Haluaisitko nukkua yön ulkona? – Kokeneet retkeilijät kertovat, miten yöpyminen käy mukavasti

Ensi yönä tuhannet aikovat nukkua tähtitaivaan alla. Kaksi kokenutta retkeilijää kertoo, mitä ulkona yöpyessä tulee muistaa.

retkeily
Teltta pystytettyna keskelle metsään.
Minna Jakosuo

Suomen Latu ja Luonnon päivien verkosto haastavat tänään suomalaiset nukkumaan kesäyön ulkona. Nuku yö ulkona -tempaus järjestetään tänä vuonna toisen kerran. Sosiaalisessa mediassa kutsuun on vastannut jo 8 000 ihmistä.

Suomalaisten retkeilyinto onkin lisääntynyt. Esimerkiksi Suomen Ladun jäsenmäärät ovat nousseet sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, kertoo Satu Jokilahti Jyväskylän Ladusta.

Uusia jäseniä on tullut etenkin lapsiperheille suunnatuista tapahtumista. Jokilahti arvioi retkeilyn näkyvyyden vaikuttavan innostukseen.

– Mediassa on ollut yhä enemmän luontoon liittyviä matalankynnyksen ohjelmia, joissa ihan tavalliset ihmiset lähtevät kokeilemaan retkeilyä, Jokilahti pohtii.

Suosion kasvuun on vaikuttanut myös käytännön syyt.

– Varusteet on nykyään niin mukavia, helppoja ja kevyitä, että sekin voi houkutella kokeilemaan. Luontoon tehdään parempia reittejä ja niitä myös markkinoidaan paremmin. Kun retkeily on ihmisten huulilla, tuntuu, ettei se olekaan enää niin kaukaista. Moni voi ajatella, että minäkin voisin uskaltaa kokeilla tuota.

Retkeilijä lähdössä metsään rinkka selässä ja kävelysauvat kädessä.
Retkeilyvarusteet ovat kehtityneet muutamassa vuosikymmenessä huimasti.Minna Jakosuo

Kesäyöt voivat olla yllättävän kylmiä

Yhden yön viettämiseen ulkona ei välttämättä tarvita muuta kuin makuupussi ja -alusta, jos retkeilijä yöpyy laavulla tai taivasalla.

– Kesäyöt voivat kuitenkin olla yllättävän kylmiä, Anne Sulander muistuttaa.

Retkeilyyn hurahtanut Sulander opiskelee parhaillaan eräoppaaksi. Tulentekotarpeet, ensiapu- ja ruuanlaittovälineet kuuluvat hänen retkiensä perustarvikkeisiin. Ne Sulander pakkaa aina vettä hylkivästi. Vaihtovaatteet eivät ole välttämättömyys kuivia sukkia lukuunottamatta, jos metsässä viettää vain yhden yön. Yökerrasto tekee kuitenkin yöpymisestä huomattavasti mukavampaa.

– Nukun myös kesät talvet pipo päässä, jos ei ole älytön helle. Pipo on siinäkin mielessä kiva, että jos on sijoittanut kallimpaan makuupussiin niin se suojaa myös sitä, Sulander toteaa.

Yön yli retkeä varten pakattu rinkka avattuna lattialla.
Rinkka kannattaa pakata tiiviisti. Pitkillä vaelluksilla varusteet on syytä suojata kastumiselta.Matti Myller / Yle

Retkivarusteiden vuokraaminen yleistyy

Aloitteleva retkeilijä voi hämmentyä tarjolla olevien varusteiden määrästä. Esimerkiksi erilaisten retkikeittimien määrä on valtava.

Anne Sulander kertoo, että retkivarusteiden vuokraaminen on harrastajien kesken nousussa. Hyvälaatuiset varusteet ovat kalliita, ja ne ovat usein aktiiviharrastajallakin ison osan vuodesta käyttämättöminä. Nettisivustoilta on helppo lainata välineitä esimerkiksi viikonloppureissulle.

Sulanderin mukaan netin kautta vuokraamisessa on monia etuja: harrastaja pääsee testaamaan välinettä ennen varsinaista hankintaa. Uusille retkeilijöille varustevuokraus alentaa kynnystä lähteä ulos luonnon helmaan, kun harrastusta ei tarvitse aloittaa sijoittamalla suuria summia kalliisiin retkivarusteisiin.

Minna Jakosuo hyrppää kuksalla vettä tunturipurosta.
Minna Jakosuo

Sää määrää eväät – kuivattu ruoka säilyy kuumallakin

Retkeilyssä ruokapuoli vaatii eniten etukäteisvalmistelua. Minna Jakosuo on retkeilyn ammattilainen, jolta julkaistaan tänä kesänä Parempaa retkiruokaa -kirja.

Ruokapuolta suunnitellessaan Jakosuo aloittaa säätiedotteesta.

– Ensiksi selvitän, millaista keliä on luvattu. Jos sää on viileä, voi ottaa melkeinpä mitä vain ruokaa mukaan. Tietysti se, miten pitkän matkan aikoo kulkea ja kuinka paljon haluaa kantaa, vaikuttaa.

Omilla retkillään Jakosuo keskittyy nopeasti kypsennettäviin ruokiin, jotta retkikeittimen kaasua ei tarvitse tuhlata. Viiden minuutin keittoaika on hänelle maksimi.

Moni retkelle lähtijä suuntaa suoraan valmispussihyllylle, mutta Jakosuo korostaa, että mukaan saa helposti pakattua monipuolista ja tuorettakin ruokaa. Esimerkiksi juurekset sopivat retkiruuaksi säilyvyyden vuoksi.

– Ihan mitä vain ruokaa voi myös kuivata, jos siinä ei ole rasvaa, Jakosuo vinkkaa.

Jakosuo muistuttaa, että eväitä miettiessä täytyy muistaa pakkauksista syntyvä jäte. Kantamukset saattavat keventyä kummasti, kun ruuan siirtää retkipakkauksiin.

– Aika monessa pakkauksessa on alumiinia, miksi niitä ei saa polttaa nuotiossa. Kun ne kotona vaihtaa järkevämpiin pakkauksiin, tulee vähemmän kannettavaa takaisin päin.

Retkeilikä seisoo tunturin laella ja nojaa kävelysauvoihin.
Minna Jakosuo