryhmä ehdotti.